CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Adresarea Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, către membrii Consiliului Superior al Magistraturii

Stimați membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, stimați judecători,

Am așteptat Adunarea generală a judecătorilor să pot să mă adresez dumneavoastră, dar pentru că aceasta se tot amână, m-am gândit că este bine să organizăm această întâlnire și să pot să fac o adresare, atât membrilor CSM, cât și judecătorilor. Vă mulțumesc celor care ați venit la această întâlnire.

Întâi de toate, vreau să vă adresez o rugăminte - așa cum cunoașteți, în calitate de președinte al Republicii Moldova voi fi parte a procesului de numire a judecătorilor în funcție și vreau să vă solicit respectuos să analizați cu toată diligența integritatea candidaților pe care îi veți propune pentru ca să nu petrecem următorii ani în dispute majore la acest subiect. Această responsabilitate de numire a judecătorilor sau participarea mea în acest proces eu o consider foarte importantă și așteptările mele, așa cum sunt așteptările cetățenilor, sunt foarte mari în raport cu calitatea oamenilor pe care urmează să îi numim împreună în funcție în următorii ani.

În al doilea rând, și aici mă adresez membrilor CSM, dar și judecătorilor – sunt aici ca să vă informez că sistemul judecătoresc, din păcate, astăzi, pune în pericol securitatea statului Republica Moldova. Vă rog să mă credeți, nu exagerez.

Nu este o noutate pentru nimeni că unii judecători iau decizii ilegale, îndeplinind anumite ordine sau încercând să câștige în mod ilegal bani. Aceste decizii ilegale nedreptățesc oamenii și dăunează statului. Dumneavoastră știți despre aceste cazuri, judecătorii din sistem cunosc foarte bine situația. Dar nu știu dacă înțelegeți pe deplin amploarea acestei daune pe care o provoacă deciziile ilegale ale unor judecători și aceste daune sunt pentru cetățeni individual, dar și pentru stat în general. Pe toate dimensiunile.

Eu vreau să aduc doar câteva exemple și să împărtășesc cu dumneavoastră niște îngrijorări majore pe care le am eu și în raport cu anumite lucruri care s-au întâmplat în trecut, dar, mai ales, în raport cu anumite lucruri care se întâmplă astăzi.

În primul rând, vreau să vorbim despre dosarele pierdute la CEDO. În perioada anilor 2001-2020, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunțat 473 de hotărâri împotriva Republicii Moldova, dintre care în 413 cazuri a fost constatată cel puțin o violare a Convenției din partea Republicii Moldova. Suma prejudiciilor pe care trebuie să le plătească Guvernul Republicii Moldova ajunge la zeci de milioane de euro. Cel mai grav este că acum pe rol sunt alte cazuri împotriva Republicii Moldova, care vin din deciziile luate în anii recenți și acolo se pare că vorbim nu de zeci de milioane de euro, ci de sute de milioane de euro pe care va trebui să le plătească Republica Moldova pentru deciziile ilegale luate de unii judecători. Vreau să vă rog frumos pe toți cei care sunt vizați să vă gândiți bine la aceste sume și să vă gândiți de unde vor veni banii pentru ca să se achite aceste penalități, care se vor impune Republicii Moldova.

Trebuie să spunem ca cele mai mari scheme de corupție din Republica Moldova, din păcate, se realizează cu contribuția unor judecători. N-o să aduc multe exemple, știți că pot să vin cu foarte multe exemple.

Un caz ieșit din comun pe care vreau să-l menționez aici este ”Laundromatul”. În cazul „Laundromat”-ului au fost puși sub învinuire 15 judecători, unul a decedat, altul a fugit din țară, iar ceilalți 13 au fost scoși de sub urmărire penală. Aici ar trebui să îi mulțumim și Procuraturii, avem o Procuratură foarte miloasă cu infractorii, după care am văzut decizia CSM-ului, care a acceptat demersurile celor 5 magistrați ca să revină în sistem. Mai mult decât atât, statul trebuie să plătească compensație acestor magistrați și eu nu cred că e cineva la această masă sau în sistemul judecătoresc care nu înțelege cât de gravă este această crimă economică de spălare de bani, Laundromat. Deci, este o crimă economică majoră nu doar pentru ”standardele” Republicii Moldova, dar și pe plan internațional, pentru că este vorba de zeci de miliarde de dolari, dumneavoastră cunoașteți acest lucru. Și ce s-a întâmplat ca urmare a descoperirii acestei fraude? Cine a fost sancționat? Cine plătește pentru asta? Nicio sancțiune, dimpotrivă tot statul, adică cetățenii, trebuie să vină și să plătească unor oameni, care înțelegând, neînțelegând, dar cred că înțeleg atunci când autorizează tranzacții de sute de milioane de euro într-o zi, eu cred că toți judecătorii au înțeles foarte bine ce au făcut.

