CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Republicii Moldova a participat la recepția oferită corpului diplomatic

Astăzi, Igor Dodon a participat la recepția tradițională oferită corpului diplomatic de Președintele țării cu prilejul sărbătorilor de iarnă.

În discursul pe care l-a rostit, Igor Dodon s-a referit la agenda internă extrem de încărcată. ”În mod special este vorba de alegerile parlamentare care vor avea loc în Republica Moldova pe data de 24 februarie curent”, a subliniat Igor Dodon. De asemenea, Președintele a menționat și alegerile bașcanului Autonomiei Găgăuziei din 19 mai, dar și scrutinul local general care urmează în iunie.

În context, șeful statului a vorbit despre eventualele scenarii ale campaniei parlamentare, inclusiv posibilitatea organizării, tot în acest an, a unor alegeri anticipate, în caz că nu va fi creată o majoritate parlamentară. ”Am spus asta, fiindcă e foarte mică probabilitatea să se producă o alianță între oricare dintre formațiunile care vor accede în Parlament”, a specificat Igor Dodon.

Totodată, șeful statului a reiterat că a fost o decizie necesară și corectă să nu candideze la alegerile parlamentare în situația în care întregul aparat al Administrației de stat este în mod intenționat profund politizat și trimis de unii actori politici pe baricadele electorale. ”Am considerat că instituția prezidențială trebuie să-și păstreze imparțialitatea, Șeful Statului poziționându-se deasupra competiției politice”, a remarcat Igor Dodon.

Președintele a mai subliniat că în contextul politic din ultimii ani, instituția prezidențială are cea mai înaltă legitimitate în percepția cetățenilor, președintele fiind ales direct de popor. ”Asta mă obligă moral și politic să-mi asum rolul de arbitru politic și mediator în eventualitatea oricăror scenarii post-electorale, implicit în cazul în care lucrurile vor evolua spre alegeri parlamentare anticipate”, a declarat Igor Dodon.

Totodată, Președintele a spus diplomaților că și-ar dori ca alegerile parlamentare să rezulte în formarea unei majorități guvernamentale unitare și solide, care să constituie un Guvern complet nou, mult mai orientat social și mai responsabil.

”Acest lucru ar oferi posibilitatea lansării unor relații internaționale echilibrate atît cu Vestul, cât și cu Estul, păstrînd ferm statutul de neutralitate. Totodată, ar permite revenirea Republicii Moldova în albia firească a implementării reformelor calitative, atît de necesare impulsionării dezvoltării socio-economice a țării”, a conchis Igor Dodon.