La Kremlin a avut loc întrevederea Președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a sosit în Rusia într-o vizită oficială. În cadrul întrevederii au fost puse în discuție mai multe chestiuni legate de colaborarea bilaterală în domeniul comercial, economic și umanitar, probleme de actualitate regională.
Potrivit domnului Putin, Rusia acordă o importanță majoră dezvoltării relațiilor ruso-moldovenești și consideră că Moldova este un partener important în spațiul CSI. În ultimul timp, inclusiv datorită eforturilor personale ale lui Igor Dodon, situația se schimbă, în special în domeniul relațiilor comercial-economice. A fost deschis un număr semnificativ de întreprinderi în domeniul vinicol, produselor horticole, de prelucrare a materiei prime agricole pentru livrări pe piața rusă.
În 2017, creșterea importurilor din Moldova în Rusia a depășit 40% și această tendință continuă. Partea rusă și-a exprimat speranța că aceste rezultate vor fi înregistrate și pe viitor.
La rândul său, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a menționat că între Republica Moldova și Federația Rusă, tradițional, au fost create relații de prietenie și strategice. "Acest lucru a fost, este și va fi, și nimeni nu este în putere să-l distrugă", a spus Igor Dodon.
Potrivit lui Dodon, relațiile de parteneriat se dezvoltă destul de bine în ultimul timp, cel puțin pe șase direcții. "Avem interese comune în ceea ce privește păstrarea valorilor noastre spirituale. Avem aceleași valori, și biserica Moldovei este parte indispensabilă a Bisericii Ortodoxe Ruse.
Ambele popoare au o istorie seculară comună, strânse legături economice. S-a reușit să fie schimbată tendința din anii 2013-2016 și în ultimii doi ani există o creștere în domeniul comercial-economic. Pentru unele categorii de mărfuri piața rusească oferă 80-90% din totalul exporturilor din Republica Moldova. Acestea sînt merele, strugurii și altele. La unele grupuri de mărfuri precum vinul, cota de export este deocamdată mică.
Rusia rămâne investitorul numărul unu în Republica Moldova pe parcursul tuturor celor 27 de ani de independență a Republicii Moldova.
A patra direcție importantă - în Rusia se află peste jumătate de milion de cetățeni din Moldova, care anual transferă acasă peste un miliard de dolari.
În al cincilea rând. Rusia este un partener strategic al RM în soluționarea problemei Transnistrene. Știți că în ultimul an și jumătate, am avut patru întrevederi cu liderul Transnistriei. Până la finele anului vom avea încă o întîlnire. Menționez încă o dată că pacificatorii ruși sunt un garant al păcii pe Nistru. Așa crede marea majoritate a cetățenilor și de pe malul stîng al Nistrului, și cei de pe malul drept", a declarat Igor Dodon.
Șase. Rusia și Moldova au o bună cooperare la nivel multinational. "Mă refer la CSI și vreau încă o dată să vă mulțumesc pentru faptul că la inițiativa dvs., cu ajutorul dvs. am primit statutul de observator al Uniunii economice Eurasiatice. Aceasta este prima noastră experiență. Am mai participat la două ședințe ale grupurilor de lucru la nivelul președinției și, cu siguranță, vom participa activ și în acest format. Pentru noi este foarte interesant", a subliniat Igor Dodon.
Președintele Moldovei a mulțumit omologului său rus pentru deschidere și a reiterat poziția conducerii Moldovei și poziția majorității cetățenilor Republicii Moldova. "Ne-am angajat să aprofundăm parteneriatul strategic cu Rusia. Da, dorim să fim prieteni cu toată lumea, nu să prietenim cu cineva împotriva cuiva. Știți poziția mea. Vom apăra această poziție și, sunt sigur, vom reuși", - a concluzionat Igor Dodon.
Făcînd totalurile întrevederii, șeful statului moldovenesc a subliniat că s-a ajuns la mai multe înțelegeri pe următoarele dimensiuni:
1. Am convenit să fie întreprinse acțiuni concrete comune pentru creșterea exportului de bunuri moldovenești pe piața rusă, inclusiv excluderea, de la 1 ianuarie 2019, a taxelor vamale la exportul către Rusia a următoarelor produse moldovenești: legume, fructe (mere, cireșe, prune, nectarine etc.), conserve de fructe și legume și produse vitivinicole.
2. Am convenit preventiv să fie implementate în continuare măsurile de amnistiere pentru moldovenii care lucrează în Federația Rusă și care au încălcat, din diverse motive, articolul 26 al legislației ruse. Deja zeci de mii de cetățeni ai țării noastre, care au căzut sub incidența articolului respectiv, au beneficiat de amnistie. De asemenea, am ajuns la înțelegerea de a întreprinde noi pași privind amnistia cetățenilor Republicii Moldova în baza articolului 27 din legislația migraționistă a Federației Ruse. Această înțelegere preventiv va fi aplicată începînd cu 1 ianuarie 2019.
3. Am discutat în detaliu posibilitatea atragerii de investiții rusești în implementarea proiectelor de infrastructură în beneficiul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
4. În cadrul dialogului privind problemele din domeniul cooperării umanitare, am convenit de comun acord să declarăm anul 2019 – Anul Republicii Moldova în Federația Rusă, iar 2020 – Anul Federației Ruse în Republica Moldova, precum și să elaborăm un plan de activități comune. M-am adresat către Președintele Federației Ruse cu rugămintea de a analiza posibilitatea creșterii semnificative a numărului de burse pentru cetățenii moldoveni care doresc să studieze la universitățile din Federația Rusă, începînd cu următorul an de studii.
Igor Dodon a exprimat recunoștință domnului Vladimir Putin pentru asistența tehnică acordată administrațiilor locale din Republica Moldova, menită să îmbunătățească activitățile administrative și gospodărești ale acestora. Președintele țării a dat asigurări Președintelui Federației Ruse că majoritatea absolută a cetățenilor moldoveni susțin politica de păstrare a relațiilor seculare de prietenie cu Rusia și de consolidare a parteneriatului strategic moldo-rus.