Președintele Maia Sandu a semnat, vineri, decretul de constituire a Consiliului consultativ pentru tranziția verde și securitatea energetică a Republicii Moldova. Misiunea Consiliului, care va funcționa pe lângă Președintele Republicii Moldova, este să contribuie la asigurarea securității energetice a țării noastre, iar astfel să răspundă noilor provocări din domeniul securității naționale.
Consiliul consultativ va coordona tranziția verde și securitatea energetică a statului, precum și va monitoriza elaborarea și realizarea, de către Guvern, a politicilor publice necesare în acest proces. Consiliul va fi prezidat de către Președintele Maia Sandu.
Șefa statului a precizat că securitatea energetică este un element important al securității țării și înseamnă acces sigur la resurse energetice de calitate, la prețuri rezonabile. „Trebuie să o luăm de la capăt, să investim în proiecte serioase care ne vor asigura alternative de furnizare a energiei, în proiecte de eficiență energetică ce ne vor permite să consumăm și să plătim mai puțin pentru energie. Și, foarte important, trebuie să utilizăm rațional resursele naturale și să reducem poluarea”, a declarat Președinta Maia Sandu.
Din componența Consiliului fac parte Prim-ministrul Natalia Gavrilița și Președintele Parlamentului, Igor Grosu; Lilian Carp, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, și Radu Marian, vicepreședintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe; viceprim-miniștrii Andrei Spînu, (Infrastructură și Dezvoltare Regională) și Nicu Popescu (Afaceri Externe și Integrare Europeană); miniștrii Dumitru Budianschi (Finanțe); Sergiu Gaibu (Economie); Iuliana Cantaragiu (Mediu); Anatolie Nosatîi (Apărare); Ana Revenco (Afaceri Interne). De asemenea, în Consiliu au fost desemnați Alexandr Esaulenco, directorul Serviciului de Informații și Securitate; Eugen Carpov, directorul Consiliului de Administrație al ANRE, și Rozalina Albu, directoarea Serviciului Fiscal de Stat.