Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a participat astăzi, 8 martie a.c., la ceremonia de detașare a contingentului Armatei Naționale în misiunea internațională de menținere a păcii din Kosovo, desfășurată la Aeroportul internațional Chișinău.
Șeful statului a ținut următorul discurs în fața celor prezenți la eveniment:
„Domnilor militari,
Stimați reprezentanți ai corpului diplomatic,
Onorată asistenţă!
În calitate de şef al statului şi Comandant Suprem al Forţelor Armate sunt onorat să fiu astăzi alături de Dumneavoastră la ceremonia de detașare a contingentului Armatei Naționale în misiunea internațională de menținere a păcii din Kosovo.
Republica Moldova și-a declarat disponibilitatea de a sprijini comunitatea internațională în eforturile sale de instaurare a unui climat de pace și destindere la nivel global.
Participarea Republicii Moldova la operaţiunile internaţionale de menţinere a păcii sub egida ONU reprezintă contribuţia țării noastre la acțiunile de asigurare a securităţii și stabilității în lume.
Este prima participare a unui contingent militar al Republicii Moldova la o misiune NATO, cu mandatul Organizației Națiunilor Unite.
Îmi exprim convingerea că ostașii noștri se vor prezenta exemplar în cadrul acestei operațiuni.
Misiunea de menținere a păcii în Kosovo, desfășurată în conformitate cu rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate ONU, reprezintă un test de fidelitate a Republica Moldova față de angajamentele asumate în cadrul organizațiilor internaționale.
Respectând statutul de neutralitate a țării, Parlamentul Republicii Moldova a decis ca militarii moldoveni să se alăture reprezentanților altor 31 de naţiuni din cadrul Uniunii Europene, NATO şi ţărilor partenere, care vor restabili viaţa paşnică în Kosovo.
Este o decizie corectă, care va spori renumele țării noastre în fața partenerilor internaționali. Confirmăm astfel că putem fi nu doar beneficiarii unor politici de securitate, ci și un stat furnizor de securitate.
Domnilor militari,
Vă ordon să vă îndepliniți misiunea și datoria cu cinste, onoare și profesionalism. Vă așteptăm acasă, alături de familiile Dumneavoastră.
Experiența pe care o veți acumula va fi valorificată în dezvoltarea Forțelor Armate ale Republicii Moldova și pentru consolidarea păcii între cele două maluri ale Nistrului.
Vă urez succes și vă mulțumesc”.