Vă mulțumesc, domnule Președinte.
Doamnelor și domnilor,
Este o mare onoare să mă aflu aici, în vizită oficială în Elveția. Este încă o dovadă a trăiniciei relațiilor noastre bilaterale. Atât Republica Moldova, cât și Confederația Elvețiană sunt țări care promovează pacea, justiția, ordinea internațională și multilateralismul.
Permiteți-mi să încep prin a mulțumi atât guvernului, cât și cetățenilor elvețieni pentru sprijinul valoros pe care l-ați acordat țării mele de la începutul războiului brutal al Rusiei împotriva țării vecine, Ucraina.
Sunt îndeosebi recunoscătoare pentru sprijinul generos al Elveției, anunțat în această săptămână în cadrul Platformei de sprijin pentru Moldova. Acesta va avea un impact direct pozitiv asupra vieții oamenilor.
Suntem, de asemenea, foarte recunoscători pentru ajutorul umanitar acordat în timpul crizei refugiaților care a urmat invaziei Rusiei în Ucraina. Peste un milion de ucraineni au găsit un refugiu temporar în Moldova, iar aproximativ 80.000 au ales să rămână la noi în țară. Fără ajutorul din partea Elveției și a altor țări partenere, nu am fi făcut față.
O mare parte din discuțiile noastre de ieri s-au axat pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei și consecințele acestuia pentru Moldova și restul Europei. Cred că este important ca noi toți, în Europa și în alte părți, să continuăm să sprijinim Ucraina cât aceasta își apără suveranitatea. Nu putem să ne permitem sentimentul de oboseală a războiului. Ucraina luptă pentru toți noi.
În timp ce Ucraina rezistă unei invazii militare, Moldova contracarează atacurile hibride ale Rusiei.
Aș dori, de asemenea, să mulțumesc Elveției pentru ajutorul său în lupta noastră împotriva corupției. Corupția este o modalitate folosită de interpușii Rusiei pentru a submina Moldova. Sancțiunile impuse de guvernul elvețian, împotriva celor care ne amenință stabilitatea, trimit un mesaj puternic: Moldova nu este singură. Integritatea și buna guvernare sunt valori pe care le împărtășim cu restul lumii democratice și le vom proteja împreună.
Pentru a limita pagubele provocate de acești oligarhi corupți, este important să începem să recuperăm activele pe care le-au furat de la cetățenii noștri și le-au mutat în străinătate.
Parteneriatul dintre Moldova și Elveția se extinde și în domenii cruciale, cum ar fi securitatea. Recenta inaugurare a biroului din Chișinău al Centrului de Guvernare a Sectorului de Securitate de la Geneva subliniază înțelegerea comună a faptului că securitatea Moldovei este interconectată cu cea a Europei. Împreună, promovăm un continent mai sigur, mai stabil și mai prosper.
Centrul de la Geneva a avut o contribuție importantă la elaborarea strategiei de securitate a Republicii Moldova, lansată recent.
Viziunea noastră privind securitatea națională pune în prim-plan aderarea noastră la UE, cu scopul de a asigura siguranța și progresul țării noastre. Aderarea Moldovei la UE este singura modalitate de a ne consolida progresul democratic, de a ne proteja de acțiunile ostile ale Rusiei și de corupție - cele două mari amenințări la adresa securității naționale.
În ceea ce privește economia, odată cu ratificarea acordului comercial cu țările AELS (EFTA), se vor deschide mai multe oportunități pentru sectorul privat.
În cadrul întâlnirii noastre cu președintele Berset, am sugerat să relansăm anul viitor lucrările Comisiei Interguvernamentale pentru comerț și cooperare economică pentru a stimula comerțul și investițiile între țările noastre.
Mă bucur că am formalizat angajamentul nostru față de cooperarea în domeniul securității sociale. Declarația comună pe care am semnat-o ieri cu domnul președinte deschide în lunile următoare calea către un acord cuprinzător, asigurând respectarea drepturilor lucrătorilor moldoveni și elvețieni.
Colegii din guvernele noastre au convenit, de asemenea, în mod oficial să coopereze în domeniul turismului.
Elveția are toată recunoștința mea pentru faptul că este în continuare alături de noi prin programele sale de dezvoltare. De-a lungul anilor, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare a sprijinit instituțiile sociale din Moldova, renovat căminele de îngrijire pentru persoanele în vârstă și a contribuit la crearea unei rețele de centre de sănătate mintală - acestea sunt doar câteva exemple ale modului în care cooperarea dumneavoastră îmbunătățește nivelul de trai din țara noastră.
Inițiativele culturale, cum ar fi Festivalul Ethno Jazz din Chișinău, beneficiază de mulți ani de sprijinul elvețian.
Această agendă extinsă de cooperare și realizările noastre colective sunt roadele dialogului politic intensificat din ultimii ani. L-am găzduit pe președintele Berset la summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie, dl Cassis ne-a vizitat la Chișinău de mai multe ori, inclusiv în această săptămână. contactele noastre frecvente sunt mărturie a unui angajament puternic dintre țările noastre. Aș dori ca acest dialog să continue pe măsură ce explorăm potențialul cooperării noastre.
Fie ca relația noastră să continue să prospere și să aducă beneficii pentru ambele noastre țări.
Vă mulțumim.