Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, a primit astăzi, 21 octombrie a.c., la Reședința de Stat, o delegație de europarlamentari, membri ai Partidului Popular European (PPE), aflați într-o vizită de monitorizare pre-electorală în țara noastră.
Din componența delegației au făcut parte doamna Sandra Kalniete, vice-președinte al Grupului PPE din Parlamentul European, domnul Cristian Dan Preda, coordonatorul PPE în Comisia pentru Afaceri Externe și doamna Laima Liucija Andrikiene, membră al Comitetului Internațional de Comerț.
Șeful statului a salutat vizita delegației Parlamentului European, exprimându-și încrederea că alegerile prezidențiale de la sfârșitul acestei luni se vor desfășura corect și democratic.
De asemenea, Președintele Timofti și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu informațiile primite, inclusiv din mass-media, privind imixiunile externe în această campanie electorală, atât în plan informațional, cât și financiar.
Europarlamentarii s-au interesat în ce măsură cetățenii de pe malul stâng al Nistrului vor putea participa la acest scrutin prezidențial, șeful statului subliniind lipsa surselor alternative de informare referitoare la programele candidaților pentru locuitorii regiunii.
„Pentru cetățenii noștri din stânga Nistrului vor fi deschise, la fel ca și la scrutinele anterioare, secții de vot pe malul drept. Nu avem, însă, nici o garanție că autoritățile de la Tiraspol nu le vor îngrădi, prin diferite mijloace dreptul de a-și exprima liber opțiunea de vot”, a spus Președintele Nicolae Timofti.
Referitor la votul diasporei, șeful statului a declarat că modalitatea electronică ar fi cea mai bună soluție, dar, deocamdată această procedură nu poate fi aplicată.
Doamna Kalniete, conducătoarea delegației, a subliniat că acest scrutin este important pentru reputația Republicii Moldova, fiind urmărit de instituțiile europene, dar și de creditorii internaționali.
Abordând subiectul avansării Republicii Moldova pe agenda europeană, europarlamentarul Cristian Dan Preda, a menționat că se așteaptă ca Republica Moldova să depună cererea de aderare la Uniunea Europeană.
Președintele Timofti s-a arătat optimist că autoritățile de la Chișinău nu vor tempera eforturile de implementare a prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, astfel încât, în timpul apropiat Republica Moldova să obțină statutul de țară-candidat.