Și ce înseamnă această lipsă de acțiune din partea sistemului judecătoresc de a sancționa acești oameni? Asta înseamnă o invitație la următoarea infracțiune economică majoră, pentru că asta înțeleg infractorii, că ei pot să continue pentru că nu există niciun pericol pentru ei și că nimeni nu va fi pedepsit, dar asta înseamnă și o discreditare a sistemului judecătoresc. Dumneavoastră cunoașteți acest lucru foarte bine.

O altă metodă prin care unii judecători participă la devalizarea statului și a furtului banului public sunt achizițiile publice. Pentru că chiar și atunci când se găsesc funcționari onești, care se opun acestor scheme, atunci se merge în instanța de judecată, se suspendă de către un judecător sau altul decizia Agenției pentru Soluționarea Contestațiilor și, între timp, câștigătorul dorit semnează contractul și după asta nu mai este nimic de făcut. Deci, chiar și atunci când avem noroc de funcționari onești, cei care sunt în spatele schemelor corupte găsesc soluția iarăși în instanță. Și bănuiesc că acești judecători sunt răsplătiți pentru asta pentru că nu văd de ce altfel ar contribui la jefuirea statului prin această metodă.

În ultima vreme, în genere, am văzut și încercări de a obține decizii de numire a judecătorilor în funcție tot prin decizie judecătorească, de parcă nu există Constituție, de parcă nu există prescrise responsabilitățile instituțiilor care pot numi judecători în funcție. Percepția generală este că unii judecători cred că legea nu este pentru ei, ei sunt deasupra legii și pot să facă orice și atunci întrebarea mea și a oricărui cetățean din Republica Moldova este: cine face ordine în sistem? Cine sancționează pe cei care comit aceste ilegalități?

Vreau să mai menționez câteva lucruri prin care eu cred că judecătorii corupți dăunează enorm acestei țări. Atacurile raider, de exemplu. Ele s-au realizat întotdeauna cu participarea unor judecători și dumneavoastră cunoașteți acest lucru. Și de-a lungul timpului au fost tare multe atacuri raider. Întâi, s-au furat proprietăți sau întreprinderi de la stat sau oameni cinstiți, după care hoții au furat unii de la alții, după care tot hoții merg în instanța de judecată și cer despăgubiri de la stat pentru că a fost o decizie ilegală a magistraților și pentru asta tot plătește statul.

În sistemul de asigurări nu a fost liniște în ultimii 13 ani. Dumneavoastră știți, anul trecut unele companii din sistemul de asigurări au trecut dintr-o mână în alta de nenumărate ori și iarăși prin decizii ale sistemului judecătoresc. Astăzi, din nou, o grupare criminală, și dumneavoastră cunoașteți această grupare criminală, atacă sectorul de asigurări și se sprijină pe judecători care să le dea deciziile, să anuleze deciziile regulatorului. Aceste grupări criminale sunt foarte abile, îi găsesc pe judecătorii care sunt deschiși să-și vândă deciziile, manipulează sistemul așa încât cauza lor să ajungă la judecătorii care le convin. Întrebarea este cum aceste lucruri sunt posibile?

