Domnule președinte al Parlamentului,
Domnule prim-ministru,
Stimați deputați,
Onorată asistență,
Această sesiune parlamentară debutează într-un an crucial pentru Republica Moldova și cetățenii țării noastre.
2014 este anul care trebuie să marcheze desprinderea noastră de perioada prelungită de tranziție post-sovietică, și ancorarea decisivă în spațiul european, căruia îi aparținem din punct de vedere istoric, geografic și cultural.
Voința noastră este să punem capăt oscilației între Est și Vest.
Între nostalgie și pragmatism alegem viitorul, pe care îl vedem în cadrul Uniunii Europene, un spațiu al securității și al bunăstării.
Acordul de Asociere, pe care l-am parafat în noiembrie, la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, și pe care urmează să-l semnăm în cursul acestui an, ne oferă posibilități enorme de a îmbunătăți viața cetățenilor, prin a ne întări instituțiile și a ne dezvolta economia.
Este extrem de important, în acest context, ca strategia de integrare europeană să aibă aplicare practică, iar în acest proces să fie cooptate toate regiunile țării, fără excepție - de la Ocnița la Vulcănești, de la Ungheni la Tiraspol. Doar așa politicile de modernizare vor avea susținere populară și efecte pozitive.
Acei care insistă pe argumente de genul „în Europa nimeni nu ne aşteaptă”, comit o diversiune împotriva viitorului Republicii Moldova, pentru că neglijează evidențele.
În ultimii ani – cu precădere în ultimele luni – am văzut cu toții ce înseamnă valorile occidentale (solidaritatea, de exemplu).
Beneficiem de prietenie și asistență fără precedent din partea Uniunii Europene, iar în curând sperăm să ne bucurăm de unul dintre drepturile europene fundamentale – acela de liberă circulație.
Forțele politice care contestă avantajele integrării europene, sunt fie rău-intenționate, fie absorbite prea mult de lupta politică, care în cazul de față are puțină legătură cu dorința oamenilor de a trăi bine.
Acei care vorbesc despre aderarea la o Uniune Euroasiatică se prefac că nu văd că am trăit până acum, de facto, într-o asemenea Uniune. Acest tip de politică nu ne-a ajutat ci, dimpotrivă - ne-a frânat dezvoltarea.
Așa-numitul referendum din autonomia găgăuză, de pe 2 februarie, a fost o acțiune ilegală. Persoanele care au susținut și au încurajat acea acțiune fac jocuri anticonstituționale care atentează la integritatea teritorială a țării. Prin astfel de acțiuni oare se dorește binele pentru țară?
Contrapunerea ideii de integrare europeană unor proiecte geostrategice lipsite de perspectivă, iluzorii și deșarte, nu este decât o manevră politică. Iar interesele înguste de partid, cele meschine sau de proveniență străină, sunt în dauna scopului comun al cetățenilor, care nu agreează incertitudinea și dualitatea, vrajba și conflictul.
Avem nevoie acum de rezultate palpabile pe care le putem obține prin colaborarea pe toate liniile politice și economice cu lumea dezvoltată și civilizată, din imediata noastră apropiere. Este de o importanță crucială ca susținerea politică, financiară și morală de care beneficiem din partea statelor europene și a Statelor Unite ale Americii să fie transformată în schimbări calitative pentru cetățeni.
Suntem obligați - de mandatul pe care l-am primit de la cetățeni și prin angajamentele pe care ni le-am asumat față de partenerii internaționali - să ne concentrăm asupra măsurilor de modernizare și democratizare socială a țării noastre.
Elitelor din politică, afaceri, cultură, educație, și alte domenii, le revine un rol de seamă în această privință.
Liderii trebuie să dea tonul în demersurile de respectare a regulilor pe care se întemeiază democrația. Pledez pentru legalitate, pentru supremația legii. Nimeni să nu fie mai presus de lege.
Așadar, nu voința arbitrară, ci regulile trebuie să guverneze țara noastră. Instituțiile statului trebuie croite așa încât să fie suficient de puternice și responsabile pentru a stimula dezvoltarea domeniilor pe care le coordonează, sau, după caz, pentru a sancționa derapajele din societate sau acțiunile ilegale care degenerează în fenomene periculoase, cum ar fi situația actuală din autonomia găgăuză. Dar - la fel de important - instituțiile democratice trebuie conduse de oameni cu convingeri democratice.
Stimați deputați,
Stimați reprezentanți ai clasei politice,
Cetățenii ne-au încredințat soarta acestei țări și vă rog ca împreună să prețuim și să tratăm cu toată responsabilitatea această încredere.
Puterea politică pe care o deținem trebuie folosită exclusiv în beneficiul oamenilor. Societatea noastră - ca parte a lumii moderne de astăzi - a evoluat și nu mai poate fi manevrată prin sloganuri populiste și speculații conjuncturale.
Anul 2014 este și un an electoral. Succesul pentru țară al acestui suprem exercițiu democratic, alegerile parlamentare, depinde de felul în care vom ști să ascultăm vocea poporului și să fim aproape de oameni, de durerile și așteptările lor.
Corupția din instituțiile statului și jocurile politicianiste vor fi sancționate sever de către cetățeni.
Și, dimpotrivă, printr-o prestație responsabilă, politică și administrativă, vom putea mai ușor să atenuăm și să rezolvăm numeroasele provocări și probleme din societate, de la cele social-economice până la diferendul transnistrean.
Vorbesc despre ceea ce numim încrederea populației în actul politic și administrativ, fără de care procesele sănătoase din societate trenează sau se împotmolesc.
Vă îndemn să fim aproape, prin legile pe care le promovăm, de toate grupurile de oameni care compun societatea noastră, și să cerem respect pentru acestea de la toți funcționarii. Să nu uităm de drepturile colective, dar nici de cele individuale ale cetățenilor.
Onorat Parlament,
În 2009 am pus temelia, prin voință populară, unei căi de dezvoltare la care am râvnit încă din ziua în care ne-am proclamat Independența.
Am trecut de atunci prin perioade și stări dificile care însă nu ne-au zdruncinat voința de a ne situa în rând cu lumea civilizată.
Avem acum șansa unică de a înfăptui această aspirație a poporului nostru, care merită, cu siguranță, o viață mai bună.
Vă mulțumesc.