Dragi Concetăţeni,
Îmi face o deosebită plăcere să Vă adresez cordiale felicitări cu ocazia Zilei Naţionale a Culturii. Instituită sub steaua nemuritoare a lui Eminescu, această zi importantă reprezintă punctual culminant în şirul de acţiuni prin care onorăm cultura în totalitatea expresiilor sale. Astăzi omagiem atât artiştii, care şi-au dedicat viaţa muzicii şi dansului, literaturii şi teatrului, artelor plastice şi filmului, precum şi persoanele care se preocupă de domeniul culturii în întreaga lui complexitate.
Cultura este piatra de temelie a unei soceietăţi şi elementul de rezistenţă a acesteia în timp şi spaţiu. Prin dedicaţia cu care îşi desfăşoară activitatea, oamenii de cultură contribuie, fiecare în parte şi toţi laolaltă, la dăinuirea naţiunii noastre – de la rememorarea trecutului la edificarea viitorului prin renaşterea şi apărarea idealurilor culturale şi naţionale. Cu efort conjugat şi încredere în misiunea nobilă şi responsabilă ce le revine, oameni şi instituţii de cultură din ţară au reuşit să imprime rezonanţă numelui Republica Moldova, au putut să argumenteze valoarea unor experienţe inedite din istoria neamului nostru. Astfel, UNESCO a introdus pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural al Umanității practicile culturale asociate zilei de 1 Martie, tehnicile tradiționale de realizare a scoarței şi, mai nou, colindatul de ceată bărbătească. Sunt ferm convins că această listă va cuprinde şi alte proiecte realizate de instituţiile de cultură moldoveneşti şi de unele personalități remarcabile în arta moldovenească.
Marcăm astăzi şi 168 de ani de la nașterea „Poetului nepereche” Mihai Eminescu – un geniu al omenirii care a ales Moldova pentru a se naşte şi a trăi prin fiecare dintre noi. Poet, prozator şi dramaturg, publicist şi traducător, Eminescu a fost expresia conştiinţei de neam şi a unei ferme poziţii civice.
Să-l cinstim pe Eminescu, citindu-l și descoperindu-l întru continuitatea neamului și consolidarea acestuia prin cultură.