În cadrul dialogului au fost abordate mai multe subiecte importante cu privire la politica internă şi externă a țării, dar și cu privire la soluționarea conflictului transnistrean.
Ideea de bază pe care a expus-o Președintele Moldovei delegaților europeni constă în necesitatea păstrării unui echilibru în politica externă a Republicii Moldova. ”Vedem deja exemple dramatice care ne demonstrează că atunci cînd suntem puși în situația să alegem ”sau – sau”, apare dezechilibrul și destabilizarea în țară”, a specificat Igor Dodon.
Totodată, șeful statului a subliniat că Președintele Republicii Moldova nu este și nici nu poate fi antieuropean sau proeuropean, ci doar – pro-Moldova, iar o dezvoltare durabilă și stabilă a țării poate fi obținută doar atunci cînd sunt asigurate relații de prietenie atît cu Estul, cît și cu Vestul, în favoarea cetățenilor țării.
În continuarea dialogului Președintele a răspuns la numeroase întrebări ale deputaților europeni și a clarificat astfel poziția Președinției Republicii Moldova, unica instituție de stat cu legitimitatea maxima care se bazează pe încredere din partea poporului, confirmată de sondajele de opinie.