Stimați concetățeni,
Azi marcăm Ziua Memoriei și Recunoștinței. E o zi în care durerea pierderii întâlnește speranța. Speranța într-un viitor pașnic, reîntregit, un viitor cu răni cicatrizate. Un viitor pentru care trebuie să lucrăm împreună, zi de zi. Un viitor în care fiecare se simte respectat și se simte sigur pe el și pe oamenii din jur.
Conflictul de pe Nistru s-a abătut asupra noastră din senin. Un râu care unea maluri, comunități, oameni și aducea beneficii economice enorme s-a transformat într-o cumpănă. Un zid s-a pus între comunitățile noastre, între satele și orașele noastre, între destinele noastre. Graniţele nu trec pe râuri, graniţele trec prin suflete. Am pierdut vieți omenești, am pierdut liniștea din familii, am plătit și continuăm să plătim pentru acest conflict menținut artificial.
Între oamenii de pe cele două maluri nu există neînțelegeri. Suntem la fel. Avem aceleași nevoi, suferim la fel de sărăcie, de lipsă de oportunități economice, de izolare, corupție, neîncredere în instituții. Suntem cu toții victimele corupției regionale, care folosește acest conflict pentru a câștiga averi prin contrabandă, delapidare, trafic ilegal de bunuri. Știm cu toții că, pe seama sutelor de mii de nenorociri generate de acest conflict, sunt câțiva oameni care se îmbogățesc. Unii dintre ei, chiar aici în Chișinău.
Ne închinăm în fața veteranilor conflictului armat de pe Nistru pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova și în fața luptei pe care au dus-o. O luptă cu spatele mereu vulnerabil, o luptă în care s-a călit Republica Moldova. Atacată în 1992 de cei care nu-i doreau independența, dezvoltarea și binele, țara noastră nici acum nu răsuflă liber. Clanurile corupte care au furat acest popor în anii ‘90 continuă să fure și să se îmbogățească chiar și pe timp de ciumă, din contul oamenilor cinstiți.
În pofida faptului că în noiembrie 2020 cetățenii acestei țări, într-un număr record, au ieșit la urnele de vot și au spus un NU hotărât hoției, caracatița corupției continuă să se zbată, cu speranța că va scăpa de justiție și de furia oamenilor, care cer dreptate.
În memoria celor care și-au dat viața apărându-și țara, avem datoria să NU cedăm în fața hoților. Avem datoria să construim o societate a dreptății, a bunăstării pentru toți. Să asigurăm oportunități pentru afaceri de succes, pentru crearea locurilor de muncă, să ne protejăm mediul, să asigurăm acces la educație și servicii medicale de calitate, să salvăm banii publici pentru a-i investi în satele și orașele noastre, să-i protejăm pe cei vulnerabili. Doar construind o societate sănătoasă, doar asigurând respect pentru lege și justiție, putem opri plecarea conaționalilor noștri și putem oferi cetățenilor noștri din dreapta și din stânga Nistrului soluții reale, putem realiza visul oamenilor care au luptat pentru țară.
În această luptă cu corupția, ne sprijinim pe forțele sănătoase ale societății noastre, pe acei oameni care și-au păstrat onoarea, patriotismul și curajul. Astfel de oameni reprezintă imunitatea societății noastre și în acest sistem de imunitate un rol deosebit îl au veteranii conflictului de pe Nistru.
Am simțit implicarea voastră în fiecare moment de răscruce pentru țara noastră. De fiecare dată ați știut să alegeți grâul de neghină și nu v-ați temut să spuneți răspicat adevărul, chiar dacă adesea ați plătit scump pentru aceasta. Contez în continuare pe fiecare dintre voi.
Azi îi deplângem pe cei căzuți și pe cei răniți. Suntem alături de părinții nealinaţi la bătrâneţe, soțiile văduvite, copiii deveniţi orfani, suntem alături de toate familiile lovite nemilos şi pe nedrept de o mare durere. Suntem împreună pentru a ne ajuta, susține și apăra de pericole. Asta ne face să fim o țară.
Vă mulţumesc!