Zi tristă pentru comunitatea literară, comunitatea academică și pentru oamenii din întreaga țară. S-a stins din viață, după o luptă crâncenă cu Covid-19, poetul-tribun, reprezentatul de seamă al generației „ochiului al treilea”, Nicolae Dabija.
Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimișlia. În 1972, a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. În 1975, a debutat cu volumul de versuri „Ochiul al treilea”, urmat de cărțile de poezie „Apă neîncepută“, „Zugravul anonim”, „Aripă sub cămașă“, „Lacrima care vede” ș.a. Este autor al peste 80 de volume de poezie, proză și eseuri. În ultimul deceniu, a editat trei cărți de proză. Romanul său „Tema pentru acasă” (2009) a ajuns la cea de-a opta ediție.
Din 1986, Nicolae Dabija a fost redactor-șef al săptămânalului legendar „Literatura și Arta”. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1990-1994, 1998-2001), semnatar al Declarației de Independență. A fost președintele Asociației Oamenilor de Știință, Cultură și Artă, membru titular al Academiei de Științe a Republicii Moldova, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere cu sediul la Paris, laureat al Premiului Național.
Nicolae Dabija e laureat al numeroase premii și distincții naționale și internaționale pentru creația și opera sa: „Ordinul Republicii”, Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie de la Trieste, Premiul „Giacommo Leopardi” al Centrului Mondial al Poeziei din Recanati, Premiul Internațional de Poezie „Umberto Mastroiani”, oferit la Fantana i Liri, Marele Premiu „Dulce Maria Loynaz” al Festivalului Internațional de Poezie de la Havana ș.a.
Vestea trecerii în neființă a lui Nicolae Dabija a îndurerat comunitatea literară și academică și pe cei care i-au cunoscut activitatea publicistică și politică.
Condoleanțe sincere rudelor, celor apropiați și tuturor celor care i-au apreciat creația. Dumnezeu să-l odihnească.