Mai mult decât atât, aceeași grupare criminală care atacă astăzi sistemul de asigurări, pentru că atunci când vorbesc despre securitatea statului, vă spun că sectoare întregi sunt în pericol din cauza unor decizii care se iau în instanța de judecată sau din cauza că anumiți judecători participă în cadrul acestor grupări criminale, aceeași grupare criminală atacă sistemul bancar. Și dumneavoastră știți ce nenorocire am avut noi în sistemul bancar. Știți că sistemul cu greu își revine după frauda bancară din 2014. După acea fraudă, s-au impus anumite standarde pentru transparentizarea acționariatului în bănci, așa încât să nu se mai întâmple fraude ca cea a furtului bancar. Și acum vedem că sunt judecători care sunt gata să anuleze deciziile regulatorului, a BNM, și știm că asta s-a întâmplat și în cazul furtului bancar pentru că au fost anulate anumite decizii și înainte de furtul din 2014. Asta pentru că în sistem se găsesc oameni și pentru că recompensa probabil pe care le-o plătește această grupare criminală este mult mai mare decât salariul pe care îl poate plăti statul. Aici nu putem să facem vreodată concurență. Sigur că cei care fură miliarde de la stat o să poată să plătească mult mai mult decât salariul oficial.

Noi în continuare achităm și vom achita nu știu câți ani datorii create de furtul bancar, iar acum, în aceste zile, se încearcă să se pună în cârca statului încă niște sute de milioane de lei sau poate chiar miliarde. Eu nu exagerez și noi am văzut fraude de miliarde și de aceea cumva nu ne mai miră că aceste lucruri sunt posibile. Întrebarea mea este: cine îi oprește pe acești judecători care astăzi fac jocul acestor grupări criminale? Pentru că dacă nu-i oprește nimeni astăzi, va veni nota de plată la stat mai târziu, peste un an sau doi, sau poate și mai devreme, și ne vom întreba cine trebuie să achite această notă de plată. Sunt cetățenii bineînțeles, asta s-a întâmplat până acum.

Prin anumite decizii ale judecătorilor corupți sunt distruse domenii întregi și este pusă în pericol securitatea statului, nu exagerez. De aici avem sute de mii de oamenii care primesc pensie sub 2 000 de lei pe lună și statul vine și le spune că nu are bani să vă creștem pensia, dar plătește decizii la CEDO, pe furturi care se fac prin achiziții, pe furturi care se fac în sistemul de asigurări și în sistemul bancar, miliarde și miliarde. Cred că dumneavoastră sunteți de acord cu mine, nu mai putem să tolerăm asemenea situație.

Aceleași lucruri putem spune despre dezvoltarea economică. Atunci când încerc să discut cu potențialii investitori, toată lumea îmi spune istorii cu balauri din sistemul judecătoresc din Republica Moldova. Ei nu au încredere că banii lor nu vor fi furați de tot felul de șmecheri din Republica Moldova, care iarăși apelează la sistemul judecătoresc și obțin decizii care să le permită să facă aceste furturi.

Nu poți lupta cu contrabanda în țara asta, pentru că acum câteva zile un coleg de-al dumneavoastră a luat o decizie în favoarea contrabandiștilor. Așa a decis acest judecător că trebuie să continue contrabanda cu țigări în regiunea transnistreană. Întrebarea este: ce facem mai departe? Și acestui judecător nu i se întâmplă nimic și el probabil doarme liniștit și-i sigur că nu i se va întâmpla nimic și că sistemul îl va proteja. Cum să lupte instituțiile statului cu contrabanda, dacă, atunci când se ajunge în instanța de judecată, contrabandiștii câștigă împotriva statului? Și asta i se întâmplă statului, acum să ne imaginăm ce i se întâmplă unui cetățean care nu are puterea statului. La noi și statul e slab, dar un cetățean în fața unui sistem unde se iau asemenea decizii e vai și amar de el.

Aici am putea vorbi despre decizii diferențiate, de exemplu în cazul lui Vasile Botnari, care a sechestrat și deportat ilegal oameni, sistemul i-a dat o amendă de 88 mii de lei. În cazul lui Șor, se pare că procesul de judecată o să dureze încă o sută de ani, nu văd altă evoluție a lucrurilor aici, dacă nu se schimbă nimic în sistem. Și multe alte lucruri care s-au întâmplat în felul acesta.

