CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Discursul PRM la deschiderea sesiunii de toamna a Parlamentului

Stimată doamnă Președinte al Parlamentului, stimați deputați,

În calitate de Președinte al Republicii Moldova, care a contribuit decisiv la formarea actualei majorități parlamentare, care a luat asupra sa riscuri enorme atunci când a decis să elibereze țara din captivitatea fostei guvernări și să elibereze instituțiile statului, doresc să vin la începutul sesiunii parlamentare cu o adresare către cetățeni și către dvs, deputații de care depinde readucerea țării noastre pe calea normalității și a prosperității.

Atunci când i-am încurajat pe foștii mei colegi din Partidul Socialiștilor să facă acel pas important pentru formarea majorității parlamentare, mi-am asumat o răspundere enormă în fața lor, în fața electoratului de stânga, dar și în fața tuturor cetățenilor. La fel cum sunt sigur că și-au asumat răspunderea și liderii Blocului ACUM cînd au decis să participe la formarea majorității parlamentare împreună cu PSRM. Cu toții am făcut acel pas deoarece era singura soluție de a salva Republica Moldova.

Așa cum vă amintiți cu siguranță, la insistența partenerilor de coaliție și a unor parteneri de dezvoltare, colegii din PSRM au acceptat sa cedeze Blocului ACUM aproape integral Guvernul, chiar dacă socialiștii au cel mai mare număr de mandate în Parlament. A fost un compromis necesar, așa cum se procedează într-o alianță politică. Asta nu înseamnă ca nu suntem direct interesați de calitatea guvernării și nu vom face tot ce ne stă în putere ca țara să aibă un guvern care să lucreze cu adevărat în interesul cetățenilor, la fel cum trebuie să activeze și instituțiile pentru care socialiști și-au asumat responsabilitatea, inclusiv conducerea Parlamentului.

Pornind de la această remarcă, as vrea să dezvolt în continuare mai multe teze care vor face discursul meu mai puțin festiv, însă ceea ce îmi doresc este să punctez câteva elemente fără de care consider că actuala majoritate parlamentară nu-și va putea îndeplini obiectivele.

 

Stimați concetățeni, doamnelor și domnilor deputați,

Republica Moldova trece în această perioadă printr-un proces complex de resetare, care înseamnă eliberarea instituțiilor de sub controlul unor grupări de interese, tragerea la răspundere a celor care au devalizat țara.

Un pas extrem de important care a fost realizat este faptul că imediat după crearea majorității parlamentare s-a început eliberarea instituțiilor statului din mâinile persoanelor care le-au subordonat unor grupări de interese, a fost votat aproape integral acel pachet de dezoligarhizare propus de partenerii din Blocul ACUM. Atît eu în calitate de Președinte, cât și PSRM, am susținut necondiționat votarea acestui pachet, însă având speranța că majoritatea guvernamentală nu se va limita doar la acesta, dar va începe sa lucreze activ și la înlăturarea problemelor sociale grave cu care se confruntă țara. Pentru că moldovenii așteaptă de la noi acțiuni imediate pe mai multe domenii de interes, pentru ei este mai puțin important cum se numește persoana care conduce o instituție și de unde vine, e important ce face instituția respectivă ca viața lor să fie îmbunătățită.

Guvernarea, per ansamblu, trebuie să se preocupe de interesul tuturor cetățenilor, indiferent de etnie sau preferințe ideologice, trebuie să se ocupe de reformarea și modernizarea instituțiilor statului, dar și de multe alte acțiuni care țin de restabilirea dreptății și echitații în societate, care asigură creșterea economică.

 

Stimați colegi,

Noi le-am promis cetățenilor că vor începe să trăiască mai bine, iar ca să putem face acest lucru, trebuie să avem instituții funcționale și o guvernare eficientă. Trebuie de ieșit din euforia primei perioade și de revenit cu picioarele pe pământ, la realitățile pe care le avem și la gestionarea lor cât mai bună. Și trebuie să încetăm să facem mereu trimitere la problemele care vin din trecut.

Nu-i ajutăm cu nimic pe cetățeni dacă ne plângem toată ziua de moștenirea grea lăsată de foștii guvernanți. Faptul că fosta guvernare a întreprins multe măsuri populiste care au afectat negativ bugetul de stat - este o realitate, însă pentru cetățeni, inclusiv pentru mediul de afaceri, au fost și unele beneficii directe, pe care nu ne putem permite să le prejudiciem acum în vreun fel. Dacă ne-am asumat guvernarea, înseamnă că ne-am asumat să identificăm soluții inclusiv pentru a acoperi pagubele făcute de foștii guvernanți, fără să fie afectați cetățenii.

