Stimate domnule Rector,
Dragi studenți, colegi, prieteni,
Vă mulțumesc pentru prezența dumneavoastră astăzi la Universitatea din Comrat. Mulțumesc domnului rector, domnului Zaharia, și conducerii autonomiei pentru această invitație. Ca întotdeauna, mă bucur să fiu la Comrat. Vă sunt recunoscătoare pentru primirea călduroasă, prin care sunt renumiți găgăuzii. Găgăuzia este parte integrantă a vieții culturale, sociale, economice și politice a Republicii Moldova.
Mă bucur să văd aici mulți tineri, studenți. Iar țara noastră poate deveni prosperă doar dacă îmbunătățim calitatea educației. Tinerii noștri trebuie să fie pregătiți pentru a face față provocărilor de astăzi și de mâine. Avem nevoie de specialiști buni în toate domeniile: pedagogie, inginerie, economie, agronomie. Avem nevoie de un sistem educațional care să încurajeze patriotismul, unitatea și solidaritatea în societate. Sistemul educațional trebuie să educe tinerii în spiritul libertății și al respectului față de oameni, promovând un stat în care fiecare cetățean este prețuit și în care fiecare persoană își poate realiza visele prin munca sa proprie.
Ministerul Educației a lansat o reformă a învățământului superior pentru a îmbunătăți calitatea și relevanța acestuia. Ne așteptăm ca universitățile să îmbunătățească atât cerințele pentru studenți, cât și calitatea predării, astfel încât să pregătim tinerii pentru a câștiga în competiția de mâine.
Dar nu mă aflu astăzi în Găgăuzia doar pentru a vorbi despre sistemul educațional, deși acest lucru este foarte important. Vreau să vă vorbesc deschis și detaliat despre situația dificilă cu care se confruntă țara noastră și întreaga regiune. Vreau să vă vorbesc sincer, fără rețineri. Împreună cu dumneavoastră am apreciat întotdeauna onestitatea și sinceritatea în comunicarea noastră. Acest lucru s-a întâmplat întotdeauna în istoria noastră – am găsit un teren comun și am atins obiective comune în ciuda obstacolelor.
Voi începe această conversație dificilă, dar foarte necesară, cu războiul din Ucraina. Este clar că astăzi atât regiunea, cât și țara trec prin momente dificile. Lumea în care am trăit timp de treizeci de ani după independență, pe care o înțelegeam bine, s-a schimbat și nu mai poate fi recunoscută. Chiar și acum, mulți refuză să creadă în aceste schimbări, să conștientizeze ce înseamnă ele pentru noi.
Nu mai este o lume a cooperării și a relațiilor de bună vecinătate. Pacea pe care o cunoșteam a fost schimbată pe război și distrugere. Voi fi foarte sinceră cu dumneavoastră – acest război pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei ne afectează în modul cel mai direct pe noi toți. Vedem cu toții – cu groază – că acesta este un război în care sunt uciși copii, femei, civili care duceau o viață pașnică și liniștită.
De șase luni deja, ucrainenii, cu prețul propriilor vieți, își apără casele, libertatea, țara, poporul și dreptul de a alege. Pentru că a fi liber înseamnă a avea dreptul de a alege. Ucrainenii doresc să trăiască în pace și liniște în propriile case, în propria țară și să-și decidă de sine stătător soarta.
A-ți apăra casa, familia și pe cei dragi, fără a-ți cruța propria viață – nu este oare un lucru demn de respect? Ar face cineva dintre noi altfel? Am văzut cu ochii mei suferința oamenilor din Ucraina. Este imposibil să transmiți disperarea unui om care și-a pierdut familia și prietenii. O întreagă generație poartă amprenta unui război teribil. Aceasta nu poate fi nici uitat, nici justificat. Nu am văzut niciun ucrainean care să fi cerut o astfel de eliberare – distrugând case și distrugând viețile pașnice ale cetățenilor.
