Adaptarea sistemului educațional la noile realități, accesul la educație de calitate, provocările din învățământ, dar și potențialul de dezvoltare a afacerilor în țara noastră au fost subiectele discuțiilor pe care Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și consilierul prezidențial în domeniul educației și cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, le-au avut astăzi cu profesorii și studenții Universității Tehnice a Moldovei.
„M-am bucurat să revăd profesori dedicați, cărora le-am mulțumit pentru abnegația cu care își fac munca de formare a noilor generații și cu care am discutat despre provocările curente ale sistemului educațional din Republica Moldova - provocări care sunt ale întregii societăți. Și m-am bucurat să cunosc tineri entuziaști, cărora le-am vorbit despre propria mea experiență de student în țară și peste hotare. I-am îndemnat să valorifice toate oportunitățile de studii pe care le oferă lumea de astăzi, după care să revină acasă ca să pună umărul la dezvoltarea țării noastre”, a spus doamna Maia Sandu.
Șefa statului a vizitat sălile de clasă, diversele laboratoare IT și cele din cadrul Facultății Tehnologia alimentelor. Ea a apreciat felul în care arată, dar și ce face UTM astăzi, și mai ales faptul că este o instituție care și-a păstrat spiritul modern și inovator și pe timp de pandemie, reușind să se adapteze la noile realități și să asigure calitatea procesului de studii.
Președintele Republicii Moldova a dat asigurări că, împreună cu echipa sa, va depune toate eforturile ca să creeze condiții mai bune pentru trai și pentru muncă, pentru a lansa afaceri și a asigura acces echitabil la justiție, pentru a aduce investitori care să creeze locuri de muncă bine plătite. „La fel de important este să elaborăm un concept clar și incluziv de creștere economică, cu accent pe IMM-uri, care să funcționeze în toată republica. Sunt lucruri simple și firești, care însă pot fi un mare argument pentru noile generații, inclusiv pentru studenții de azi ai UTM”, a subliniat șefa statului.
UTM a fost înființată în anul 1964. În prezent, aici predau peste 730 de lectori și învață peste 9500 de studenți.