În cadrul dialogului, șeful statului și-a exprimat satisfacţia în legătură cu faptul că dialogul politic început la nivelul şefilor de state ia amploare și înţelegerile la care s-a ajuns în cadrul întrevederilor cu Preşedintele Federației Ruse, Vladimir Putin, se realizează în deplină măsură.
”Am mulţumit părţii ruse pentru deciziile adoptate, datorită cărora peste 180 de întreprinderi de pe ambele maluri ale Nistrului au obţinut acces pe piaţa rusă. În anul 2017, exporturile la mai multe categorii de produse, cum ar fi fructe, legume, vinuri şi conservele, s-au majorat în medie de 3-4 ori. Am exprimat recunoştinţă pentru măsurile luate în privinţa legalizării migranţilor muncitori moldoveni pe teritoriul Federației Ruse. Astfel, un număr mare de compatrioţi de-ai noştri au beneficiat de amnistia migrațională și au posibilitatea să muncească în continuare în Rusia”, a declarat Igor Dodon.
Totodată, președintele țării și-a exprimat regretul pentru acțiunile provocatoare ale majorității parlamentare și a Guvernului de la Chișinău în adresa Rusiei, menționînd că aceste acțiuni sînt o tentativă de a place curatorilor din occident în lipsa unor rezultate palpabile pe intern. Este poziția unui singur partid politic, Partidul Democrat, care a ajuns falimentar în ceea ce privește suportul populației. În acest context, Igor Dodon a mulțumit conducerii Federatiei Ruse pentru că, în pofida provocărilor, nu întreprinde măsuri care ar lovi în poporul Republicii Moldova, nu în reprezentanții PD.
În mod special, părțile s-au axat pe subiectul cu privire la reglementarea conflictului transnistrean. Șeful statului a reiterat faptul că acesta trebuie soluționat doar în formatul de negocieri „5+2”.
” La moment întreprindem pași concreți și sperăm că în viitorul apropiat vom rezolva mai multe probleme cu care se confruntă cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului”, a declarat președintele țării.
În alt context, Igor Dodon a specificat că raporturile de cooperare dintre raioanele UTAG și regiunile din Rusia sînt rezultative și această colaborare trebuie extinsă și intensificată.
Șeful statului a optat pentru continuarea dezvoltării și aprofundării cooperării moldo-ruse în toate domeniile de interes comun, și în special, în domeniul economic, investițional, în sfera socială şi cultural-umanitară.
În finalul discuției, președintele țării a adesat doamnei Valentina Matvienko invitația de a vizita Moldova la anul viitor.