CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Republicii Moldova, domnul Igor Dodon, a semnat un necrolog în memoria maestrului Vladimir Curbet

A încetat să bată inima celui care a trăit în ritm de dans – maestrul Vladimir Curbet, nume de referință în viața culturală a Republicii Moldova.

Vladimir Curbet s-a născut la 5 decembrie 1930, în satul Susleni, județul Orhei. Rămas orfan de tată, Vladimir a fost înfiat de unchiul Cosma Curbet, muzicant în orchestra unei divizii din Petrograd, apoi în fanfara „Regina Maria” din București.

Vladimir Curbet și-a făcut studiile la Școala de muzică de pe lângă Casa Unională a creației populare „N. K. Krupskaia” din Moscova. În 1950-1953 a condus colectivul de dansuri și fanfară din satul Susleni, cu care a ocupat locuri de frunte pe republică cu dansurile „Bucuria”, „Bătuta”, „Moldoveneasca” și altele (1951-1952).

În anii 1953-1957 a condus dansatorii și orchestra din satul Caragaș, raionul Slobozia.

Începând cu 1958, Vladimir Curbet a devenit director artistic și prim-maestru de balet al Ansamblului Moldovenesc Academic de Stat de Dansuri Populare „Joc”. Concomitent, în 1966, a absolvit Școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău. În 1969 a fondat pe lângă ansamblul „Joc” un studio coregrafic. Grație intervenției dânsului, a fost restabilită școala coregrafică pe lângă Școala de muzică „Ștefan Neaga” și a fost deschisă catedra de coregrafie națională la Institutul de Arte.

A colindat țara în lung și în lat  în căutarea dansurilor, muzicii, portului național ce ne caracterizează.

Proiectul vieții maestrului Curbet a fost Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „Joc”, repertoriul ansamblului incluzând suite și dansuri populare („Joc”, „Bucuria”, „Carpații”, „Sărbătoreasca”, „Bătuta”, „Mărunțica”, „Hora de sărbătoare”, „Răzeșească”, „Drăgaica”, „Jocul fierarilor”), spectacolele populare („Călușarii”, „Nunta moldovenească”, „Mărțișor”), tablouri coregrafice („Hora mare”, „La vatra jocului străbun” ș.a.). Colectivul a prezentat pe parcursul anilor unui public de circa 14 milioane spectatori mai bine de 8000 de spectacole în republică și în circa de 63 de țări.

Sub conducerea lui Vladimir Curbet ansamblul „Joc" a obţinut un înalt nivel interpretativ.

Pentru aportul inestimabil la promovarea artei coregrafice, a specificului național și a imaginii Republicii Moldova în lume, maestrul Vladimir Curbet s-a învrednicit de titlurile onorifice  Maestru în Artă (1957), Artist al Poporului (1967), Artist al poporului din URSS (1981). Este Laureat al Festivalului VI mondial al tineretului şi studenţilor de la Moscova (1957), este cavaler al Ordinelor Drapelul Roşu de Muncă, Prietenia popoarelor, deține cea mai înaltă distincție în stat – Ordinul Republicii (1992), iar la 2 februarie 2017 a devenit cavalerul Ordinului  Bogdan  Întemeietorul.

 

Ne-a părăsit Vladimir Curbet, însă ne-a lăsat o moștenire spirituală inestimabilă. Îi datorăm respect pentru munca pe altarul creației, pentru viața dedicată valorilor naționale, pentru imaginea pozitivă a țării noastre, lăsată în locurile pe unde a evoluat „Joc”-ul.

Compasiune familiei și tuturor celor apropiați, tuturor care l-au admirat și prețuit ca om și personalitate de excepție a culturii naționale. Împărtășim durerea şi exprimăm sincere condoleanțe.

 Dumnezeu să-l odihnească în pace.