În cadrul vizitei în raionul Ștefan Vodă, Președintele Republicii Moldova a mers la spitalul raional care, în perioada epidemiei și-a sistat activitatea pentru o lună de zile după ce au fost înregistrate mai multe cazuri de infecție cu noul coronavirus în rîndul lucrătorilor medicali.
Potrivit directorului spitalului, Anatolie Balanețchi, în momentul de față instituția medicală lucrează în regim normal. Totodată, conducătorul instituției a solicitat sprijin în renovarea etajelor 2 și 3 ale blocului curativ unde se află secția pediatrică și secția boli cronice. Acestea n-au fost reparate de la darea blocului în exploatare, în anul 1981. O altă problemă cu care se confruntă spitalul este lipsa cadrelor medicale, în special a tinerilor specialiști.
Igor Dodon a menționat că din toate spitalele pe care le-a vizitat în fiecare raion în care merge, situația în această instituție este una dintre cele mai proaste și autoritățile vor identifica posibilitatea de a acorda un sprijin pentru renovarea spitalului.
Totodată, Președintele țării a informat lucrătorii medicali despre decizia conducerii țării de a le dubla salariile, precum și despre decretul pe care l-a semnat recent, prin care a declarat anul 2020 - Anul Lucrătorului Medical. Șeful statului a adresat mulțumiri personalului instituției medicale pentru profesionalismul și dăruirea de care dau dovadă în activitatea de zi cu zi, iar celor mai buni medici le-a înmînat Diploma de Onoare a Președintelui.
Ulterior, Igor Dodon a avut o întrevedere cu conducerea raionului în cadrul căreia au fost discutate problemele social-economice din regiune, inclusiv cele legate de reabilitarea drumurilor, reconstrucția sistemelor de irigare, susținerea agricultorilor și altele. Șeful statului a dat asigurări că actuala guvernare consideră drept prioritate dezvoltarea raioanelor și este deschisă pentru identificarea soluțiilor la toate problemele cu care se confruntă acestea.
În continuare Președintele țării s-a familiarizat cu activitatea SRL „Darfruct Lux” din Ștefan Vodă. Fondată în anul 2011, gospodăria deține 16 hectare de teren pe care sunt cultivate livezi de mere, pere, prune și viță de vie. De asemenea, întreprinderea dispune de un depozit frigorific în care păstrează producția care ulterior este vîndută atît pe piața internă, cît și pe cea externă. Șeful statului a menționat că va încuraja și va susține producătorii autohtoni în dezvoltarea afacerilor lor, precum și în identificarea noilor piețe de desfacere.