Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, l-a primit astăzi, 10 octombrie a.c., la Reședința de Stat, pe Președintele Parlamentului Regatului Suediei, domnul Urban Ahlin, care a condus o delegație formată din deputați reprezentanți ai diferitor grupuri politice în Riksdagul de la Stockholm.
Președintele Nicolae Timofti și Speakerul Urban Ahlin au abordat subiecte ce țin de colaborarea bilaterală moldo-suedeză, alegerile prezidențiale de la sfârșitul lunii octombrie din Republica Moldova, securitate regională și impactul propagandei ruse pe teritoriul statului nostru, în contextul actualei campanii electorale.
Șeful statului și-a exprimat speranța că viitorul Președinte ales va continua promovarea și realizarea parcursului european al Republicii Moldova, menționând că statul nostru dispune de cadrul necesar desfășurării unor alegeri corecte și conforme standardelor europene.
Președintele Timofti a mulțumit Regatului Suediei pentru sprijinul oferit de Uniunea Europeană (UE) și de statele membre în perioada embargoului impus de Federația Rusă, utilizat ca metodă de presiune înainte de semnarea Acordului de Asociere și Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre Republica Moldova și UE. „În prezent, UE este principala noastră piață de desfacere, exporturile fiind orientate în proporție de circa 70% către țările blocului comunitar”, a spus Președintele Republicii Moldova.
Fiind întrebat despre subiectul identității etnice și naționale, Președintele Timofti a declarat că fiecare cetățean al Republicii Moldova are dreptul la autoidentificare, subliniind că o națiune trebuie să-și țină minte izvoarele, deoarece viitorul nu deschide ușa celor fără de trecut.
Președintele Parlamentului suedez a menționat că Regatul Suediei a susținut Republica Moldova de la Independență și va continua această abordare în perspectivă. De asemenea, domnul Ahlin a subliniat importanța menținerii direcției alese, dar și a rezultatelor pozitive derivate din reformele începute.
Referindu-se la chestiunea transnistreană, părțile au căzut de acord că soluționarea conflictului poate fi determinată de două condiții principiale: dialogul și respectul din partea Federației Ruse pentru statele mici și interesele naționale ale acestora.