Ce înseamnă acest lucru pentru noi, pentru Republica Moldova? În primul rând, nu putem trata acest lucru ca pe ceva îndepărtat, care nu ne privește. Acest lucru se întâmplă chiar lângă noi.
În al doilea rând, înseamnă că noi, cei din Moldova, trebuie să facem tot ce ne stă în puteri pentru a menține pacea și stabilitatea pentru poporul nostru. Moldova este o țară mică. Mulți oameni spun că puține lucruri depind de noi. Acest lucru nu este adevărat. Depinde de noi, de fiecare dintre noi, dacă vom fi suficient de înțelepți pentru a păstra pacea, stabilitatea și armonia în interiorul țării, în ciuda războiului din apropierea granițelor noastre.
Păstrarea păcii este obiectivul primordial pentru noi toți. Și vom facetot ce ne stă în puteri pentru a realiza acest lucru. Pentru toți cetățenii Republicii Moldova este important să prevină încercările de a semăna haos în Moldova, de a diviza cetățenii pe criterii naționale, etnice sau teritoriale. Nu ar trebui să permitem nimănui să ne insufle suspiciune și neîncredere unii față de alții. Anumiți oameni din această țară nu vor să își asume responsabilitatea pentru propriul furt, anarhie și corupție și, prin urmare, caută să creeze haos.
Dar oare cetățenii noștri din Comrat, Bălți, Chișinău, Taraclia sau Nisporeni își doresc acest lucru? Cu siguranță – nu! Sloganul majorității covârșitoare a cetățenilor Republicii Moldova este pacea și armonia! Noi toți suntem Moldova. Suntem o singură țară. Sadi birlik hem annaşmak! Biz hepsimiz Moldovayız! Biz bir Devletiz!
Nimic nu ne poate fi mai drag astăzi decât pacea. Fac apel la fiecare dintre dumneavoastră, din poziția pe care o dețineți, să faceți tot ce vă stă în puteri pentru a păstra pacea, consolidarea și liniștea interetnică în aceste vremuri dificile. Pacea și înțelegerea în Moldova sunt lucrurile pe care aceasta l-a absorbit de-a lungul secolelor din lunga sa istorie. Astfel și astăzi, când războiul și distrugerea sunt în jurul nostru, nu putem permite nimănui să ne dezbine, să instige pe unii împotriva altora.
Trebuie să fim uniți! Trebuie să fim cu toții patrioți ai țării noastre! Noi iubim Moldova. Avem obligația de a o păstra. Am trăit de secole pe pământul nostru și de sine stătător am hotărât ce să facem.
Ne-am promis să construim un stat puternic. Astăzi, consolidăm țara noastră prin eliminarea problemelor, prin eliminarea corupției și a intereselor de cartel din instituțiile statului. Luptăm pentru a ne proteja interesele naționale. Iar interesul nostru național astăzi este de a menține pacea și stabilitatea în Moldova, de a proteja cetățenii, de a îmbunătăți nivelul de trai.
Din punct de vedere istoric, respectul reciproc și luarea în considerare a opiniilor celorlalți a fost și va continua să fie o bază solidă pentru viitorul nostru comun. Toți cetățenii Republicii Moldova sunt cetățenii noștri. Printre cetățenii noștri nu există ai noștri sau străinii. Toți sunt la fel de importanți. Suntem liberi. Trăim într-o țară liberă și suntem mândri de acest fapt.
În Moldova, drepturile civile sunt inviolabile. Aceasta este una dintre realizările majore ale țării. În Moldova nu există hărțuire pe motive de naționalitate, limbă sau politică. În țara noastră, oamenilor nu le este frică să-și exprime opinia, să critice autoritățile sau să protesteze. Drepturile omului, o societate liberă, un guvern ales de popor și care să reprezinte poporul. Aceasta este Moldova. Așa ar trebui să fie într-o lume liberă. Iar noi avem obligația de a păstra această Moldovă liberă.