Noi ne-am angajat să facem reforme importante împreună, în special, în domeniul justiției, și noi vom susține aceste reforme. Dar nu aș dori să se întîmple ca la final să nu mai aibă cine beneficia de efectele acestor reforme, deoarece populația pleacă în continuare din țară din cauza greutăților.

Pornind de la aceste principii de bază, vreau să vă spun că nu sunt mulțumit: de modul în care funcționează unele ministere, de lipsa unor politici coerente pe domeniile social și economic, de amânarea sau stoparea unor proiecte care aduceau beneficii oamenilor, care puteau fi readaptate și eficientizate.

Cred că trebuie să se guverneze în baza unei liste de priorități mai consistentă și mai apropiată de așteptările imediate ale oamenilor.

Preocuparea mea principală în calitate de Președinte este securitatea socială a oamenilor, să reușim să le asigurăm un trai decent, în special, să nu mai trăiască cu frica zilei de mâine.

Oamenii se tem să nu-și piardă locurile de muncă, vor să aibă siguranța că vor primi salariile și pensiile la timp, doresc ca statul să-i protejeze de nenorociri, de criminalitate.

Aceste solicitări sunt absolut legitime și voi promova și susține cel mai bun model de guvernare care să permită ca agenda socială să devină prioritară și să asigure securitatea cetățenilor, concomitent cu implementarea reformelor care sunt necesare.

Pentru a vă putea adapta cât mai bine agenda de lucru la așteptările reale ale oamenilor, vă încurajez să mergeți cât mai des în teritoriu și să discutați cu ei, o să constatați că indiferent de simpatiile politice pe care le au, cetățenii au în cea mai mare parte aceleași dorințe.

De asemenea, vă îndemn să discutați cu cei din business, o să constatați că ei aveau așteptări mari de la noua guvernare, dar deja au avut anumite dezamăgiri. Am menționat și anterior, repet și acum, consider că unele creșteri recente de impozite, dar și alte câteva măsuri fiscale au fost analizate insuficient și au creat confuzie și nemulțumire. Iar modul în care încercăm să pasăm responsabilitatea în curtea FMI nu este unul productiv. Personal am fost ani de zile negociator cu FMI și menționez că această instituție vine cu propuneri, propuneri care se negociază, se fac contrapropuneri și se ajunge la o formulă care să asigure echilibrul fiscal, dar în același timp să nu fie o povară pentru cetățeni, pentru antreprenori.

În context, propunerea pe care o fac majorității parlamentare și Guvernului este să lucrăm împreună la o redefinire a agendei de priorități, pornind de la agenda socială a oamenilor, așa încât munca noastră să înceapă să producă efecte pozitive cât mai rapide asupra cetățenilor, fără a crea efecte adverse asupra lor.

 

Stimați colegi,

În cadrul tuturor întrevederilor pe care le am cu cetățenii, întrebările lor sunt legate de aceleași lucruri elementare, asupra cărora vor sa vadă că Guvernul acționează prioritar. Voi enumera doar o mică parte dintre acestea, cele despre care oamenii spun că nu văd progrese și nici măcar nu li se prezintă un plan concret, care să le dea încredere în viitor.

1.    Primul domeniu vizează desigur îmbunătățirea nivelului de trai și este așteptarea cea mai mare și cea mai importantă a cetățenilor de la actualul Guvern. Aici sunt incluse tot ceea ce ține de creșterea salariilor și a pensiilor, siguranța că ele vor fi plătite la timp, echitabil, pe măsura efortului depus de fiecare cetățean în parte. Tot aici intră o serie de măsuri care țin de tarife, de micșorarea lor acolo unde este posibil, fie prin eliminarea schemelor frauduloase care stau în spatele lor, fie prin optimizări sau alte metode care pot genera scăderea tarifelor și o calculare mai corectă a acestora. Tot cu privire la îmbunătățirea vieții oamenilor se impune o nouă politică privind protejarea familiilor social-vulnerabile. Sunt foarte multe lucruri, chiar și unele mai mărunte, care pot fi întreprinse pentru a le oferi oamenilor o viața mai bună, dar pînă în prezent, în primele 3 luni, cu regret, nu s-a văzut prea mult interes și inițiativă din partea ministerelor responsabile pe aceste domenii.

2.    Al doilea domeniu vizează crearea de noi locuri de muncă, dar și de securizarea mai bună a celor existente. Nici în acest domeniu nu am văzut în primele 100 de zile o agendă clară a Guvernului. Ba mai mult, cred că s-a dat un exemplu nu tocmai bun și cu privire la funcționarii publici, unde, în loc să ne rezumăm la demiteri la nivelul conducerii instituțiilor unde erau probleme, s-a mers mult prea departe iar mulți profesioniști din categoriile inferioare au fost demiși în mod nejustificat. Aștept cu maxim interes din partea instituțiilor responsabile un plan strategic, profesionist cu privire la crearea de noi locuri de muncă și care să le aducă oamenilor mai multă siguranță și stabilitate cu privire la locurile de muncă pe care le au. De asemenea, insist să fie stopată epurarea funcționarilor profesioniști pe criterii politice.

