Bună ziua.
Astăzi am convocat ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană, care va coordona eforturile autorităților Republicii Moldova în parcursul nostru european.
Integrarea europeană este cel mai important proiect național al generației noastre. Am pornit pe acest drum, ghidați de așteptările oamenilor, pentru a le oferi cetățenilor noștri perspectiva unui trai mai bun acasă, în țara noastră.
Acest proiect vizează eforturile instituțiilor statului, ale societății civile, ale comunității de afaceri, dar și ale cetățenilor, care trebuie să acționeze împreună pentru a schimba în bine, pas cu pas, fiecare aspect al vieții, în Republica Moldova.
Prima ședință de constituire a Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană a avut loc la sfârșitul lunii aprilie. După ședință, doamna prim-ministră i-a transmis Ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău prima parte a chestionarului de aderare completat după depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană.
În perioada ce a urmat, Moldova a avansat pe calea integrării europene, iar la 23 iunie, a primit statutul de țară candidată. Acest statut ancorează ferm țara noastră pe un drum clar spre aderarea la Uniunea Europeană.
Totodată el ne oferă mai multe mecanisme de cooperare cu instituțiile europene, care ne vor ajuta să avansăm cu pași susținuți în direcția aleasă. Astăzi știm unde suntem, încotro mergem și avem certitudinea că vom fi sprijiniți pe această cale.
În ședința de astăzi, Comisia Națională pentru Integrare Europeană a pus în discuție pașii ce trebuie întreprinși în parcursul nostru european, dar și implicarea mai activă a societății civile, a mediului de afaceri și a altor actori în coordonarea procesului de integrare europeană.
Pașii următori în parcursul european al țării țin de soluționarea condiționalităților privind statutul de țară candidată, formulate în opinia Comisiei Europene din 17 iunie.
Acestea vizează mai multe domenii: reforma justiției și combaterea corupției, funcționarea legilor, eliminarea influențelor oligarhice asupra sistemului economic, politic și în mass-media, îmbunătățirea legislației electorale, precum și reforma administrației publice.
Domeniile menționate de Comisia Europeană sunt cele pe care dorim să le îmbunătățim și noi, pentru a consolida instituțiile statului și a întări capacitatea acestora de a funcționa eficient, în interesul cetățeanului.
Am discutat toate aceste aspecte în cadrul ședinței de astăzi. Am atras atenție în mod particular măsurilor pentru de-oligarhizarea vieții publice din Moldova, progreselor în combaterea corupției și recuperarea banilor furați din țara noastră, avansării în reforma justiției.
Am convenit pașii care urmează să-i întreprindă instituțiile de stat, în fiecare din aceste domenii, pentru a îndeplini condiționalitățile formulate de Comisia Europeană, punct cu punct. Am desemnat instituțiile și persoanele responsabile pentru fiecare acțiune în parte. Am stabilit totodată mecanismul de coordonare și raportare a progreselor pe aceste subiecte.
Realizarea acestor pași în termenele agreate va permite Republicii Moldova să avanseze înspre deschiderea negocierilor de aderare.
Am discutat, de asemenea, despre consolidarea capacității administrației publice centrale de a realiza reformele așteptate, în fiecare sector în parte. În acest domeniu avem vulnerabilități, care trebuie eliminate prin motivarea suplimentară a angajaților, prin creșterea capacității oamenilor care se vor ocupa de aceste procese, atât pe domeniul de implementare, cât și cel de monitorizare.
Avem nevoie de tineri specialiști care să se angajeze la stat și să pună umărul la efortul de integrare europeană a Republicii Moldova.
Planul de Acțiuni care va conține pașii concreți de reformare în în toate aceste domenii va fi finalizat și adoptat până la sfârșitul lunii iulie. Acest document va fi consultat pe larg cu societatea civilă și alți actori implicați în acest proces.
Succesul țării noastre în acest efort depinde de capacitatea parlamentului, a ministerelor, a guvernului în ansamblu, a autorităților publice de a elabora și implementa reforme punctuale în domeniile vizate, și de a monitoriza realizarea acestor reforme.
În același timp, succesul nostru depinde și de dorința și de capacitatea societății civile, a mediului de afaceri, a autorităților publice locale și a tuturor cetățenilor de a sprijini acest efort de reformare a țării.
Dacă vrem să reușim - și noi vrem să reușim - trebuie să ne asumăm acest mare efort național și să ne apucăm de lucru - imediat, cu multă dăruire.
Comisia Națională pentru Integrare Europeană se va convoca cu regularitate pentru a monitoriza realizarea acțiunilor agreate și a puncta progresele obținute. În funcție de necesitățile care vor fi identificate pe parcurs, componența Comisiei poate fi modificată.
Integrarea europeană a Republicii Moldova este programul nostru de țară, de aceea trebuie să muncim împreună pentru a avansa pe acest drum. Nu avem dreptul la eșec.
Avem mult de lucru și nu avem timp de pierdut. Mult succes nouă tuturor!