CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Discursul rostit de Președintele Republicii Moldova la festivitatea de totalizare a Anului Ștefan Cel Mare și Sfînt

STIMAȚI OASPEȚI,
ONORAT PUBLIC,

Vreau să Vă mulțumesc pentru prezența la festivitatea de totalizare a Anului Ștefan cel Mare și Sfînt, Domnitor al Moldovei. Acest an a fost unul cu multe evenimente deosebite, în cadrul cărora mulți dintre dumneavoastră ați participat destul de activ, fapt pentru care Vă sînt recunoscător.

În acest an, ne-am convins, mai bine ca oricînd, că Ștefan cel Mare este, cu adevărat, cea dintîi personalitate istorică a poporului nostru. Domnitorul este apreciat și iubit, fiind considerat un erou și un simbol al neamului, așa cum pe deplină măsură o merită pentru faptele și realizările sale.

Înflăcărat apărător al integrității statului, adevărat om de credință, neînfricat conducător de oști, mare patriot și fiu al poporului, perseverent constructor de țară, vizionar și făuritor al unei glorioase epoci din istoria Moldovei, Ștefan cel Mare și-a dobîndit pe dreptate renumele istoric, iar noi, toți moldovenii, sîntem mîndri că îl avem printre înaintașii noștri.

Tocmai aceasta explică de ce sutele de mii de cetățeni la care a ajuns caravana acțiunilor noastre ne-au primit cu interes și căldură. Iar acțiuni au fost multe. Voi menționa aici doar cîteva dintre ele:
- Înălțarea Monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt la Căpriana și reconstrucția sau restaurarea monumentului marelui domnitor în mai multe localități din țară;
- Expoziția de însemne heraldice ale Țării Moldovei;
- Concursul materialelor consacrate vieții lui Ștefan cel Mare și Sfînt, organizat pentru cetățenii din diasporă.
- Pelerinajele și excursiile la mănăstirile lui Ștefan cel Mare și Sfînt din Republica Moldova și din România;

- Festivalul-concurs republican al cîntecului patriotic cu genericul „Ștefan, Ștefan, Domn cel Mare”. Apropo, la acest festival-concurs, au participat peste 40 de colective artistice din 24 de raioane ale republicii, în total 730 de artiști amatori;

-Maratonul sportiv consacrat comemorării marelui domnitor;

- Turneul Republican de Luptă Națională „Voievod”, la care au participat peste 200 de tineri sportivi din 16 raioane ale țării.

În contextul Anului Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei, sînt bucuros să anunț lansarea studiului istoric „Ștefan cel Mare – făuritor al gloriei Moldovei”, elaborat de cunoscuți istorici moldoveni. Lucrarea va fi oferită tuturor participanților la festivitatea de astăzi.

Foarte curînd, peste doar cîteva zile, drept sfîrșit frumos care încununează opera noastră comună, va fi prezentat un film documentar de excepție despre biografia domnitorului Ștefan cel Mare. Profit de această ocazie și Vă invit pe toți la premiera filmului, care se va desfășura în sala Cinematografului „Patria”, pe 10 decembrie 2018.

Făcînd totalurile acestui an, mă simt mulțumit sufletește că am reușit să realizăm cu bine programul nostru de activități, să onorăm memoria marelui domnitor și să ducem mesajul patriotic al lui Ștefan cel Mare la sute de mii de moldoveni, mai ales la copii, la cei care vor trebui să păstreze și să edifice Moldova în deceniile care vin.

STIMAȚI COMPATRIOȚI,

Facem totalurile Anului Ștefan cel Mare și Sfînt, Domnitor al Moldovei, într-o zi importantă pentru istoria noastră modernă.
Să ne amintim că, acum 101 ani, pe 2 decembrie 1917, a fost fondată Republica Democratică Moldovenească – episod politic și istoric scurt, dar prin care moldovenii au demonstrat că sînt conștienți de moștenirea identitară și statalistă a Moldovei.

Astăzi, noi sîntem datori să facem ceea ce nu s-a reușit în acea perioadă grea pentru țară, sîntem datori să păstrăm statalitatea Republicii Moldova, să o consolidăm, și să nu cedăm nicicînd din suveranitate, din integritatea noastră teritorială și identitară.

Vreau să Vă asigur că activitățile patriotice organizate sub patronajul Președintelui Republicii Moldova nu vor înceta odată cu încheierea Anului Ștefan cel Mare și Sfînt.
Aceste activități constituie o datorie morală permanentă pentru mine în calitate de șef al statului, dar și ca cetățean și etnic moldovean. Noi vom ști să identificăm, în fiecare an, alte și alte prilejuri pentru a sărbători și a afirma statalitatea și identitatea noastră.

În acest context, atrag atenția că anul 2019 este unul jubiliar pentru statalitatea moldovenească. Se împlinesc 660 de ani de la formarea Țării Moldovei, din 1359.
Iată de ce, în prezența dumneavoastră, vreau astăzi să anunț semnarea Decretului prezidențial privind sărbătorirea aniversării a 660-a de la formarea Țării Moldovei. Sărbătoarea respectivă va fi una dintre cele mai importante în 2019.

Sînt convins că, în aceste timpuri complicate pentru Moldova, avem nevoie de cît mai multe campanii naționale care să ofere mesaje și lecții de patriotism, să învățăm din istoria înaintașilor noștri, care, de mai bine de jumătate de mileniu, au luptat și s-au jertfit pentru Moldova, pentru credința creștină, pentru viitorul poporului moldovenesc.

Puteți fi siguri că, în calitate de Președinte al țării, voi fi mereu alături de aceste procese patriotice și voi răspunde de fiecare dată apelului celor care muncesc pentru consolidarea statului nostru, pentru promovarea valorilor și tradițiilor noastre.

Trăiască de-a pururi memoria lui Ștefan cel Mare, trăiască Republica Moldova și poporul moldovenesc!

Așa să ne ajute Dumnezeu!