CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Declarațiile de presă ale Președintelui Maia Sandu, după întrevederea cu Ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton

O salut pe doamna ministru Wendy Morton la Chișinău. Am avut astăzi un schimb de opinii despre situația politică din țara noastră, am discutat agenda de reforme pe care o propunem și pentru care avem nevoie și de sprijinul Regatului Unit. La fel, am discutat evoluția relațiilor dintre țările noastre în contextul post-Brexit, dar și situația din regiune.

Mulțumim guvernului britanic pentru sprijinul generos oferit în combaterea efectelor pandemiei - contribuția pentru asigurarea cu vaccin a Republicii Moldova în cadrul platformei COVAX și asigurarea sistemului medical din Moldova cu echipamente de protecție și utilaje medicale pentru tratarea pacienților de Covid.

Mă bucur să anunț astăzi câteva inițiative de cooperare cu guvernul britanic, care ne vor ajuta să ridicăm cooperarea dintre statele noastre la un nou nivel.

Am convenit asupra modalității de întoarcere a fondurilor recuperate de la Luca Filat în beneficiul cetățenilor. Eforturile echipei noastre de recuperare a fondurilor extrase ilegal din Moldova aduc rezultate. După demersurile noastre făcute pe parcursul anului 2020, instanțele londoneze au dispus reîntoarcerea în Moldova a sumei confiscate de 458 de mii de lire sterline de la cetățeanul Luca Filat. În curând, acești bani - echivalentul a aproape 11,5 milioane de lei - vor ajunge să fie folosiți în beneficiul persoanelor cu dizabilități severe. 

În 2020, aproximativ 175 mii de persoane cu dizabilități s-au înregistrat la instituțiile responsabile de protecția socială din țara noastră. Aproape fiecare a șaptea persoană cu dizabilități se încadrează în categoria celor cu dizabilități severe. Dintre cele 26 de mii de persoane cu dizabilități severe, până la o treime au nevoie de asistență permanentă. Serviciul de asistență personală este unul absolut critic, iar reducerile bugetare, operate de guvern anul trecut, au adus mii de persoane cu dizabilități severe și familiile lor într-o situație foarte dificilă anul acesta.

Am decis, împreună, ca resursele financiare confiscate de la cetățeanul Luca Filat să fie redirecționate către Agenția Națională de Asistență Socială din Moldova, pentru finanțarea serviciului social de asistent personal pentru persoanele cu dizabilități severe. 
Vom continua demersurile de recuperare și returnare a banilor scoși din Republica Moldova ilegal în Regatul Unit și în alte țări.

De asemenea, salut decizia guvernului britanic de a sprijini un proiect de consultanță anticorupție pe lângă Președinție. Experții contractați în cadrul acestui proiect vor oferi asistență tehnică pentru realizarea mandatului meu în domeniul anticorupție și reforma justiției, reforme cerute de aproape un milion de cetățeni la alegerile prezidențiale din anul trecut. Cu sprijinul partenerilor de dezvoltare ai țării noastre, vom continua lupta cu fenomenul corupției și vom construi o justiție corectă, independentă, în care oamenii pot avea încredere. Mulțumesc frumos guvernului britanic pentru sprijinirea agendei noastre de reforme anticorupție. 

La fel, în contextul vizitei doamnei ministru Morton, menționez intenția noastră de a valorifica la maximum, în beneficiul cetățenilor, oportunitățile oferite de Acordul de parteneriat strategic, comerț și cooperare, semnat de țările noastre în decembrie 2020, dar încă neratificat din cauza lipsei unei majorități parlamentare responsabile la Chișinău. Acest document stabilește un cadru nou al relațiilor bilaterale, dar și crearea platformei de Dialog Politic şi Strategic la nivel înalt, pe care dorim să le extindem și aprofundăm în anii ce urmează, realizând proiecte ce vor îmbunătăți atât viața cetățenilor, cât și poziționarea țării noastre pe arena internațională.

Relațiile dintre Republica Moldova și Regatul Unit au o istorie bogată, în special în domeniul schimburilor educaționale, cooperării militare și de securitate, sprijinirii schimbărilor democratice și a măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului și în consolidarea independenței mass-media. 

Consolidarea relațiilor dintre țările noastre este esențială și având în vedere numărul semnificativ de concetățeni moldoveni stabiliți în Regatul Unit. Avem o diasporă activă și implicată în țara dumneavoastră - știu că putem conta pe sprijinul guvernului britanic pentru buna organizare a alegerilor din 11 iulie. 

Vizita doamnei ministru Morton este foarte importantă în această perioadă dificilă pentru noi. Ne dorim dezghețarea și consolidarea relațiilor bilaterale cu Regatul Unit - în contextul schimbărilor iminente din țările noastre, în contextul post-Brexit. Restabilirea prezenței Republicii Moldova pe arena internațională este prioritatea politicii mele externe.