Știu că astăzi suntem cu toții preocupați de creșterea prețurilor, de aprovizionarea cu gaze, de locurile de muncă, de situația economică. Înțeleg și împărtășesc această preocupare. Încă o dată, confirm că cei aflați la conducerea Moldovei vă vor sprijini în aceste momente dificile.
Criza energetică a început anul trecut. Guvernul a alocat sume considerabile – miliarde de lei – în vederea compensării costurilor pentru încălzire pentru toți cetățenii țării – și la Chișinău, și la Briceni și la Comrat.
Prețurile au crescut și mai mult din cauza războiului. Țara noastră este vulnerabilă din punct de vedere energetic. Timp de trei decenii nu s-a făcut nimic pentru diversificarea surselor de energie și pentru securitatea energetică a țării. Dar și în această iarnă, guvernul îi va ajuta pe oameni să-și plătească facturile.
Guvernul a majorat pensiile, prestațiile sociale și a anunțat plăți suplimentare pentru pensionari și bugetari pentru a-i ajuta să treacă peste această perioadă.
Nu vom lăsa niciun cetățean singur în fața problemelor. Țara va fi asigurată cu energie și încălzire. Da, statul are puține mijloace, dar aceste resurse mici vor fi distribuite în mod echitabil pentru a ajuta oamenii care au nevoie de acest ajutor în primul rând.
Bineînțeles, noi am avut alte speranțe. Chiar în primul an, am planificat să dublăm investițiile de capital. Am planificat să reparăm mai multe drumuri de legătură între localități. Din păcate, realitatea s-a dovedit a fi una diferită. Astăzi, trebuie să ne gândim cum să menținem pacea și stabilitatea. Trebuie să gândim cu toții împreună. Nu am dat înapoi de la planurile noastre de dezvoltare a Moldovei. Anume pentru realizarea acestor planuri am venit la putere. Aceste planuri vor fi realizate, chiar dacă cu o întârziere din cauza războiului și a crizelor.
În Găgăuzia au fost implementate numeroase proiecte și programe naționale, precum și proiecte ale Uniunii Europene și ale altor țări. Chișinăul a încurajat aceste activități, aceste investiții în autonomie, în infrastructura ei, în instituțiile de învățământ, în sistemul de sănătate. Uniunea Europeană este cel mai mare donator din Găgăuzia. Sprijinul acordat autorităților locale, proiectele de infrastructură, susținerea agriculturii și a dezvoltării locale sunt doar câteva dintre direcțiile de investiții ale Uniunii Europene.
Înțelegem preocupările legate de ziua de mâine. Și facem tot ce ne stă în puteri pentru a ne pregăti cât mai bine pentru noile provocări. Situația este dificilă nu doar pentru Găgăuzia. Situația este dificilă și la Chișinău, și la Bălți, și la Basarabeasca, și la Dondușeni.
Acum mulți spun că Chișinăul nu a făcut anumite lucruri. Am consultat mulți experți. Vreau să vă vorbesc despre concluzia experților internaționali și mondiali recunoscuți, inclusiv a experților din Găgăuzia însăși. Aceștia au ajuns la concluzia că nici o autonomie din Uniunea Europeană nu are puteri atât de largi ca unitatea teritorială autonomă Gagauz-Yeri din Moldova. În Uniunea Europeană sunt multe entități autonome. Subiecții Federației Ruse, fie că este vorba de republică, teritoriu, regiune autonomă sau raion, nu au aceleași împuterniciri ca Gagauz-Yeri.
Pentru prima dată în istoria lor, găgăuzii au primit aceste împuterniciri anume în componența Moldovei independente. Acesta este adevărul care trebuie spus deschis!
Și aceasta este o bază solidă pentru a merge mai departe. Da, atribuțiile autonomiei găgăuze trebuie să fie reglementate și puse în acord cu legislația. De aceste atribuții se poate folosi și ar trebui să se folosească. Există un dialog între autoritățile centrale și locale privind delimitarea competențelor care sunt prevăzute în legislație. Desigur, toată lumea ar dori ca această armonizare să avanseze mult mai rapid. Dar aceasta este o problemă tehnică, nu una politică. În provincia autonomă Tirolul de Sud, de exemplu, această muncă de conciliere tehnică a durat mult mai mult decât aici. Este un proces minuțios.
