S-a stins din viață Eugen Mamot, îndrăgit compozitor, dirijor, profesor și autor de manuale, cel care a ghidat în lumea muzicii sute și mii de copii din toată Moldova.
Eugen Mamot s-a născut la 30 ianuarie 1941 în Clococenii Vechi, Glodeni. În 1963 a absolvit Colegiul de Muzică din Slobozia, clasa dirijor de cor; în 1968 - Institutul de Arte „Gavriil Musicescu”, actuala Academie de Muzică, Teatru și Arte Plastice, clasa dirijat coral, iar în 1984, tot aici, clasa compoziție. În 1963-1965 a fost profesor de canto, apoi director la Școala de Muzică din Ungheni. Ulterior, a lucrat la Departamentul Arte al Ministerului Culturii; a fondat și a condus Corul Liceului de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău; a fost director al Centrului Republican de Creație Populară; redactor-șef al Redacției muzică a Radiodifuziunii, lector la Conservatorul „Gavriil Musicescu”. Din 1990 până în 2006 a fost director artistic și prim-dirijor al Studioului muzical „Lia-Ciocârlia”.
În cele aproape șase decenii de activitate, Eugen Mamot a semnat peste 300 de creații vocal-simfonice, instrumentale, corale, melodii pentru copii și altele. A elaborat, inclusiv împreună cu alți autori, mai multe manuale de muzică pentru școala generală, lucrări științifico-metodice, scenarii de film. A înregistrat circa 100 de creații vocal-corale. Pentru munca asiduă pe tărâmul artelor, i s-au conferit titlurile onorifice de „Maestru Emerit al Artelor” și „Artist al Poporului”, și a fost decorat cu Medalia „Eminent al Culturii” din RSSM și ordinul „Gloria Muncii”.
Transmitem sincere condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor și discipolilor, tuturor celor care l-au iubit și cărora le-a fost călăuză în viață. Luminoasă fie-i amintirea!