CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Declaraţiile de presă ale doamnei Maia Sandu, Preşedintele Republicii Moldova, după întrevederea cu Dr. Alexander Van der Bellen, Preşedintele Federal al Republicii Austria

Viena, 21 octombrie 2021

Domnule Președinte Van der Bellen, vă mulțumesc pentru invitația de a vizita Viena și pentru primirea călduroasă.

Austria este unul dintre cei mai importanți parteneri de dezvoltare ai țării noastre, iar noi suntem interesați de consolidarea dialogului politic și a cooperării moldo-austriece în domenii de interes comun.

Am avut o discuție deschisă și prietenoasă despre situația din Republica Moldova, despre relațiile bilaterale dintre țările noastre, precum și despre perspectivele cooperării noastre în context european.

Am vorbit despre provocările majore cu care se confruntă Republica Moldova, dar și despre schimbările prin care a trecut țara mea în ultimele zece luni. Echipa noastră și-a asumat angajamentul ferm de a moderniza țara prin curățarea sistemului public de corupție, reformarea justiției, îmbunătățirea mediului de afaceri și crearea oportunităților economice, iar cetățenii ne-au acordat un mandat puternic pentru realizarea acestor reforme, în alegerile prezidențiale și parlamentare recente. Avem acum în față câțiva ani în care putem construi din temelie un stat puternic, care să facă din Republica Moldova o casă primitoare pentru cetățenii săi. Dar ca să realizăm acest obiectiv, avem nevoie de sprijinul partenerilor noștri. 

În primăvara anului viitor, vom marca 30 de ani de la stabilirea relațiilor dintre țările noastre. Vreau să mulțumesc, pe această cale, autorităților austriece pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova. Începând cu anul 2001, în țara noastră sunt implementate cu sprijin austriac zeci de programe și proiecte în domenii precum buna guvernare, învățământul profesional, aprovizionarea cu apă, dezvoltarea rurală, protecția mediului sau adaptarea la schimbările climatice. În prezent, în localitățile noastre sunt realizate 19 programe de dezvoltare finanțare de Austria.

Strategia de țară pentru Moldova a Agenției de Dezvoltare a Austriei (ADA) pentru anii 2021-2027 prevede continuarea sprijinului pentru dezvoltare rurală, adaptarea la schimbările climatice și protecția mediului, dezvoltarea învățământului profesional tehnic. Suntem, de asemenea, interesați de preluarea experienței austriece în domeniul securității energetice și promovarea energiei verzi. Asigurarea securității energetice este o prioritate pentru Guvernul de la Chișinău și este esențială mai ales acum, în condițiile crizei gazelor, care riscă să afecteze în mod dramatic Republica Moldova.

Austria este o țară lider în domeniul dezvoltării durabile și protecției mediului. Dorim să consolidăm cooperarea în aceste sectoare și sper că, în timpul acestei vizite, Ministerele de resort de la Chișinău și Viena vor stabili o agendă de lucru comună mai punctuală. Totodată, sper să putem continua colaborarea în domeniul agriculturii ecologice, al reabilitării sistemelor de irigare și în alte sectoare conexe de interes pentru țara noastră.

În același timp, cred că avem un potențial semnificativ de creștere și extindere a relațiilor economice dintre Moldova și Austria. Sunt sigură că recuperarea economică post-pandemică va da un nou imbold interacțiunii dintre antreprenorii și companiile din țările noastre.

Guvernarea actuală de la Chișinău este determinată să modernizeze țara după model european, astfel încât Moldova să devină o destinație ce prezintă interes pentru companiile austriece care doresc să-și extindă operațiunile și producția pe alte piețe. Știu că acum, după ce au trecut prin experiența crizei pandemice, multe industrii europene se orientează spre Europa de Est - sper că una dintre aceste destinații va fi și Moldova.

Mesajul meu pentru oamenii de afaceri din Austria este: vă așteptăm în Republica Moldova! Avem o amplasare geografică potrivită, regim de comerț liber cu UE și cu piețele din Est, un plan ambițios de modernizare a infrastructurii, iar guvernarea este hotărâtă să asigure un climat investițional și de afaceri propice în țară, să protejeze investițiile și proprietățile, și să încurajeze inițiativa privată ce creează locuri de muncă și crește nivelul de bunăstare a oamenilor.

Ministrul Economiei al Republicii Moldova, Sergiu Gaibu, Radu Marian, deputat și membru în Comisia economie, buget și finanțe în Parlament, consilierul prezidențial pentru domeniul economic, Veaceslav Negruța, cât și reprezentanți ai mediului de afaceri, care mă însoțesc în această vizită, vor discuta în aceste zile cu reprezentanții comunității de afaceri din Austria privind impulsionarea cooperării investiționale dintre țările noastre.

În contextul pandemiei, apreciem ajutorul generos din partea Austriei, oferit prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE, dar și în plan bilateral, pentru a susține eforturile autorităților moldovenești de combatere a pandemiei.

Domnule Președinte, doamnelor și domnilor,

Schimbările politice produse în ultimul an în Republica Moldova și reconfirmarea angajamentului nostru strategic pentru parcursul european al țării au dat un nou impuls relațiilor dintre Moldova și Uniunea Europeană. Salutăm deschiderea instituțiilor europene și a statelor membre, inclusiv Austria, față de țara noastră. Guvernarea de la Chișinău dorește să valorifice pe deplin oportunitățile oferite de această deschidere.

Chișinăul are o agendă ambițioasă cu Bruxelles-ul, cu care cooperează în promovarea agendei de modernizare a țării și creșterea standardelor de viață ale cetățenilor. Apreciem în acest sens sprijinul generos oferit de UE Moldovei pentru recuperarea post-pandemică în valoare de 600 milioane euro.

În același timp, suntem interesați să consolidăm agenda de cooperare prin lansarea unui dialog de nivel înalt în domeniul energiei, securității și justiției. Vrem, de asemenea, să deschidem noi capitole de cooperare cu UE și să adaptăm treptat politicile noastre la prevederile Pactului Verde European și la politicile comunitare de transformare digitală. 

Contăm, totodată, pe sprijinul Austriei pentru aprofundarea cooperării dintre Uniunea Europeană și țările Parteneriatului Estic ce au Acorduri de Asociere cu UE. O oportunitate în acest sens este oferită de viitorul Summit al Parteneriatului Estic din luna decembrie.

Domnule Președinte Federal, doamnelor și domnilor,

Republica Moldova trăiește acum o perioadă istorică, cu oportunități unice de dezvoltare, dar și cu mari provocări. Vrem să devenim o țară stabilă, prosperă, o casă primitoare și bună pentru cetățenii noștri, un partener previzibil și de încredere.

Pentru a atinge aceste obiective, avem nevoie de sprijinul prietenilor și partenerilor noștri din rândul statelor democratice, al prietenilor din regiune, al instituțiilor UE și al comunității statelor europene.

După cum ne arată schimbările climatice, problemele de securitate din regiunea noastră, dificultățile cauzate de pandemie și turbulențele de pe piața combustibilului și a gazelor naturale, provocările vremii nu pot fi gestionate de state individual și de sine stătător. Valorile viitorului sunt cooperarea, solidaritatea, compromisul și respectul reciproc.

Republica Moldova apreciază solidaritatea, generozitatea și prietenia Austriei din ultimii 30 de ani. Și noi dorim să contribuim la această relație de cooperare. Sper, domnule Președinte, că parteneriatul dintre țările noastre va cunoaște în continuare o dezvoltare armonioasă și productivă, în interesul și beneficiul cetățenilor din ambele țări.

Vă mulțumesc.