Atunci când se dă vina pe guvernul central, se face uneori și pentru a-și acoperi propriile eșecuri și, adesea, pentru a fura fonduri bugetare. Este posibil că Guvernul nu reacționează întotdeauna la timp. Dar Chișinăul nu a avut niciodată și nu are sarcina de a limita autonomia. O fundație solidă, recunoscută de comunitatea mondială drept un exemplu demn de edificare pașnică a unui stat unitar și de respectare a drepturilor culturale și naționale ale găgăuzilor, a fost pusă în 1994 și trebuie să avem grijă și să o apreciem! Această bază nu poate fi pusă astăzi la îndoială! Altfel, ne vom pune la îndoială realizările noastre, iar urmașii noștri, care vor trăi în această țară, nu ne vor ierta.
Lăsând la o parte emoțiile, nu există niciun motiv obiectiv pentru a pune la îndoială funcționalitatea proiectului din 1994 sau pentru a cere schimbarea acestuia. Autonomia există în legislație, este funcțională, are atribuții, iar experții tehnici trebuie să armonizeze aceste atribuții. Iar Guvernul central este angajat în această muncă de armonizare.
Una dintre sarcinile principale ale creării autonomiei în 1994 a fost păstrarea identității lingvistice și naționale a găgăuzilor și revigorarea culturii găgăuze. Din păcate, această sarcină nu a fost îndeplinită până în prezent.
Universitatea din Comrat funcționează din 1991. Excelenți oameni de știință, pedagogi, profesori de limbă și literatură găgăuză, de istorie au ieșit de pe băncile universității. Colegiul pedagogic din Comrat încearcă să-și desfășoare activitatea în limba găgăuză maternă. În Găgăuzia există 137 de grupuri de amatori de artă, 45 de biblioteci, școli de artă și muzee.
Cu toate acestea, limba găgăuză este din ce în ce mai puțin folosită în școli și chiar în vorbirea uzuală. Limba găgăuză se află pe lista limbilor pe cale de dispariție și nu putem permite ca acest lucru să se întâmple! Trebuie să abordăm această problemă împreună. Sunt necesare eforturi serioase pentru a păstra limba și cultura găgăuză pentru generațiile actuale și viitoare. Și astăzi există o astfel de oportunitate, iar autoritățile centrale sunt pe deplin angajate și sprijină această direcție a interacțiunii noastre. Limba găgăuză unică nu poate fi pierdută, cultura găgăuză unică nu poate fi pierdută!
De asemenea, este importantă și studierea limbii române. Acesta este, de asemenea, unul dintre fundamentele coeziunii sociale, includerea Găgăuziei în viața culturală, socială și politică a țării. Știu că există cerere pentru a învăța limba română. Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a dat un exemplu demn de urmat, declarând și demonstrând că vorbește limba română. Este necesar să oferim tuturor locuitorilor din autonomie posibilitatea de a însuși limba română, pentru a deschide mai multe oportunități pentru toți. De la 1 ianuarie 2023, lansăm un program național de învățare a limbii române.
Posibil educația multilingvă – predarea diferitelor materii în mai multe limbi în grădinițele și școlile din Găgăuzia – ar putea fi o soluție atât pentru păstrarea limbii găgăuze, cât și pentru însușirea limbii române.
Dragi prieteni, înainte de a răspunde la întrebările dumneavoastră, aș dori să subliniez încă o dată punctul principal al discursului meu – depinde de fiecare dintre noi astăzi să păstrăm pacea în Moldova, inclusiv prosperitatea comună. Trebuie să lucrăm pentru a edifica un stat puternic, o economie puternică, pentru a lupta împreună împotriva corupției, pentru a avea o țară liberă care să respecte fiecare persoană.
Vă mulțumesc!