Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, l-a primit astăzi, 15 noiembrie a.c., la Reședința de Stat, pe domnul Rosen Plevneliev, Președintele Republicii Bulgaria, aflat într-o vizită oficială, în țara noastră, la invitația șefului statului.
Cei doi șefi de stat au avut o întrevedere bilaterală, urmată de discuții în format extins, cu participarea delegațiilor celor două țări.
„Am venit în ultimele zile de mandat pentru ca să vă mulțumesc pentru activitatea corectă pe care ați promovat-o și pentru a vă strânge mâna ca pe a unui prieten și politician pe care-l respect nespus”, a menționat Președintele Republicii Bulgaria, Rosen Plevneliev.
„Suntem popoare apropiate, avem multe în comun, dar recunoaștem că ați reușit mai mult decât noi odată ce ați devenit membri ai Uniunii Europene (UE) și NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord)”, a declarat Președintele Timofti.
Cu prilejul vizitei în țara noastră, Președintele Nicolae Timofti i-a înmânat omologului său bulgar Ordinul Republicii, distincție conferită anterior prin decret prezidențial.
La rândul său, Președintele bulgar i-a acordat Președintelui Nicolae Timofti ordinul Stara Planina al Republicii Bulgaria, cea mai înaltă distincție a acestui stat.
Ulterior, Președintele Republicii Moldova și Președintele Republicii Bulgaria au făcut o declarație de presă comună, a cărei transcriere v-o prezentăm în continuare:
Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti: „Stimate domnule Preşedinte, Stimaţi jurnalişti, aş dori să urez bun venit la Chişinău delegaţiei Republicii Bulgaria, condusă de preşedintele Rosen Plevneliev.
Добрé дoшли, господин Президент, в Република Молдова !
Suntem recunoscători domnului Preşedinte Plevneliev pentru acceptarea invitaţiei şi salutăm vizită oficială în Republica Moldova.
Este o vizită semnificativă pentru noi, deoarece are loc în ajunul aniversării unui sfert de veac de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre ţările noastre.
Relaţiile dintre popoarele noastre sunt nu doar pragmatice şi constructive, dar şi marcate de sentimente calde şi prieteneşti, construite de-a lungul veacurilor.
Vizita actuală se înscrie în contextul celor convenite în cadrul vizitelor mele la Sofia din anul 2014 şi din vara acestui an şi reprezintă o ocazie deosebită de a discuta într-o manieră sinceră şi cordială principalele obiective de pe agenda bilaterală. Ne dorim ca relațiile dintre statele noastre să fie orientate spre crearea condiţiilor optime pentru intensificarea cooperării în toate domeniile.
Un subiect distinct al convorbirilor de astăzi l-a constituit situația din regiune și desigur alegerea noilor şefi de stat atât la noi, cât și în Republica Bulgaria. Alaltăieri, în ambele ţări au avut loc alegeri prezidenţiale.
Este profund simbolică perioada în care se desfăşoară vizita domnului Preşedinte Plevneliev. Prin întâlnirea noastră de astăzi, vrem să transmitem preşedinţilor aleşi o ştafetă simbolică a prieteniei noastre tradiţionale.
Sunt convins că indiferent de culoarea politică a preşedinţilor şi guvernelor noastre, relaţiile bilaterale vor fi întotdeauna excelente.
Republica Moldova şi Republica Bulgaria dezvoltă un dialog consistent pe multiple planuri.
Între statele noastre nu există subiecte şi probleme care ar putea umbri relaţiile bilaterale.
Mai mult, Bulgaria, în calitate de stat-membru al Uniunii Europene, sprijină continuu efortul de integrare europeană al Republicii Moldova, ea fiind una din primele state care a ratificat Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.
Suntem siguri ca Bulgaria va rămâne un susţinător activ al Republicii Moldova în continuarea dialogului cu structurile Uniunii Europene.
Am discutat, de asemenea, despre componenta economică a relaţiilor moldo-bulgare și necesitatea implementării celor convenite în cadrul Comisiei interguvernamentale de colaborare economică, care a avut loc în primăvara acestui an la Sofia.
