CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Igor Dodon a participat la Adunarea Festivă consacrată aniversării a 660-a de la întemeierea Statului Moldovenesc

Astăzi, Igor Dodon a participat la Adunarea Festivă consacrată aniversării a 660-a de la întemeierea Statului Moldovenesc, care a avut loc sub egida Președintelui Republicii Moldova. La festivitate au participat ex-președinți ai Republicii Moldova, deputați din primul Parlament al țării, reprezentanți ai mediului academic, corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, societății civile, autorităților publice locale, persoane marcante din diverse domenii.  

Evenimentul s-a desfășurat în Sala Mare a Președinției care reprezintă un simbol important al statalității contemporane a țării noastre. ”Aici au fost votate și semnate actele de creare a Republicii Moldova, au fost aprobate drapelul și stema. Aici am reluat continuitatea țării noastre ca stat suveran, independent, care își poate făuri propria soartă”, a specificat șeful statului. 

Președintele a menționat că astăzi sărbătorim un eveniment istoric crucial – fondarea statalității moldovenești, care a avut loc în 1359, acum 660 de ani. Igor Dodon a subliniat faptul că este un jubileu foarte solid, care dovedește că mentalitatea noastră de a avea propriul stat are o istorie foarte veche, de peste jumătate de mileniu.  

Șeful statului a mai spus că există numeroase mărturii documentare despre Moldova şi moldoveni, despre începuturile statalităţii moldoveneşti. ”Cele mai vechi menţiuni despre Ţara Moldovei se găsesc inserate în documentele emise de Cancelaria regală a Ungariei la 20 martie 1360 (Terra Moldauana). Iar la 2 februarie 1365, ca azi, regele ungar este nevoit să recunoască independența Ţării Moldovei”, a specificat Igor Dodon. 

De asemenea, Președintele a menționat că un rol aparte în istoria Moldovei îi aparține domnitorului Ștefan al III-lea cel Mare, care a înscris pe vecie numele poporului şi al Statului Moldovenesc în istoria multiseculară a Europei.  

”Astăzi, Republica Moldova este țara care asigură continuitatea statalității moldovenești, atît conform proceselor politice interne, cît și conform documentelor internaționale. Amintesc, că la 2 martie, 1992, Republica Moldova devine membru al Organizației Națiunilor Unite, iar la 13 iulie 1995 este acceptată în calitate de membru în Consiliul Europei”, a declarat Igor Dodon. 

Șeful statului a remarcat că este important ca oamenii de stat, oamenii de știință, oamenii de cultură, toți cetățenii să cunoască istoria statalității moldovenești, să studieze paginile ei dramatice și frumoase.  

Astfel, cu prilejul acestei sărbători, Igor Dodon a lansat inițiativa edificării, la Chișinău, a unui monument al Domnitorului și cărturarului Dimitrie Cantemir, precum și a creării Aleii Domnitorilor Statului Moldovenesc. De asemenea, Președintele RM a dispus constituirea unei Comisii de stat pentru desfășurarea acțiunilor consacrate sărbătoririi acestei date istorice importante.  

”Consider că a venit timpul să avem și o sărbătoare a împăcării naționale, să înțelegem, că indiferent de viziunile noastre politice, ideologice, noi avem o singură Patrie și o singură Țară – Moldova. La Mulți, Mulți Ani, Moldova!”, a concluzionat șeful statului.