Doamnelor şi domnilor,
Dragi prieteni,
Uniunea Europeană a luat ființă, prin tratatul de la Maastricht, datorită viziunii și încrederii supranaturale ale unor oameni politici ce au sfidat aparențele și realitățile crude.
Printre cei care au îndrăznit să viseze, i-aș enumera aici pe doar câțiva domni: Robert Schuman, Jacques Delors, Vaclav Havel.
Da, este nevoie de viziune, determinare şi curaj pentru a lua deciziile care schimbă cursul istoriei.
În actualele circumstanţe se întrevăd semne clare ale unei situaţii pe care urmaşii noştri o vor judeca în funcție de deciziile pe care le vom lua în prezent.
Uniunea Europeană, dar şi Republica Moldova, Ucraina şi Georgia se află astăzi într-un moment de răscruce: momentul în care este nevoie de o mai puternică credință în viitorul european al acestor ţări.
De la Summit-ul istoric de la Vilnius în această parte a Europei s-au produs evenimente care au schimbat complet felul în care percepem relaţiile dintre state.
Cu doi ani în urmă nimeni nu îşi imagina că în secolul 21 în Europa frontierele vor fi retrasate.
Cu doi ani în urmă nimeni nu îşi imagina că, la Kiev, sute de mii de oameni vor ieşi în stradă în plină iarnă pentru a-şi exprima opţiunea proeuropeană.
Și în Republica Moldova, majoritatea cetățenilor își văd viitorul doar împreună cu Uniunea Europeană.
Aceasta, în pofida unei propagande antieuropene intense, unor probleme politice de ordin intern și unor presiuni intense din exterior.
Chiar și în aceste condiții, Parteneriatul Estic a înregistrat succese răsunătoare: Republica Moldova, împreună cu Georgia şi Ucraina au semnat cu Uniunea Europeană Acorduri de Asociere.
În aceeaşi perioadă Republica Moldova a obţinut liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii săi. Aceste realizări au fost posibile datorită unei puternice voinţe de a reuşi, la Chişinău şi Bruxelles.
Acordul de Asociere se implementează provizoriu de aproape nouă luni, existând și primele rezultate.
A crescut cu peste 10 procente exportul de produse moldoveneşti spre Uniunea Europeană și nivelul de aproximare a legislaţiei. Am început să importăm gaze naturale din Uniunea Europeană, prin intermediul României.
Rămânem determinați să ne alăturăm familiei europene a păcii, prosperităţii şi solidarităţii – o uniune a valorilor în care şi cei mici se pot face auziţi.
În calitatea mea președinte al Republicii Moldova declar că obiectivul strategic al țării mele este acela de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.
Pornind de la unul din elementele de pe blazonul orașului Riga, „Porţile Deschise”, pledez pentru deschiderea Porţilor Europene pentru Republica Moldova şi pentru ţările care îşi asumă parcursul european.
Aceasta, pentru binele popoarelor din acest spaţiu şi pentru extinderea păcii şi prosperităţii în Europa, casa noastră comună.
Sunt sigur că perspectiva europeană şi, mai apoi, statutul de stat candidat, ar reprezenta forţa mobilizatoare pentru continuarea reformelor în Republica Moldova.
Cetățenii ar avea mai multă încredere în ideea europeană dacă țara mea ar avea o clară perspectivă europeană.
Și pentru a întări legământul european pe care îl face Republica Moldova, lansez oficial propunerea ca următorul Summit al Parteneriatului Estic, din 2017, să fie organizat la Chişinău.
Vă așteptăm la Chișinău, mulțumindu-vă în final pentru înalta onoare ce ne-o faceți prin a susține Republica Moldova.