CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Nicolae Timofti: „Sperăm să devenim, cât mai curând, parte a spațiului european”

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a participat astăzi, 1 decembrie a.c., la București, la manifestațiile dedicate Zilei Naționale a României.

Șeful statului a ținut un discurs la recepția oferită de președintele României, Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni, cu ocazia sărbătorii  unității naționale a românilor.

Prezentăm textul integral al discursului: 

„Excelența Voastră, domnule președinte Traian Băsescu,

Domnilor senatori, deputați și miniștri,

Excelențele Voastre, doamnelor și domnilor ambasadori,

Onorată asistență,

Felicit România și pe toți românii, din toată inima, din partea Republicii Moldova, cu ocazia Zilei Naționale.

Îmi produce o mare bucurie să ma aflu la București cu această ocazie, și-i mulțumesc președintelui Băsescu pentru invitația pe care mi-a făcut-o. Aici am simțit din plin spiritul sărbătorii naționale a românilor. La parada militară de astăzi, de la Arcul de Triumf, am simțit forța mentală și militară a României, ca parte a Europei Unite.

Acum câteva zile, la Vilnius, Republica Moldova a făcut un pas important pe calea integrării europene, prin parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Dorința noastră este să avansăm cu fermitate pe această cale pe care s-au dezvoltat România și alte țări membre ale spațiului comunitar.

Sperăm să devenim, cât mai curând, parte a spațiului european, pentru a ne bucura și a împărtăși aceleași drepturi și valori democratice, economice și de liberă circulație.

Domnilor ambasadori ai statelor Uniunii Europene, vă mulțumesc pentru sprijin și pentru încrederea pe care o acordați țării mele în acest sens.

Domnule președinte Traian Băsescu, subliniez încă o dată recunoștința pe care o are Republica Moldova față de România pentru dedicația și consecvența cu care ați pledat cauza țării mele.

Este evident că Republica Moldova aparține civilizației europene. Standardele comunitare sunt preluate și adaptate în mod natural de către instituțiile noastre și de către întreaga societate moldovenească.

Republica Moldova este parte a culturii europene și, bineînțeles, a celei românești. Stau mărturie în acest sens clasicii noștri comuni: Eminescu, Creangă, Alecsandri, Sadoveanu, și mulți alții. Vorbim aceeași limbă, avem aceeași simțire și am trăit aceeași istorie tumultoasă.

Urez românilor din România și de pretutindeni să aibă puterea de a privi cu încredere spre viitor, să aibă împlinirile la care visează și să păstreze spiritul pe care l-au preluat de la strămoși.

La mulți ani, România!”