Reiterăm și cu această ocazie deschiderea pieței noastre pentru businessul bulgar. De asemenea, pledăm pentru amplificarea cooperării în domeniul agriculturii, transporturilor, turismului şi sănătăţii publice.
Dorim, totodată, să dezvoltăm relaţiile tradiţionale în domeniul învăţământului, ştiinţei şi culturii. Cu această ocazie, ţin să evidenţiez şi să mulţumesc autorităților de la Sofia pentru bursele de studii acordate cetăţenilor noştri, inclusiv de origine bulgară, şi pregătirea cadrelor didactice pentru instituţiile de învăţământ din Republica Moldova.
După cum am mai spus, factorul diasporei a fost dintotdeauna un element important în relaţiile dintre statele noastre.
În acest sens, am discutat cu dl Președinte Plevneliev despre perfecţionarea mecanismelor de sprijin al conaţionalilor stabiliţi în Republica Moldova şi Bulgaria.
Respectarea drepturilor minorităţilor naţionale şi crearea condiţiilor pentru păstrarea şi dezvoltarea identităţii etnice a acestora constituie o preocupare constantă pentru autorităţile noastre.
Printre bulgarii din Republica Moldova sunt multe persoane remarcabile în diferite domenii ale vieţii social-culturale şi economice ale ţării: savanţi, muzicieni, economişti, pedagogi, medici, scriitori, pictori, conducători ai întreprinderilor şi instituţiilor de stat, întreprinzători care, prin munca lor asiduă îşi aduc contribuţia întru prosperarea Republicii Moldova, consolidarea relaţiilor interetnice din Republica Moldova şi susţinerea relaţiilor de prietenie dintre Republica Moldova şi Bulgaria.
În semn de înaltă apreciere pentru contribuţia substanţială la dezvoltarea relaţiilor dintre ţările şi popoarele noastre, dar şi de respect şi admiraţie pentru persoana domnului Preşedinte Plevneliev, am oferit dumnealui, după cum ați văzut și dumneavostră cei prezenți, Ordinul Republicii şi îi mulţumesc pentru acceptarea acestei distincţii de stat a Republicii Moldova.
Totodată, am fost deosebit de onorat să primesc ordinul Stara Planina al Republicii Bulgaria de la domnul Preşedinte Plevneliev.
Vă mulţumesc pentru atenţie!”
Președintele Republicii Bulgaria, domnul Rosen Plevneliev: „Stimate domnule Președinte, dragi prieteni, doamnelor și domnilor, mulțumim din toată inima pentru ospitalitatea caldă cu care ne-ați primit. Am avut, anterior, zeci de întruniri la evenimente internaționale, context în care am construit o prietenie puternică cu Președintele Republicii Moldova. Împărtășim aceleași valori, lucrăm pentru pace, democrație și dezvoltare umană. Relațiile dintre țările noastre sunt asemenea relațiilor dintre mine și Președintele Republicii Moldova: pașnice, prietenești, cu rădăcini istorice adânci și cu un viitor mare.
Permiteți-mi să vă felicit cu împlinirea a 25 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova, să-mi exprim satisfacția că alegerile prezidențiale au trecut pașnic și democratic. Cu plăcere constatăm dinamica pozitivă, deja tradițională, dintre cele două țări. Republica Moldova este un prieten apropiat al Bulgariei. Din punct de vedere geografic, Republica Moldova este foarte aproape de noi. Istoric, religios, cultural, de asemenea. Ne leagă relații seculare de cultură, economie și social-politice.
Sunt mândru că Bulgaria este o țară prietenă a dumneavoastră, care susține în mod consecvent și ferm, suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Susținem și eforturile internaționale pentru soluționarea problematicii transnistrene. Respingem decisiv orice tentativă de separatism sau încălcarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Aș vrea să reafirm susținerea constantă a Bulgariei pentru parcursul de integrare europeană a Moldovei.
