Stimată doamnă Președintă Katerina Sakellaropoulou,
În primul rând, vă rog să acceptați sincerele mele condoleanțe în legătură cu tragicul accident care s-a întâmplat noaptea trecută în Grecia. Gândurile noastre sunt astăzi alături de Dumneavoastră, de poporul elen și de cei care și-au pierdut oameni apropiați în acest accident.
Vă rog pe toți să începem această conferință de presă prin a ține un minut de reculegere în memoria celor care și-au pierdut viața în acest tragic accident.
Doamnă Președintă,
Vizita Dumneavoastră la Chișinău vine după o pauză de aproape 20 de ani de la ultima vizită a unui președinte elen în țara noastră. Vizita Dumneavoastră vine într-o perioadă complicată pentru regiunea noastră și pentru tot continentul european.
De un an de zile, trăim alături de războiul brutal al Rusiei împotriva statului vecin și prieten Ucraina. Războiul afectează și bunăstarea și securitatea Republicii Moldova.
În aceste circumstanțe, vizita dumneavoastră este un semnal de susținere din partea Greciei, pe care îl apreciem foarte mult. Simbolic este și faptul că ne vizitați pe 1 martie, zi în care celebrăm Mărțișorul, simbolul primăverii, al renașterii naturii. Venirea dumneavoastră aici la Chișinău oferă un nou impuls relațiilor bilaterale moldo-elene.
Republica Moldova și Grecia au multe lucruri în comun și au dezvoltat relații bune în cei aproape 31 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.
Apreciem sprijinul Greciei pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova.
Vara trecută, țara noastră a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Acesta este drumul pe care ni l-am ales pentru a avea un viitor în familia liberă a statelor europene, unde fiecare om poate trăi în pace și bunăstare.
Țara noastră e hotărâtă să avanseze rapid pe calea integrării europene. Suntem pregătiți să depunem tot efortul în această privință. Odată cu realizarea condițiilor înaintate de Comisia Europeană pentru deschiderea negocierilor de aderare, vom miza în continuare pe sprijinul guvernului elen și pe experiența Greciei în acest proces.
În acest context, Memorandumul de înțelegere privind cooperarea în domeniul instruirii diplomatice, care a fost semnat cu puțin timp în urmă de colegii noștri de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al țării noastre și Ministerul elen al Afacerilor Externe, ne va ajuta să atingem acest obiectiv.
Apreciem, doamnă Președintă, ospitalitatea cu care Grecia i-a primit pe cei circa 20 de mii de moldoveni stabiliți în statul Dumneavoastră. Diaspora moldovenească ajută țările noastre să se cunoască mai bine și servește drept un pod cultural între Moldova și Grecia.
Anul trecut, țările noastre au semnat și au ratificat Acordul moldo-elen de protecție socială, care permite cetățenilor care au lucrat în ambele țări să primească pensie pentru stagiul acumulat în fiecare țară. Acordul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023.
Suntem interesați de cooperarea moldo-elenă în domeniul energetic. Țara noastră a fost afectată grav de criza energetică, dar am reușit totuși să ne diversificam sursele de energie și vom investi în continuare în securitatea energetică a țării.
Anul trecut, Moldova a cumpărat, în premieră, gaze din surse alternative. De asemenea, țara noastră s-a sincronizat cu rețeaua europeană de energie electrică și a cumpărat electricitate de pe piața europeană.
Acum suntem interesați să cooperăm în acest domeniu cu Grecia, care este în prezent un important hub energetic regional. Cooperarea noastră va viza atât achizițiile de gaze lichefiate cât și transportarea acestora spre Moldova și mai departe.
Stimată doamnă Președintă,
Prețuim afinitățile culturale între popoarele noastre și relațiile bune pe care le-am construit în decursul secolelor. Acum 202 ani, liderul Filiki Eteria, Alexandru Ipsilanti, lansa la Chișinău mișcarea revoluționară, care a luptat pentru independența Greciei. Legătura dintre țările noastre este de netăgăduit.
Vom continua să extindem contactele culturale, educaționale și turistice dintre țările noastre ca să oferim oamenilor noștri mai multe ocazii să se cunoască mai bine. Vom continua dialogul între guvernele și țările noastre în beneficiul cetățenilor ambelor țări.
Moldova a rezistat în acest an datorită sprijinului partenerilor noștri de dezvoltare, care ne-au arătat că nu suntem singuri. Uniunea Europeană, statele membre ale UE, Statele Unite și alte țări ne-au fost alături și ne-au oferit ajutor. Apreciem sincer această susținere și mizăm în continuare pe sprijinul partenerilor noștri în perioada care vine.
În pofida crizelor cu care se confruntă țara noastră, Republica Moldova este hotărâtă să rămână parte a lumii libere. Moldovenii vor să trăiască în țara lor, în pace și libertate.
Astăzi, prioritatea comunității internaționale este apărarea libertății și păcii în Europa. Trebuie să sprijinim Ucraina în acest război nedrept, să o ajutăm să oprească invazia și ocupația rusă. Iar odată cu restabilirea păcii, Moldova va pune umărul, alături de comunitatea statelor europene, alături de comunitatea internațională, la reconstrucția și consolidarea Europei libere.
Vă mulțumesc.