CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Nicolae Timofti a participat la manifestațiile dedicate Zilei Memoriei

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a participat astăzi, 2 martie a.c., la manifestațiile dedicate Zilei Memoriei, în cadrul căreia sunt comemorați cei căzuți pentru apărarea integrității și suveranității Republicii Moldova.

La Complexul memorial ”Eternitate” din capitală, șeful statului, însoțit de consilieri prezidențiali, a depus flori la monumentul „Maica îndurerată”.

Nicolae Timofi a rostit următorul discurs în fața celor prezenți la eveniment:

„Stimați prieteni,

Sentimente amestecate ne cuprind în această zi a M­­emoriei.

Suntem triști gândindu-ne la compatrioții noști care și-au pierdut viețile în războiul de pe Nistru.

Avem regretul că nici astăzi nu controlăm acea parte a teritoriului nostru pentru care am luptat în anii 1990-1992.

În același timp, știm că ne-am făcut datoria față de țară și, la chemarea inimii și din simț patriotic, am luat arma în mâini și ne-am bătut într-o confruntare inegală pentru pământul care ne aparține de drept.

În aceste condiții, un lucru important pe care putem să-l facem este să cunoaștem și să transmitem mai departe copiilor noștri adevărul despre evenimentele de acum aproape un sfert de veac.

În ultimele două decenii au fost multe încercări ale unor forțe politice de a răstălmăci lucrurile ce s-au întâmplat în acei ani. Și astăzi avem cetățeni, inclusiv în Parlament, care împărtășesc viziunea agresorului din 1992 și mutilează faptele reale care au avut loc de-a lungul Nistrului.

Trebuie să promovăm adevărul despre războiul transnistrean, prin educație, presă și decizii politice corecte. Trebuie s-o spunem răspicat: am purtat un război de apărare a țării cu rămășițele unui imperiu.

N-a fost doar o confruntare armată, ci și una politică, cu un stat care repetă în zilele noastre un scenariu similar în Ucraina.

N-au fost spontane evenimentele tragice care au început în 1990 și au culminat în 1992 prin operațiuni militare de anvergură, în care a fost implicată armata a 14-a, staționată ilegal și astăzi în stânga Nistrului.

Scopul de bază al agresorului a fost menținerea Republicii Moldova într-un climat de instabilitate care să nu-i permită să se dezvolte, în armonie cu statele europene.

Iată de ce continuarea cu fermitate a drumului spre Uniunea Europeană ar fi cel mai frumos omagiu pe care să-l aducem eroilor și persoanelor civile care au murit în confruntările armate de la începutul anilor 90.

Acesta va fi și răspunsul nostru pentru acei care au încercat să ne impună acum 25 de ani un alt destin.

Dragi prieteni,

Astăzi în Republica Moldova au loc slujbe de pomenire și acțiuni comemorative pe care vă îndemn să le tratați cu tot respectul, în memoria concetățenilor noștri care și-au sacrificat viețile pentru noi, în războiul de pe Nistru.

Să ținem aprinsă lumina recunoștinței pentru polițiștii, militarii și voluntarii care și-au făcut datoria față de țară în acea vreme de cumpănă.

Onorată asistență,

Toți cei prezenți aici poartă o adâncă durere pentru viețile cetățenilor care s-au sacrificat în numele poporului nostru. A vorbit aici doamna Popovici, mama fostului meu coleg judecător, Anatol Popovici. Într-adevăr a fost un om educat în spiritul patriotismului, a dragostei față de țară, față de acest pământ. Cred că din cuvintele și vorbele spuse de o mamă v-ați dat seama că el a fost educat așa cum trebuie să educăm noi copiii noștri. Dumnezeu sa-l odihnească în pace de rând cu ceilalți, care și-au dat viața pentru țara noastră. Să trăim și să-i pomenim”.

În cursul zilei, președintele Nicolae Timofti a participat la o masă de pomenire, unde un sobor de preoți a oficiat o slujbă de comemorare a celor căzuți pentru apărarea integrității și suveranității Republicii Moldova.