CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Declarația de presă a Președintei Maia Sandu după întrevederea cu Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili

Stimată doamnă Președintă Zurabișvili, bine ați venit la Chișinău!

Vizita Dumneavoastră este primă vizită efectuată de un Președinte al Georgiei după o pauză de 12 ani, iar în acest an țările noastre sărbătoresc trei decenii de la stabilirea relațiilor diplomatice.

Sper că vizita Dumneavoastră va deschide un nou capitol în relațiile moldo-georgiene și va da un nou impuls contactelor și schimburilor noastre bilaterale în mai multe domenii.

Doamnă Președintă, trăim vremuri foarte complicate. De aproape opt luni, Ucraina este în război. Țările noastre au condamnat din prima zi atacul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, care a ucis și rănit zeci de mii de oameni, a distrus zeci de sate și orașe din țara vecină și a alungat milioane de oameni din casele lor. Am oferit susținere și adăpost ucrainenilor care s-au refugiat în țările noastre, fugind de război.

Țările noastre au chemat la pedepsirea abuzurilor și crimelor de război comise de Rusia în Ucraina și am respins categoric anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene. Reiterăm, cu această ocazie, respectul nostrul necondiționat pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea teritorială a țării vecine, în frontierele sale recunoscute internațional.

Acest lucru este cu atât mai relevant, cu cât și Moldova și Georgia au conflicte nereglementate pe teritoriile lor. Folosesc această ocazie pentru a exprima sprijinul țării mele pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei, în hotarele sale internațional recunoscute.

Comunitatea internațională trebuie să facă totul pentru a opri agresiunea rusă și a ajuta Ucraina să-și restabilească integritatea teritorială. Fără pace în Ucraina nu poate fi pace în Europa.

Nu putem permite ca agresiunea și frica să învingă. Trebuie să facem totul pentru a restabili ordinea internațională bazată pe reguli, să ne reafirmăm respectul pentru dreptul internațional, pentru suveranitatea statelor și dreptul acestora de a-și decide singure soarta. Doar așa putem asigura o pace durabilă în regiunea noastră și în lume.

În pofida tuturor dificultăților cu care ne confruntăm acum, țările noastre, Moldova și Georgia, își doresc o dezvoltare armonioasă și un viitor în pace și prosperitate pentru cetățeni.

Intensificarea colaborării bilaterale ne poate ajuta în acest sens. Vrem să continuăm activitatea Comisiei bilaterale interguvernamentale pentru cooperarea comercial-economică și să intensificăm contactele în sfera cultural-umană.

Suntem interesați, de asemenea, de schimburile de experiență în combaterea propagandei și dezinformării. Ambele țări se confruntă cu această problemă, care s-a agravat în contextul războiului rus împotriva Ucrainei.

Moldovenii și georgienii au aspirații europene clare, iar datoria noastră este să facem totul pentru a grăbi realizarea visului european al popoarelor noastre.

Viitorul în familia statelor europene va ancora țările noastre într-un spațiu politic, economic și valoric în care oamenii au mai multe oportunități de a trăi și a se dezvolta liber, în siguranță și prosperitate.

Doamnă Președintă,

M-am bucurat să vă vizitez la Batumi, la Summitul care s-a desfășurat în vara anului 2021. La rândul meu, voi fi bucuroasă să vă găzduiesc la Chișinău, în primăvara următoare, la summitul Comunității Politice Europene, care a fost lansată recent la Praga.

Dialogul și cooperarea deschisă, împărtășirea valorilor libertății și democrației, schimbul de experiență în procesul de integrare europeană vor ajuta țările noastre să avanseze în parcursul european și să ofere cetățenilor lor un viitor garantat ca parte a lumii libere.