Ziua în care îl omagiem pe marele Mihai Eminescu este un prilej oportun pentru a reflecta asupra a ceea ce, ca să-l citez pe un alt mare poet, Lucian Blaga, „este singurul mijloc de afirmare și în fața omenirii de astăzi, și în fața istoriei de mâine” - Cultura. O zi și în care să reflectăm asupra moștenirii noastre culturale, dar și asupra responsabilității de a transmite această moștenire mai departe.
Cultura a fost mereu în fruntea luptei pentru libertatea spiritului, a inspirat valori, a lărgit orizonturi, a risipit frici și prejudecăți. Cultura, prin dăruirea elitelor sale, a mișcat țara înainte, deși nu i s-a rezervat întotdeauna un loc în capul mesei.
Îmi îndrept astăzi atenția și spre creatori, spre maeștrii spiritului, dar și spre noi, cei care ne bucurăm de rodul minții lor. A fost un an dur pentru toți, a fost un an greu, dar a fost și un an în care a trebuit, izolați cumva de lumea exterioară, să ne reorientăm spre noi, spre ceea ce suntem, gândim, facem. Pandemia a redus viteza cu care trecem prin timp, dar ne-a oferit șansa de a ne ordona gândurile, de a ne reseta prioritățile și de a ne crea mecanisme de adaptare la noile realități.
Dragi actori, regizori, scriitori, muzicieni, cinematografiști, pictori, fotografi, filozofi, critici, muzeografi, editori, etnografi, oameni care munciți în scenă și oameni care munciți în culise, știu că resimțiți acut și intens repercusiunile pandemiei. Înțeleg că restricțiile v-au tăiat aripile, dar certitudinea mea este că, împreună, vom renaște într-o lume mai bună, dornică și capabilă să aprecieze Frumosul, Adevărul și Binele. Vă urez tuturor multă sănătate și încredere că revenirea la pupitru, la microfon, la catedră, în lumina rampei - într-un cuvânt, la normalitatea mult așteptată - este foarte aproape.
Sănătate, inspirație și la mulți ani!