Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 2 octombrie a.c., o întrevedere, la sediul Ministerului de Externe și Integrării Europene, cu Ambasadorii Comitetului Politic şi de Securitate al Consiliului Uniunii Europene (COPS), care efectuează o vizită la Chişinău.
Șeful statului a salutat prezenţa diplomaţilor europeni în Republica Moldova, menţionând că această vizită se înscrie în șirul acțiunilor de sprijin din partea Uniunii Europene al aspiraţiilor europene ale țării noastre. „Am primit numeroase semnale de susținere și de încurajare în această perioadă, când forțe politice din interiorul și din afara țării au încercat să limiteze dreptul cetățenilor la o viață europeană, democratică și civilizată. Prietenii noștri europeni au adoptat decizii concrete care vin să consolideze securitatea politică, economică și energetică a țării. Aș aminti aici doar despre intenția Comisiei Europene de a liberaliza accesul pe piața comunitară a produselor noastre vinicole, fapt pentru care suntem extrem de recunoscători”, a spus Nicolae Timofti.
Președintele Nicolae Timofti a reconfirmat decizia autorităților de la Chișinău de a respecta angajamentele asumate în cadrul Parteneriatului Estic în vederea parafării Acordului de Asociere și de Liber Schimb cu UE la Summit-ul de la Vilnius.
„Sperăm ca Acordul de Asociere să poată fi semnat în 2014, pe durata mandatului actualei Comisii Europene. De asemenea, vom asigura un nivel suficient de implementare a Planului de Acțiuni pentru Liberalizarea Regimului de Vize, care să permită Comisiei Europene să recomande statelor membre liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, decizie care sperăm să fie luată pe parcursul anului 2014”, a spus șeful statului.
Președintele Nicolae Timofti a relevat că Republica Moldova mizează în continuare pe sprijinul Uniunii Europene și SUA în ceea ce privește soluționarea diferendului transnistrean pentru identificarea unei soluții politice și pentru evacuarea din regiune a contingentului militar și a munițiilor Federației Ruse.
Ambasadorii Comitetului Politic şi de Securitate al Consiliului Uniunii Europene au salutat agenda de reforme a autorităților de la Chișinău. „Reformarea justiției, combaterea corupției și crearea unui climat investițional favorabil reprezintă elementele cheie pentru reușita reformelor”, a declarat Walter Stevens, președintele COPS.
Diplomații europeni au declarat că Republica Moldova va beneficia și pe viitor de sprijinul UE pentru politica sa de aliniere la standardele spațiului comunitar.
Comitetului Politic şi de Securitate al Consiliului Uniunii Europene reprezintă o verigă importantă a procesului decizional intern al UE în domeniul Politicii Externe şi de Securitate Comune a UE. Funcţiile cheie ale COPS includ monitorizarea evoluţiilor situaţiei internaţionale şi pregătirea abordării strategice a UE în context internaţional, inclusiv în situaţii de criză sau conflict. Toate deciziile privind contribuţia sau implicarea UE în procesul de reglementare transnistreană înainte de a fi adoptate de Consiliul Miniştrilor UE sunt discutate şi aprobate în cadrul reuniunilor COPS.