Aș dori să-mi exprim satisfacția că reformele di Republica Moldova avansează, ceea ce reprezintă un semnal încurajator pentru ireversibilitatea acestui proces de integrare.
Sunt mândru că atât eu, în calitate de Președinte, cât și autoritățile bulgare am susținut necondiționat Republica Moldova în procesul liberalizării regimului de vize, am participat la punerea bazelor Parteneriatului Estic, la aprofundarea parteneriatului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Aș dori împărtășesc speranța mea și a întregului popor bulgar că acest proces de integrare va continua, iar noi vom vă vom oferi sprijinul necesar în acest demers.
Dragi prieteni,
Vă dau numai câteva cifre despre Bulgaria. În 1997 am luat decizia să începem integrarea Bulgariei în Uniunea Europeană. De atunci economia noastră a crescut de patru ori, adică cu 400%, pensiile cu 300%, investițiile în învățământ și în domeniul ocrotirii sănătății, de câte trei ori. Investițiile străine în Bulgaria au ajuns la 40 de miliarde de euro. Astfel, societatea s-a angajat pe calea democrației, prosperității și păcii. Noi, bulgarii suntem foarte mândri de ceea ce am realizat în procesul integrării europene, proces care ne-a insuflat încredere în noi, siguranță, investiții străine, dezvoltare umană și economică. Dorim să împărtășim aceste reușite cu dumneavoastră, să vă susținem, să vă încurajăm, să vă fim alături.
Sunt convins că Republica Moldova va continua să depună eforturile necesare pentru protejarea drepturilor minorităților în conformitate cu standardele europene. Vă mulțumim pentru atitudinea pozitivă față de comunitatea bulgară din Republica Moldova, pentru oportunitățile de dezvoltare pe le oferiți. Apreciem în mod deosebit politica instituțiilor moldovenești în privința păstrării identității naționale, culturale și lingvistice a acestei comunități. Sperăm ca în cazul unei reforme teritorial-administrative, raionul Taraclia își va păstra statutul.
Suntem recunoscători pentru susținerea de către autoritățile Republicii Moldova în privința deschiderii unui consulat bulgar la Taraclia. Extinderea prezenței diplomatice bulgare va contribui la îmbunătățirea deservirii consulare a cetățenilor Republicii Moldova, la stimularea investițiilor bulgare și la creșterea schimburilor comerciale.
Astăzi, am vorbit foarte mult cu domnul Președinte despre faptul companiile bulgare care sunt mai ambițioase, investesc miliarde în România și în sud-estul Europei. Acest lucru trebuie stimulat. Vom încuraja mai multe companii bulgare să investească în Republica Moldova.
Bulgaria este lider zonal în domeniul tehnologiilor informaționale. În acest domeniu am creat zeci de mii de locuri de muncă foarte bine plătite. Am stabilit cu domnul Președinte să încurajez companii bulgare din acest domeniu să vină aici pentru a găsi specialiști, pentru a valorifica, astfel, mai multe succese împreună. Avem companii foarte bine cotate în domeniul farmaciei și de producție a medicamentelor, energetic, producției alimentare, domeniu în care și Republica Moldova are potențial. Împreună putem face mai mult.
De asemenea, sunt recunoscător și am proiectat ,deja, o inițiativă, împreună cu autoritățile din Republica Moldova, de reorganizare a Universității de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia într-o filială a unei instituții de învățământ superior din Bulgaria.
Acest nou statut al universității va permite extinderea numărului catedrelor existente, va însemna, de asemenea, eliberarea unor diplome recunoscute în toată Europa și va contribui la integrarea tinerilor în sistemul de învățământ european. Acest lucru va face universitatea mai atractivă. Sperăm că acest proces va fi dus la bun sfârșit.
În toate domeniile în care cooperăm ne sprijinim reciproc, suntem prieteni și vom fi prieteni și de acum înainte. Aș vrea să vă mulțumesc încă o dată și să menționez că pacea și stabilitatea din zonă depind de noi și le vom garanta.
Vă mulțumesc.”