3.    Multe chestiuni din cele descrise mai sus depind de o altă așteptare a cetățenilor față de Guvern - asigurarea dezvoltării economice a țării. Este domeniul pe care personal îl cunosc foarte bine și spre regret vă spun că încă nu am văzut o abordare strategică clară pe această direcție. Ar fi total neserios și imatur politic să ne bazăm doar pe ajutorul financiar al partenerilor de dezvoltare sau să discutăm doar despre moștenirea grea lăsată de vechea guvernare. Oamenii vor să vadă care este planul de dezvoltare economică a actualului Guvern, să știe la ce se pot aștepta în viitor și să nu mai stea cu frica de a trai într-o țară instabilă economic.

4.    Lupta cu corupția este de asemenea un sector în care oamenii așteaptă rezultate concrete. Dacă lupta cu marea corupție este în sarcina Procuraturii, lupta cu mica corupție, care afectează zilnic cetățenii, este în mare parte în sarcina Guvernului, fie că vorbim de banii pretinși ilegal de la cetățeni de medici, de polițiști, de vameși și alții. Cetățenii așteaptă să le fie rezolvată această problemă, să nu li se mai ceară în continuare în mod abuziv zilnic acești bani, este nevoie de o abordare strategică a guvernului în lupta cu corupția, o bună planificare și organizare a modului în care conlucrează instituțiile care pot să stopeze aceste abuzuri zilnice asupra oamenilor.

5.    Nu în ultimul rând, pe primele locuri în prioritățile cetățenilor se află problema drumurilor. Aproape oriunde te deplasezi prin țară, drumurile sunt distruse. Fosta guvernare a abordat acest subiect în mod populist și a lucrat necalitativ, cetățenii așteaptă ca noul Guvern să vină cu un plan mai eficient și să facă drumuri cu adevărat bune. Pînă în prezent am văzut doar o abordare confuză din partea ministerului responsabil și nicio acțiune concretă. Infrastructura rutieră trebuie să constituie proiectul strategic pentru o țara aflată în dezvoltare. De aceea, e nevoie urgent de un proiect clar național de construcție a drumurilor, care sa fie bazat pe o distribuire corectă și eficientă a resurselor. Situația rea a drumurilor din țara noastră nu afectează doar confortul oamenilor, dar generează zi de zi victime omenești și pagube materiale. Vorbim, fără exagerare, de un proiect de securitate națională care trebuie să-i fie acordată mai multă implicare.

 

Am vorbit doar despre o parte dintre prioritățile unde majoritatea parlamentară și Guvernul trebuie să demonstreze rapid eficiență, să treacă la acțiuni. Pînă acum nu s-au făcut pași clari și convingători în acest sens. O activitate mai intensă pe aceste direcții prioritare prezentate, ar demonstra că noua majoritate parlamentară și guvernarea sunt cu adevărat mai aproape de popor și de nevoile lui. Iar dacă în următoarea lună miniștrii nu vor da dovadă că pot să rezolve aceste probleme, nu trebuie de ezitat să se facă schimbările necesare care să aducă mai multă eficiență. Eu sunt dispus să accept în orice moment schimbările necesare în structura și componența actuală a Guvernului pentru a spori eficiența acestuia. Dacă cineva crede că acestea nu sunt teme de maximă prioritate, să meargă să le verifice cu cetățenii și o să aibă surpriza să audă mult mai multe decât am prezentat eu.

Acestea sunt principalele direcții pe care eu, în calitate de Președinte al țării, dar și colegii din PSRM, cea mai mare fracțiune politică din Parlament, le vom încuraja și le vom sprijini în activitatea Guvernului. În paralel, trebuie desigur să continuăm activ procesul de dezoligarhizare a statului, de eliminare a schemelor frauduloase, de luptă împotriva corupției mari.

 

Stimați colegi,

Toate aceste direcții prioritare despre care v-am vorbit pînă acum, vor contribui și la combaterea celei mai mari tragedii naționale pe care o traversează țara noastră, dezastrul demografic în care ne aflăm de mai mulți ani. Exodul masiv al moldovenilor este un pericol uriaș pentru însăși existența noastră ca stat, e un pericol pe care, în calitate de Președinte al Republicii Moldova, îl declar ca fiind una dintre principalele amenințări la adresa țării noastre.

