Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a participat astăzi, 10 mai a.c., la manifestațiile dedicate Zilei Europei, desfășurate în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.
Nicolae Timofti a rostit următorul discurs în fața participanților la eveniment.
„Doamnelor şi Domnilor,
Stimaţi prieteni,
Mai întâi de toate, aş dori să vă felicit cu prilejul frumoasei sărbători a Zilei Europei, o zi în care popoarele vechiului continent au decis să pună bazele unui viitor comun. A unui viitor în care să nu mai fie loc pentru războaie, genocide, ideologii totalitare, deportări, ameninţări cu forţa, foamete şi multe alte nenorociri, la care au fost supuşi milioane de europeni în trecut.
Ideile nobile ale părinţilor fondatori ai Europei moderne au fost de o profunzime vizionară.
După trezirea din coşmarul naţional-socialist şi având în faţă ameninţarea reală a unui alt regim totalitar, comunist, în vestul continentului a început edificarea unui spaţiu comun al păcii, prosperităţii şi demnităţii umane, căruia i s-au alăturat tot mai multe popoare.
Acest proiect născut din frământările postbelice s-a dovedit a fi atât de viabil şi atractiv, încât spaţiul european s-a extins constant şi a crescut de la 6 ţări la început, la 28 de state, câte are Uniunea Europeană în prezent.
Legăturile tot mai strânse dintre ţările Uniunii Europene au făcut absurdă ideea unui război între ele. Cu toate problemele, iminente unei societăţi moderne, Uniunea Europeană îşi dovedeşte mereu vitalitatea şi atractivitatea.
După căderea „cortinei de fier” acum 25 de ani, majoritatea ţărilor din fostul „lagăr socialist” au avut înţelepciunea şi curajul să-şi îndrepte eforturile spre modernizarea societăţii în vederea aderării la Uniunea Europeană. Astăzi, aceste ţări sunt la adăpost, iar economiile lor sunt în plină dezvoltare.
Cu părere de rău, noi încă nu aparţinem acestui viitor. Încă ne zbatem într-un prezent incert, iar unii mai sunt posedaţi de fantomele unui trecut fals şi ruşinos.
Este de o importanţă vitală pentru viitorul Republicii Moldova, ca toţi cetăţenii să conştientizeze necesitatea modernizării societăţii, bazată pe valori europene şi să nu cadă pradă ficțiunilor populiste despre trecutul luminos.
Am vorbit şi voi mai vorbi cu alte ocazii despre problemele actuale, pe care le cunoaştem cu toţii. Sunt multe şi dureroase: corupţia, economia ineficientă, agricultura necompetitivă, exodul forţei de muncă. Însă, toate acestea nu sunt produsul eforturilor noastre de integrare europeană ci, din contră, sunt efectul întârzierii şi amânării unor reforme necesare, spre care ne îndeamnă insistent şi partenerii noştri europeni.
Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană care a fost semnat şi ratificat anul trecut este un instrument extrem de util şi binevenit în acest sens. Aplicarea lui, în conformitate cu Agenda de Asociere, ne va facilita enorm implementarea reformelor necesare şi, prin aceasta, apropierea de Uniunea Europeană.
Vom continua şi eforturile noastre de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaz natural şi energie electrică, conectându-ne la sistemele energetice europene, prin intermediul României.
Republica Moldova este singura ţară din Parteneriatul Estic care se bucură de regimul fără vize cu Uniunea Europeană. Acest fapt este expresia capacităţii noastre de a îndeplini nişte cerinţe concrete ale Uniunii, având în faţă o finalitate clară.
Peste două săptămâni, la Riga va avea loc cel de-al patrulea Summit al Parteneriatului Estic. Vom merge acolo cu capul sus şi vom pleda ferm pentru continuarea parcursului european, care are şi el o finalitate clară, aderarea la Uniunea Europeană. Pentru că aşa este corect, pentru că acesta este viitorul nostru!
Dragi prieteni,
Haideţi să ne bucurăm împreună de această zi frumoasă. Să ne pătrundem de spiritul european al împăcării şi al demnităţii umane. Pornind de la acest minunat „Orăşel European” să facem în aşa fel ca întreg Chişinăul să devină un oraş european, iar Republica Moldova – o adevărată ţară europeană!
La mulţi ani, Europa! La mulţi ani, Republica Moldova!”