Vreau să vorbim puțin și despre independența justiției, pentru că se spune că justiția nu este independentă, că vin tot felul de politicieni, de oameni cu funcții înalte în stat și controlează sistemul. Și noi am văzut asta în timpul lui Plahotniuc, înțeleg că el dădea ordine la stânga și la dreapta, înțeleg că făcea micromanagement în sistem. O perioadă foarte rușinoasă și vom plăti încă mulți ani înainte pentru deciziile pe care le-a impus Plahotniuc și care erau ilegale, pentru că foarte mulți din cei pătimiți au mers la CEDO și notele de plată abia urmează. Dar vreau să vă întreb, dacă sistemul cu adevărat vrea independență și corectitudine din partea politicienilor și a celor cu funcții înalte, de ce i-ați scos basma curată pe cei care au fost prinși că cumpără deputați? La numărul de deputați care s-au vândut în Republica Moldova a fost un singur caz, dar și de acolo au fost scoși basma curată. Asta înseamnă că judecătorilor le place să existe deputați care se cumpără, dacă au dat o asemenea sentință ușoară și i-au eliberat pe cumpărătorii de deputați.

Astăzi nu există un singur personaj în țară care să controleze întreg sistemul judecătoresc, cel puțin așa înțeleg eu. Știți ce spun oamenii prin țară? Ei spun că astăzi deciziile judecătorești se vând ca la licitații. Deci, nu mai este Plahotniuc să le spună la toți ce să facă, dar există câteva grupuri criminale și cine dă mai mult acela obține decizia. Asta este percepția oamenilor și ea este aproape de realitate pentru multe cazuri care ajung în instanță.

Întrebarea mea este: cine oprește aceste ilegalități care ne costă foarte-foarte mult? Ilegalități care nu ne permit să dezvoltăm economia, să aducem investiții, să deschidem locuri de muncă, să le creăm oamenilor oportunități aici, acasă, să nu plece. Cine îi oprește pe judecătorii din cauza cărora noi plătim sute de milioane sau chiar miliarde când iau decizii ilegale?

Dumneavoastră, acum câteva zile, ați numit interimari la CSM și între persoane sunt oameni care au lucrat sub indicația lui Druță și Damir, în sistemul lui Plahotniuc. Vreau să înțeleg de ce numiți asemenea oameni? Cum vedeți dumneavoastră să facem ordine în sistem cu oameni care au participat și au luat decizii foarte-foarte păguboase pentru stat și pentru cetățeni? Nu avem cum să tolerăm situația mai departe.

Dumneavoastră ați avut aproape 2 ani de când Plahotniuc a fugit din țară și se presupune că ați avut suficientă libertate ca să puteți să faceți ordine în sistem, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat. Deciziile astea pe mine mă nedumeresc și pe oameni îi supără tot mai mult. Dumneavoastră știți foarte bine aceste supărări ale cetățenilor și ele sunt îndreptățite. Eu am venit cu câteva cazuri aici, dar dacă ar fi să stăm și să facem un calcul câți bani a pierdut țara în ultimii 10 ani din cauza unor decizii ilegale conștient luate de judecători, veți vedea că vom ieși cu niște sume extraordinare.

Sunt pentru independența adevărată a justiției, dar independența trebuie să meargă mână în mână cu responsabilitatea. Intr-un sistem din cauza căruia statul trebuie să suporte atâtea prejudicii, asta nu vorbește despre responsabilitate.

Vreau să-mi spuneți cum vedeți curățarea sistemului judecătoresc și reforma justiției? Nu doar pe hârtie, știu că avem multe strategii, vorbesc de cazuri concrete din trecut și, din păcate, de acum, de grupări criminale care acum atacă statul. Aceste grupări criminale sunt în sistem, caută oameni, pe unii deja i-au găsit, iar atunci când nu le convine judecătorul și cred că nu va lua decizia care le convine, atunci reușesc să mute cazul și să ajungă la judecătorul care sigur o să-i dea dreptate. Care este viziunea dumneavoastră și cum vedeți dumneavoastră să oprim acest dezmăț? El nu poate continua, el, pur și simplu, distruge statul, prejudiciază enorm bugetul și îi lasă pe cetățeni fără speranța unei recuperări economice și a unei bunăstări. Cel mai important, oamenii trebuie să creadă că există dreptate în țara lor, pentru că dacă nu cred în dreptate, atunci nu vor face nici alte lucruri.

Repet: sunt pentru independența justiției și vreau să ajungem acolo, dar independența justiției trebuie să meargă mână în mână cu responsabilitatea și dumneavoastră trebuie să fiți cei mai interesați să eliminați din sistem oamenii care compromit sistemul și iau asemenea decizii.

Vă mulțumesc!