CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Adresarea Președintelui Republicii Moldova în preajma aniversării lansării operaţiunii de pacificare de pe Nistru

Adresarea Președintelui Republicii Moldova în preajma aniversării lansării operaţiunii de pacificare de pe Nistru:

”În ziua de 29 iulie 1992, a început realizarea practică a „Acordului privind principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova” – în Zona de Securitate, creată pe ambele maluri ale Nistrului, au fost introduse contingente militare pentru efectuarea unei operaţiuni de pacificare mixte. 

În toți acești 26 de ani, operaţiunea de pacificare a înregistrat rezultate importante: a fost restabilită atmosfera paşnică, au fost create condiţii pentru procesul politic de negocieri, nu au fost admise crize, care ar fi degenerat în folosirea armelor între părţile aflate în conflict. De aceea, oricît de subtile ar fi încercările criticilor atît din ţară, cît şi din străinătate, cetăţenii Republicii Moldova ştiu cu exactitate că pacea pe Nistru a fost restabilită datorită actualei operaţiuni de pacificare. Nimeni dintre cei care fac exerciţii de demagogie referitor la contingentele militare ale Forţelor comune de pacificare nu poate nega acest fapt.

Fac apel către toţi cetăţenii şi locuitorii ţării noastre. Oricît de complicată ar fi situaţia, pacea este cel mai de preţ lucru pe care îl avem ‒ și ea trebuie păstrată. Pacea înseamnă viaţa şi bunăstarea copiilor și părinţilor noştri, a noastră a tuturor. De aceea, în pofida criticilor, voi apăra ferm poziţia privind păstrarea operaţiunii de pacificare pe malurile Nistrului. Exprim recunoştinţă tuturor participanţilor la mecanismul actual de pacificare şi sînt gata să contribui plenar la activitatea Forţelor comune de pacificare din Zona de Securitate. 

Am convingerea că, atît timp, cît nu va fi identificată o soluţie politică stabilă şi viabilă pentru problema transnistreană, cît nu va fi coordonat mecanismul de menţinere a păcii şi stabilităţii în perioada de postconflict, discuţiile despre lichidarea operaţiunii de pacificare pot fi inițiate doar de unii populişti sau provocatori, care urmăresc un singur scop – destabilizarea situaţiei în Republica Moldova.

În acelaşi timp, subliniez necesitatea revenirii, în cel mai scurt timp, pe agenda de lucru a formatului de negocieri „5+2”, a dezbaterilor pe marginea modelului de reglementare politică a conflictului transnistrean.

Dacă vom fi capabili să ne consolidăm – vom reuşi să realizăm şi o soluţie istorică pentru problema privind reintegrarea ţării. Avem tot necesarul pentru dezvoltarea unui stat multinaţional prin intermediul unei politici interne şi externe consecvente şi echilibrate. Anume pe această cale trebuie să ne fie orientate toate eforturile. Întru binele poporului Republicii Moldova. Întru prosperarea statului Republica Moldova”.