CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Mesajul Președintei Maia Sandu la lecția publică de la Universitatea de Stat din Comrat

Stimate domnule rector, stimați profesori ai Universității Comrat, dragi studenți,

Vă mulțumesc pentru invitația de a avea această discuție. Mă bucur să fiu din nou în Găgăuzia, mai ales în acest moment dificil pentru noi toți, când Moldova trece printr-o perioadă grea din istoria sa. Am încredere că țara noastră și toți oamenii săi vor trece cu demnitate de această perioadă de provocări.

În conversația noastră de astăzi, mă voi opri în detaliu asupra a trei subiecte fundamentale. În primul rând, mai mult ca niciodată, țara noastră, Moldova, are nevoie de unitatea dintre noi. Guvernul face tot posibilul pentru a păstra pacea, securitatea și înțelegerea în țară. Și acest lucru vizează în deplină măsură Găgăuzia, o parte importantă a Republicii Moldova.

În al doilea rând, orice-ar afirma propaganda ieftină, Chișinăul este angajat serios în dezvoltarea Găgăuziei și asigurarea bunăstării găgăuzilor. Să vorbim despre asta folosind limbajul faptelor, ca totul să fie clar.

În al treilea rând, aderarea Moldovei la Uniunea Europeană este foarte benefică pentru toată Moldova, inclusiv pentru Găgăuzia. În Uniunea Europeană, autonomia găgăuză va primi multe beneficii: securitate, apărarea drepturilor, relații instituționale previzibile cu autoritățile centrale, investiții, locuri de muncă și bunăstare.

În primul rând voi, tinerii, vă veți putea bucura de aceste beneficii.

Să le luăm pe rând. Primul. Sunt sigură că găgăuzii, locuitorii autonomiei, înțeleg profund valoarea păcii și a relațiilor interetnice stabile. De secole am trăit și trăim cu toții împreună, în casa noastră comună, în Moldova, și am găsit mereu limbă comună unii cu alții, - cu locuitorii din Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcănești sau Congaz.

Nu putea fi altfel. Pentru că toți oamenii în Moldova tind spre același lucru. Pentru că noi toți avem aceleași idei despre cum vrem să fie țara noastră. Cu toții ne dorim ca copiii noștri să aibă o educație de calitate. Ce-am face fără educație în lumea modernă?

Ne dorim ca copiii să aibă succes în viață și în carieră. Ca ei să vorbească mai multe limbi. Vrem ca ei să obțină succes cu eforturi proprii.

Vrem ca legile să fie egale pentru toți. Pentru ca în fiecare oraș și sat să trăiască mai bine moldovenii, găgăuzii, bulgarii, cu tradițiile lor minunate, cu care ne mândrim cu toții atât de mult.

Vocile care încearcă să stârnească contradicții inexistente între noi, cetățenii Moldovei, sunt false. În Moldova, nimeni nu împarte cetățenii după limbă sau apartenența etnică. Aceasta este una dintre realizările noastre neîndoielnice.

Pentru mine, pentru Președintele Republicii Moldova, pentru Guvern, toți cetățenii Moldovei sunt egali. Singura divizare pe care o facem este separarea oamenilor cinstiți de cei corupți.

De aceea le spun în avans tuturor celor care vor să dejoace tema națională sau lingvistică: tratăm acest subiect cu toată seriozitatea și nu vom permite nimănui să confrunte/ciocnească cetățenii unii împotriva altora, indiferent de limba pe care o vorbesc. Orice încercare de a semăna ostilitate pe motive lingvistice, religioase sau etnice va avea o reacție adecvată. Nu vom permite ca țara noastră să fie divizată.

Guvernul a depus eforturi enorme, inclusiv nepublice, pentru a menține pacea în Moldova. Am reușit. Păstrarea păcii rămâne a fi prioritatea noastră principală.

În al doilea rând, este important ca toți locuitorii autonomiei să conștientizeze că Guvernul central este preocupat de Găgăuzia și investește foarte mult în Găgăuzia. Propaganda încearcă să vă convingă de contrariul, dar sunt fapte concrete și aș vrea să discutăm despre câteva dintre ele.

Prin bugetul central, prin fonduri de la Uniunea Europeană sau din Turcia, Găgăuzia primește de mulți ani sume importante de fonduri și finanțări vitale. Comparați volumul acestor finanțări cu promisiunile goale pe care le-ați auzit la alegeri și care nu au fost îndeplinite.

Are sens să schimbăm proiecte reale pe cuvinte goale? Cine are nevoie să decupleze autonomia de la finanțarea din partea partenerilor externi? Iar noi vedem că mulți parteneri au întrebări, pentru că ei nu doresc să lucreze cu persoane dubioase și nu vor să finanțeze persoane dubioase la putere. Și dacă ei nu vor să aibă treabă cu aceste persoane, atunci cum poate obține noi proiecte și cum se poate dezvolta mai departe Găgăuzia?

Să vorbim foarte concret. Vă voi oferi doar câteva date despre volumele reale de injecții financiare din centru. Să luăm orice raion al Moldovei, de exemplu, Cimișlia, aproape de voi. 

