Mircea Snegur (17 ianuarie 1940 - 13 septembrie 2023)
Vestea trecerii la cele veșnice a primului președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a îndoliat întreaga societate. Este o pierdere irecuperabilă nu numai pentru comunitatea politică, ci și pentru fiecare cetățean al țării noastre.
Mircea Snegur a trăit în vremuri istorice și a avut un rol esențial în promovarea independenței, libertății și suveranității Republicii Moldova. A pledat cu certitudine și verticalitate pentru limba română și tricolor - valori ce au unit oamenii în gândire și în simțire, adunându-i în Piața Marii Adunări Naționale. Discursul Președintelui în fața oamenilor, în ziua de 27 august 1991, a conferit încredere în viitorul liber și democratic al țării. „Trăiască Moldova independentă!” - acestea au fost cuvintele de încheiere a discursului său istoric - cuvinte ce au unit moldovenii în anii de Renaștere națională și ne ghidează acum în construirea unui viitor demn pentru copiii noștri și pentru Republica Moldova.
Primul Președinte al statului independent Republica Moldova, Mircea Snegur, s-a născut la 17 ianuarie 1940, în satul Trifănești, raionul Florești. Fiind din familie de oameni gospodari, își face studiile la Institutul Agricol din Chișinău. Dragostea de glie, de familie, de valori transmise din străbuni au format o personalitate ce avea să devină vocea poporului.
Fiind agronom de formare, s-a întors, după absolvire, la pământ, la grijile oamenilor din sat. A avut aprecierea și susținerea lor, ceea ce i-a permis accederea în înalte funcții în raion și, ulterior, în republică. A fost deputat în Sovietul Suprem al RSSM de legislaturile a XI-a și a XII-a, deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XIV-a. A fost Președinte al Prezidiului Sovietului Suprem și Președinte al Sovietului Suprem al RSSM.
Fiind unul dintre noi, cunoscând doleanțele și năzuințele nespuse, dar simțite ale oamenilor acestui pământ, a știut cum să se facă înțeles și de popor, și de mai marii timpului. A putut uni în momente de restriște, a știut cum să se facă auzit în limba de acasă, a putut „lecui rănile care dureau”.
Pentru merite deosebite, lui Mircea Snegur i-au fost conferite mai multe distincții de stat și titluri onorifice: Ordinul „Insigna de Onoare” (1966), Medalia „Pentru Vitejie în Muncă” (1976), „Ordinul Republicii” (2000), Diploma Academiei Europene de Arte (1995), Diploma de Onoare și Medalia de Aur a Ordinului European de Merit (1995), Doctor Honoris Causa al mai multor entități academice, între care Universitatea Agrară de Stat din Moldova (1996), Universitatea din Ankara (1996), Universitatea Liberă Internațională din Moldova (2001), Academia de Ştiinţe a Moldovei (2011).
Victorii și regrete, amintiri și documente, analize și consemnări ale primului Președinte al Republicii Moldova și-au găsit reflectare în impresionanta colecție „Labirintul destinului”, semnată de Mircea Snegur. Cele nouă volume reprezintă o veritabilă cronică de epocă, o sursă de documentare și un testament generațiilor ce vin.
Politician, demnitar, agronom-savant, memorialist, Mircea Snegur va rămâne în amintirea colectivă ca Omul care a stat la leagănul Independenței Republicii Moldova.
Exprimăm sincere condoleanțe familiei, prietenilor, tuturor celor care l-au cunoscut și l-au apreciat personal, precum și celor pentru care numele Mircea Snegur este istorie.
Dumnezeu să-l odihnească în pace și liniște!
Maia SANDU Președinta Republicii Moldova
Igor GROSU Președintele Parlamentului
Dorin RECEAN Prim-ministru