Șefa statului a participat, astăzi, la mitingul de comemorare a victimelor regimului stalinist, exprimându-și regretul față de oamenii care au trecut prin calvarul deportărilor. „Familia Tăbăranu cu fiica lor de 5 ani, familia Sandu cu 3 copii, familiile Vărzari și Vîlcu, familia Sandu cu un fecior de 4 anișori - lista nr. 10, contingentul de familii din satul Risipeni, îmbarcate în trenul 97176 din stația Fălești cu destinația Kurgan. Copii, bătrâni, tați și mame - puși într-o numărătoare, ca și cum nici nu ar fi vorba de oameni. Astfel de liste au fost făcute în toate satele, în toate raioanele”, a amintit Președinta Maia Sandu.
Președinta a menționat că acum 74 de ani, oamenii Moldovei - de toate etniile, au fost încărcați în toiul nopții, sub arme ca pe niște criminali, în vagoane pentru vite, și duși la mii de kilometri de casă. „Părinții, bunicii noștri - oameni fără nicio vină, fără niciun drept de apel, au fost deportați, înfometați, uciși, în baza unor liste. Oamenii deportați nu erau ucigași, hoți sau bandiți. Din contra, erau temelia ţării: oneşti, inteligenţi şi harnici. Erau primari, profesori, preoți, medici. Erau țărani cu gospodării frumoase obţinute cu multă trudă. Erau copii, care au fost declaraţi duşmani ai poporului, chiar dacă nici nu mergeau la şcoală încă. „Dușmani ai poporului” - așa i-a numit regimul. Oameni cumsecade, țărani vrednici - așa îi știm noi”, a spus Președinta.
De asemenea, Președinta Maia Sandu a menționat că regimul sovietic a vrut să curețe Moldova de intelectualii care se opuneau nelegiuirilor regimului și să decapiteze neamul nostru de cei mai înțelepți şi harnici oameni. Pentru regimul totalitar sovietic, oamenii deportați erau o enumerare pe o listă, pentru noi sunt ființe vii, familiile noastre.„Mulți ani la rând ni s-a interzis să vorbim despre teroarea prin care a trecut Moldova și ne-am plâns durerea pe ascuns. Azi o putem face deschis. Azi avem datoria să o facem. Azi putem spune cât de tare ne doare fiecare copil sau părinte pierdut. Fiecare dintre noi are în familie pe cineva care a fost deportat. Să-i auzim pe cei care mai sunt încă printre noi. Să povestim despre ei, să ținem minte la ce au fost supuși, să le transmitem istoriile”. a declarat Președinta.
În context, Președinta Maia Sandu a venit cu un îndemn către cetățeni: „Să le onorăm memoria, să le cinstim numele, să ne cunoaștem trecutul. Și să facem tot ce ne stă în puteri ca neamul nostru să nu mai fie niciodată supus unei asemenea terori”. Menționăm că, astăzi, în Piața Marii Adunări Naționale a fost instalat un muzeu care să onoreze memoria deportaților.
Tot azi, 6 iulie, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a semnat un decret prin care conferă distincții de stat - ,,Ordinul Republicii” și Medalia ,,Meritul Civic” - în semn de apreciere a activității de cercetare, documentare și salvgardare a memoriei istorice. În textul decretului se mai menționează că cei decorați sunt apreciați și pentru efortul de a fixa și a transmite viitoarelor generații mărturiile cutremurătoare și tragediile umane ale persoanelor condamnate exilului în ținuturi îndepărtate, precum și pentru implicare civică în restabilirea adevărului și reabilitarea victimelor deportărilor.