CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Mesajul Președintei Maia Sandu la conferința de presă comună cu Președintele Austriei, Van der Bellen și Președinta Sloveniei, Pirc Musar

 
Stimate domnule Președinte Van der Bellen,

Stimată doamnă Președintă Pirc Musar,

Mă bucur să vă salut astăzi la Chișinău, la doar o săptămână de la un moment cu adevărat semnificativ pentru noi - publicarea raportului Comisiei Europene care recomandă statelor membre ale Uniunii Europene inițierea negocierilor cu Republica Moldova. 

Acest pas este o recunoaștere a efortului nostru comun: al instituțiilor statului, care muncesc pentru a moderniza țara, și al cetățenilor, care aleg pacea, democrația și dezvoltarea. 

Raportul Comisiei Europene confirmă că Moldova a pornit în ultimul an reforme serioase care pregătesc țara noastră de a deveni un stat european și care sunt necesare pentru a îmbunătăți viața cetățenilor. Contăm pe o decizie pozitivă a statelor membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie. 

Vizita Dumneavoastră, domnule Președinte Van der Bellen și doamnă Președintă Pirc Musar, reprezintă un puternic semnal de sprijin al aspirațiilor noastre de a deveni parte a marii familii europene. Acest sprijin ne arată nu doar că moldovenii sunt europeni și merită să fie parte a Uniunii Europene, dar și faptul că suntem bineveniți. 

Despre asta am discutat astăzi. Am trecut în revistă progresele înregistrate de către Moldova până acum, precum și eforturile pe care trebuie să le depunem, în continuare, pe acest drum. 

Știm că e mult de lucru. Dar nu ne sperie munca.  Obiectivul nostru este ca Moldova să fie gata să adere la UE până în anul 2030. Aderarea la UE este unica noastră șansă de a garanta un viitor al păcii, libertății și prosperității pentru țara noastră.

***
Drumul pe care am ales să mergem este plin de provocări: invazia rusă în Ucraina, războiul hibrid împotriva democrației noastre, ingerința Rusiei în alegeri, subminarea reformelor și acțiunile de destabilizare din partea grupărilor corupte și multe altele. 

În pofida acestor provocări, noi, însă, continuăm să alegem libertatea, independența, pacea și dreptul de a ne decide soarta. 

În paralel cu efortul de a pregăti administrația publică pentru exigențele integrării europene, noi consolidăm instituțiile care răspund de securitatea națională. 

Vom intensifica și mai mult eforturile de a contracara influența oligarhilor fugari care, din bani furați de la oameni, încearcă să manipuleze procesele democratice.

În lupta noastră pentru democrație, ne unim eforturile cu țările care împărtășesc valorile democratice pentru a ne proteja securitatea și, în esență, modul de viață. 

Astăzi, am discutat și despre Ucraina.

Ucraina rezistă eroic unei invazii brutale. Ucraina luptă pentru valorile europene, pentru libertatea sa, dar și pentru libertatea noastră. 

Mesajul meu către toată lumea liberă, toată lumea democratică, este să continuăm să sprijinim Ucraina. 

Moldova va continua să asigure funcționarea rutelor comerciale din și spre Ucraina. Vom continua să oferim refugiu pentru ucraineni, și ne vom uni eforturile cu cele depuse de comunitatea internațională pentru ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru atrocitățile pe care le comite în Ucraina. 

În cursul discuțiilor de astăzi am exprimat, de asemenea, sprijinul nostru pentru aspirațiile europene ale Ucrainei, dar și pentru cele ale țărilor din Balcanii de Vest.  

***
În fața pericolelor la adresa securității europene, unitatea țărilor democratice, țărilor libere este mai importantă ca niciodată. 

Vizite precum cea de astăzi arată că nu suntem singuri, că avem parteneri de nădejde. Cu ajutorul lor, ne protejăm democrația și dezvoltăm economia. 

Construim drumuri, căi ferate, poduri și linii electrice care ne conectează cu Uniunea Europeană. Investim în securitatea noastră energetică și dezvoltăm surse de energie regenerabilă. Sădim păduri pentru o țară mai verde și un mediu mai sănătos. 

Dezvoltăm comerțul astfel încât tot mai multe produse moldovenești, de calitate, să ajungă pe piețele europene. Îmbunătățim mediul de afaceri și încurajăm atât antreprenorii locali cât și companiile europene să investească în Moldova. 

Asta înseamnă mai multe locuri de muncă sigure și bine plătite. Toate acestea vor duce la un nivel de trai ridicat. Astfel construim Europa aici, acasă. 

Vă mulțumesc, stimate domnule Președinte Van der Bellen, stimată doamnă Președintă Pirc Musar, pentru solidaritatea Dumneavoastră și a țărilor Dumneavoastră. O solidaritate care se manifestă prin fapte. Astfel, ambele state au fost alături de Moldova când țara noastră s-a confruntat cu un flux mare de refugiați nevoiți să fugă din calea războiului nedrept și brutal din Ucraina. 

Agenția Austriacă pentru Dezvoltare finanțează în prezent mai multe proiecte ce țin de dezvoltare rurală, educație, agricultură, apă și salubritate, protecția mediului, infrastructură socială și servicii. 

Slovenia ne sprijină în sfera consolidării finanțelor publice și a rezilienței instituțiilor financiare, îndeosebi a Băncii Naționale a Moldovei.  

Doresc, de asemenea,  să remarc intensitatea crescută a dialogului între țările noastre în ultima vreme și am convingerea că vom reuși să aducem, în viitorul apropiat, o dinamică și mai mare în relațiile dintre Chișinău, Viena și Ljubljana. 

De altfel, anul trecut s-au împlinit 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Moldova și Austria, în acest an se împlinesc 30 de ani de când avem relații diplomatice cu Slovenia. 

Este îmbucurător că aceste repere jubiliare se traduc într-un sprijin solid pentru parcursul european al Republicii Moldova. 

Cu asemenea prieteni buni, cu siguranță vom reuși!

Vă mulțumesc.