O amenințare care nu vine din exterior, dar din interiorul țării noastre, din iresponsabilitatea de ani de zile a unor guvernări eșuate, care au contribuit direct la propagarea acestui dezastru și nu au făcut nimic pentru a stopa plecarea moldovenilor din țară, n-au acționat pentru a diminua din drama familiilor nevoite să trăiască separate de sute sau mii de kilometri, nu au făcut nimic pentru a păstra forța de muncă calificată, inteligența, tinerețea și speranța moldovenilor noștri, aici, în țară.

Guvernarea actuală are datoria să demonstreze că înțelege cu adevărat acest pericol și să găsească soluțiile adecvate pentru stoparea acestui fenomen demografic extrem de negativ. Toate acțiunile noastre trebuie sa aibă drept scop asigurarea condițiilor pentru ca cetățenii să nu mai plece din țară, iar cei plecați să dorească să revină acasă. Păstrarea integrității poporului este vitală, fără acest lucru orice proiect statal poate să devină inutil pe termen lung.

Iată de ce responsabilitatea actualului Parlament și a Guvernului este una uriașă, una cu adevărat istorică și depinde de dvs. dacă vă veți ridica la așteptările societății.

 

Stimați colegi,

În continuare aș vrea să adresez un mesaj colegilor deputați din opoziție. Pe mulți dintre voi vă cunosc, unora le cunosc și calitățile, consider că puteți sprijini constructiv acest proces de resetare a statului. Sunt sigur că sunt mulți și în PDM care astăzi vă simțiți mai liberi să vă exprimați și să acționați. Vă încurajez să folosiți aceste drepturi fundamentale pe care le-ați recâștigat, să vă simțiți cu adevărat liberi și motivați să lucrați pentru oameni, să susțineți în Parlament proiectele care sunt în interesul lor.

Vă invit să participați activ la resetarea țării. Poate aveți resentimente față de mine, față de colegii din PSRM sau din Blocul ACUM, dar viitorul va arăta că ceea ce am făcut noi a fost bine, inclusiv pentru dumneavoastră. Pentru asta însă e nevoie să fiți sinceri cu dvs., să priviți realitatea așa cum este, nu așa cum v-a fost impusă, sa înlocuiți victimizarea cu o abordare constructivă, inclusiv cu o critică eficientă atunci când guvernarea greșește. În calitate de Președinte, voi aprecia o astfel de abordare și o voi lua în considerare ori de câte ori va duce la îmbunătățirea lucrurilor.

Închei cu un apel adresat colegilor din PSRM și Blocul Acum. Urmează o perioadă extrem de grea și încărcată, atât în plan guvernamental, parlamentar, cât și electoral. În scurt timp intrăm în campania electorală pentru alegerile locale, vă îndemn pe toți să dați dovadă de maximă maturitate politică și înțelepciune, să nu uitați că o competiție electorală nu este mai importantă decât obiectivul nostru strategic național de resetare și relansare pe principii democratice a Republicii Moldova.

Mi-aș dori ca partidele care formează coaliția de guvernare să dea în acesta campanie un exemplu de comportament democratic și să manifeste respect reciproc, să nu uitați că după competiția politică, urmează să va întoarceți la aceeași masă de lucru, ca și colegi de alianță, și aveți multe responsabilități importante împreună. În același timp, trebuie să țineți cont că în timpul campaniei electorale este nevoie ca Parlamentul și Guvernul să-și continue activitatea cu eficientă maximă, nu putem să ne permitem acum pauze electorale în activitatea noastră. De aceea, cred că perioada care urmează va reprezenta un test foarte important pentru majoritatea parlamentară, pe care sunt încrezut că îl veți trece cu bine.

În urmă cu câteva luni, pe 21 martie, exact în acest loc, în Parlamentul Republicii Moldova, spuneam că nimic nu este veșnic, mai ales în politica moldovenească. Făceam un apel să nu se cadă în trufie politică, pentru că e un păcat care se va întoarce împotriva celor care cad în el. Erau atunci în sală și alte persoane. Realitatea a arătat că nu am greșit cu nimic când am spus aceste lucruri și că cei care pun mai presus ambiția personală, ajung pana la urmă perdanți politic.

De aceea, cred că e important ca toată clasa politică, indiferent că vorbim de politicienii de la putere sau din opoziție, să manifeste modestie și toleranță reciprocă, să se gândească în primul rând la oameni, la faptul ca aceștia s-au săturat de conflicte și show-uri politice și vor să trăiască în normalitate, să simtă un progres vizibil în viața lor.

Vă doresc tuturor o sesiune parlamentară cât mai productivă, mult succes și vreau să vă asigur că Parlamentul are un partener de nădejde în persoana Președintelui țării.

 

Tot ceea ce facem împreună, să fie cu Doamne ajută!