În cadrul dialogului, Igor Dodon a relatat despre interesul constant pe care îl manifestă cetățenii Republicii Moldova față de „miracolul” economic belarus, dar și entuziasmul cu care vorbesc despre curăţenia stradală din oraşele belaruse, despre ordinea exemplară din viaţa publică, despre garanţiile sociale sigure pentru oamenii muncii.
“În afară de aceasta, ştim poziţia dură a Republicii Belarus în apărarea intereselor naţionale. Fiind partener strategic cu Federaţia Rusă, reușește să păstreze, în acelaşi timp, relaţii de colaborare destul de „echilibrate” cu ţările occidentale, în primul rînd, cu cele din Uniunea Europeană.
Ne pare bine că Moldova şi Belarus interacţionează activ şi pe arena internaţională, în special în cadrul ONU şi CSI. Am menţionat că, graţie sprijinului amplu din partea Belarusului, Republica Moldova a depus cererea privind obţinerea statutului de stat-observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice”, a menționat Igor Dodon.
În timpul discuţiei, părțile au constat caracterul amical şi progresiv al relaţiilorbilaterale, exprimînd convingerea că potenţialul de colaborare nu este folosit în măsură deplină. În acest contextPreședintele țării a pledat pentru organizarea, în anul curent, a unei noi întruniri a Comisiei Interguvernamentale pentru Colaborare Comercial-Economică.
În cadrul întrevederii, Igor Dodon a remarcat creşterea dinamică a schimbului comercial dintre ţările noastre. ”În 2017, acesta a însumat aproximativ 225 mil. dolari SUA, fiind cu circa 10 la sută (20 mil. dolari) mai mare decît în 2016. Republica Belarus se poziționează în clasamentul celor zece ţări-partenere ale Republicii Moldova, deţinîndlocul I la importul de vinuri moldoveneşti.Avem semnate mai mult de 90 de acorduri comercial-economice și încă 11 sînt în proces de perfectare. În Moldova activează peste 90 de întreprinderi cu capital Belarus”, a declarat șeful statului.
De asemenea, părțile au discutat mai multe proiecte de amploare şi reciproc avantajoase, în special privind crearea unei întreprinderi mixte pentru depozitarea şi desfacerea pe piață a produselor petroliere de origine belarusă, precum şi întreprinderi pentru îmbutelierea vinului spumant şi a coniacului moldovenesc. Președintele Republicii Moldova a subliniat faptul că există posibilitatea de a organiza activităţi cu implicarea zonelor economice libere şi a terminalului de la Giurgiuleşti, în scopul promovării produselor noastre pe pieţele ţărilor terţe etc.
În acelaşi context, Igor Dodon a specificat că crearea Zonei de Liber Schimb Comercial între Republica Moldova şi Uniunea Europeană deschide noi oportunităţi pentru aprofundarea cooperării comercial-economice între Moldova şi Belarus, în special pe segmentul industrial, cu participarea investitorilor din Belarus şi cu exportul spre UE, scutit de taxe vamale.
”O atenţie deosebită a fost acordată problemelor din transport. Calitatea drumurilor belaruse este bine cunoscută în lume, de aceea am menţionat interesul Moldovei față de participarea companiilor belaruse în tendere pentru reconstrucţia, repararea şi reabilitarea străzilor din Republica Moldova”, a subliniat Președintele țării.
Plus la aceasta, partea moldovenească şi-a reiterat interesul pentru lansarea de zboruri directe între Chișinău şi Minsk, precum şi achiziţionarea de către Calea Ferată din Moldova a materialului rulant de origine belarusă.
Totodată, șeful statului a menționat că sîntem interesaţi de inaugurarea, pe teritoriul nostru, a secţiilor de asamblare pentru producerea de autobuze şi troleibuze. Moldova se pronunţă pentru o aprofundare continuă a colaborării în domeniul transportului şi pentru semnarea cît mai curînd a unui acord de liberalizare a transportului rutier de mărfuri.
În cadrul discuţiei, Președintele Republicii Moldova a salutat fortificarea raporturilor îndomeniul culturii şi educaţiei, constatînd că extinderea contactelor interumane reprezintă un garant al relaţiilor consolidate între aceste două state.
În final, Igor Dodon i-a mulţumit personal domnului Aleksandr Lukaşenko pentru vizita întreprinsă în Republica Moldova și pentru transmiterea, cu titlu gratuit, a unui lot de tehnică agricolă, atît de necesară agricultorilor noştri.