CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu președintele României, Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 24-25 februarie a.c., la invitația președintelui Nicolae Timofti.

Astăzi, la Reședința de stat, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a întâmpinat în cadrul unei ceremonii oficiale pe omologul său român, Klaus Iohannis.

Cei doi șefi de stat au avut o întrevedere tête-à-tête, după care au luat parte la convorbirile oficiale cu participarea membrilor celor două delegații.

În urma convorbirilor oficiale, Nicolae Timofti și Klaus Iohannis au susținut o conferință de presă comună, în cadrul căreia președintele Republicii Moldova a făcut următoarea declarație de presă: (video: https://www.youtube.com/watch?v=ZMNH0jSKeSU&feature=youtu.be)

„Excelența Voastră, domnule președinte Klaus Iohannis,

Doamnelor și domnilor.

Îi mulțumesc domnului președinte Iohannis pentru această vizită în Republica Moldova, vizită care întărește relația specială dintre țările noastre și asigură continuitate tuturor proiectelor comune.

Discuția noastră a cuprins 3 subiecte majore: relația bilaterală, integrarea europeană a Republicii Moldova și situația regională.

În plan politic, avem o deplină înțelegere asupra subiectelor de interes comun și asupra evenimentelor politice din ultima perioadă de timp.

Pe dimensiunea bilaterală avem în desfășurare numeroase proiecte de infrastructură: în sistemul energetic, cel de transport, în educație, medicină, etc. Sunt proiecte vitale pentru Republica Moldova și, cu sprijinul prețios al României, ele se concretizează.

I-am spus domnului președinte că îmi doresc ca în Republica Moldova să vină mai multe investiții românești, în toate domeniile, inclusiv în audiovizual.

Am convenit asupra intensificării schimburilor culturale și educaționale, care ajută la apropierea oamenilor de pe cele două maluri ale Prutului și oferă premisele necesare pentru colaborările ulterioare.

Pe subiectul al doilea, l-am asigurat pe domnul președinte că Republica Moldova rămâne ferm angajată pe calea integrării europene.

În particular, aceasta înseamnă aplicarea reformelor prevăzute de Acordul de Asociere, cu accentul pe justiție, lupta anticorupție și dezvoltarea economică.

Mizăm în continuare pe experiența prețioasă pe care o deține România, în calitatea sa de stat-membru al Uniunii Europene, în implementarea aquis-ului comunitar, conținutul căruia se regăsește în mare parte în Acordul de Asociere pe care l-am încheiat cu Uniunea Europeană.

Cu sprijinul României și al altor state-membre ale Uniunii Europene dorim realizarea unui spectru larg de obiective sectoriale care să contribuie la integrarea Republicii Moldova în piaţa internă a Uniunii Europene.

Am discutat pe larg despre criza din Ucraina și i-am dezvăluit domnului președinte Iohannis viziunea Republicii Moldova asupra a ceea ce se întâmplă în regiunea din care facem parte.

Mesajul nostru rămâne același: de solidaritate şi sprijin pentru eforturile întreprinse, cu participarea partenerilor internaţionali, vizând identificarea unei soluţii politice paşnice a crizei, fără ingerinţă externă, cu respectarea principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Îi mulțumesc încă o dată domnului președinte Iohannis pentru această vizită și pentru tot ce face România pentru Republica Moldova”.

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut următoarele declarații pentru presă:

„România va face tot ce este posibil pentru a sprijini Republica Moldova pe drumul său european și democratic. L-am asigurat pe președintele Nicolae Timofti că România rămâne angajată pentru intensificarea dialogului politic și a cooperării concrete cu Republica Moldova.

Am discutat despre beneficiile incontestabile ale integrării europene. Acest lucru e demonstrat chiar de exemplul României. Am fost amândoi de acord că prioritățile Republicii Moldova țin de continuarea reformelor în domenii cu impact asupra cetățenilor: economia, reformarea justiției, lupta împotriva corupției.

Implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE reprezintă pașii concreți care pot demonstra determinarea elitelor politice de la Chișinău de a avansa pe calea integrării europene.

Am discutat situația de securitate de la granițele Republicii Moldova. Mi-am exprimat îngrijorarea față de implicațiile pe care evoluțiile din Ucraina le pot avea asupra stabilității din Republica Moldova.

Vedem România drept o ancoră de stabilitate în regiune și un partener solid al statelor vecine, Republica Moldova și Ucraina, în calea lor spre Europa. Sperăm ca și cetățenii moldoveni să vadă România ca un partener loial și de lungă durată.

Eu cred că responsabilitatea asigurării acestei direcții revine tuturor forțelor care au dat votul pentru învestirea cabinetului de miniștri, in sensul asigurării unei guvernări stabile.

Am dorit să am discuții cu liderii partidelor pro-europene. Pentru mine este important acum, după ce toată lumea a scăpat de presiunea formării guvernului, să aflu care sunt gândurile de perspectivă, strategiile, căile prin care se dorește implementarea drumului european. Vreau să discutăm, să aud de la domniile lor cum se va pune acest lucru în practică, cum vad ei sprijinul României și ce putem noi face ca sa sprijinim Republica Moldova eficient”.

Domnul Klaus Iohannis a arătat, răspunzând întrebării unei ziariste, că pentru reformarea eficientă a justiției este nevoie de voința populară și voința politică.

„Dacă electoratul își dorește o îmbunătățire a clasei politice, și am avut situații când electoratul s-a exprimat foarte clar, atunci o să vedeți că politicienii înțeleg că ceva trebuie schimbat în abordare.

Evident că trebuie să existe voința politică fiindcă, oricât de mult și-ar dori oamenii, aceste lucruri trebuie puse în practică de politicieni. E un drum greu, dar e singurul drum care merită parcurs pentru a schimba profund țara, pentru a elimina corupția care atentează la bunăstarea oamenilor simpli ”, a precizat Klaus Iohannis.