Din impozitele colectate în acest raion, taxa pe valoarea adăugată integrală, toate accizele, suma integrală a impozitului pe profit și o parte din impozitul pe venitul persoanelor fizice sunt virate la bugetul de stat. Așa se formează bugetul de stat.

Ulterior din acesta sunt finanțate proiecte și programe naționale, se fac transferuri către raioane. Se construiesc drumuri, conducte de apă și sisteme de canalizare. Aceleași surse de venit finanțează principalele funcții ale statului - educație, sănătate, protecție socială, politică externă, ordine și securitate.

Spre deosebire de toate celelalte regiuni ale țării, toate impozitele și taxele colectate în Găgăuzia rămân și sunt cheltuite aici, în autonomie. Mai mult, chiar dacă Găgăuzia nu participă la formarea bugetului de stat, regiunea primește transferuri de la bugetul de stat - fonduri colectate din alte raioane și orașe.

Iar pe lângă aceste transferuri, Găgăuzia mai primește fonduri din programele naționale. Din bugetul de stat, prin programul de dezvoltare regională 2022-2024, sunt finanțate zece proiecte de dezvoltare regională în Găgăuzia, în valoare totală de 151 de milioane de lei. Aceste proiecte sunt implementate chiar acum.

De asemenea, în ultimii doi ani, în cadrul programului „Satul European”, în Găgăuzia au fost realizate 19 proiecte cu o valoare totală de peste 73 de milioane de lei. Programul „Satul European” este finanțat, la fel, de la bugetul de stat. 

Aceste proiecte aduc beneficii unor sate concrete și îmbunătățesc calitatea vieții unor oameni concreți.

De exemplu, în Ferapontievca a fost reparat acoperișul grădiniței, în Chioselia Rusă a fost reparată sala Casei de Cultură, în Joltai a fost reparat acoperișul școlii, în Tomai a fost reparată primăria, în Gaidar - Casa de Cultură, iar în Dezghingea - acoperișul centrului social sportiv.

În fiecare dintre aceste sate - Cișmichioi, Copceac, Cotovscoe, Carbalia, Cazaclia, Chiriet-Lunga, Cioc-Maidan, Beșalma, Beșghioz, Bugeac, Congazcicul de Sus - în toate aceste localități se implementează sau deja au fost finalizate proiecte în cadrul programului „Satul European”.

Iată mai multe date. În alte trei localități, se construiesc sau sunt reabilitate sisteme de alimentare cu apă. Valoarea totală a proiectelor este de 15 milioane de lei. Peste 10 milioane de dolari au fost alocate pentru construcția stațiilor de epurare a apelor uzate și îmbunătățirea alimentării cu apă în municipiul Comrat.

În alte trei localități – Cotovscoe, Beșalma, Ceadîr-Lunga – sunt implementate proiecte de generare și furnizare a energiei regenerabile în valoare totală de 9,5 milioane de lei.

Peste 45 de milioane de lei au fost alocate pentru dezvoltarea afacerilor, 15 milioane pentru creșterea atractivității turistice a Comratului, 3 milioane pentru reabilitarea spațiilor publice din Ceadîr-Lunga, care vor fi folosite de peste douăzeci și două de mii de oameni.

Toți aceștia sunt bani din bugetul de stat. 

Multe proiecte au fost implementate sau continuă să fie implementate cu bani europeni.

Drumul de ocolire de 9 kilometri din orașul Vulcănești este extrem de important pentru douăsprezece mii de locuitori, precum și pentru exportatori și agenții economici. În ultimii ani au fost construiți și reabilitați 75 de kilometri de drumuri, inclusiv drumul de ocolire din Comrat, drumul Comrat - Chirsova - Congaz - Svetlîi - Aluatu, drumul dintre Baurci și Congaz. Putem aminti și drumul de la Chișinău la Comrat, un drum european care unește țara și în care partenerii occidentali au investit aproape 30 de milioane de euro.

Toate acestea demonstrează că finanțarea Găgăuziei din partea autorităților centrale continuă fără întrerupere. Desigur, mi-aș dori să putem investi mai mult.

Iar capacitatea noastră de a finanța astfel de proiecte va crește exponențial atunci când vom avea acces la fondurile structurale ale Uniunii Europene, profitând de statutul nostru de țară cu care au început negocierile de aderare la UE. Și bineînțeles, o parte din aceste fonduri va merge către Găgăuzia.

O problemă foarte importantă pe care vreau să mă concentrez este limba, cultura și identitatea găgăuză. Din păcate, atunci când analizezi rapoartele financiare ale autonomiei, inevitabil ajungi la concluzia că dezvoltarea și păstrarea limbii și culturii găgăuze nu se numără printre prioritățile conducătorilor autonomiei.

Puteți verifica și singuri, nu se alocă suficiente fonduri pentru asta. Iar acest lucru, de fapt, contravine ideii principale care stă la baza creării autonomiei - de a păstra, proteja și promova limba și cultura găgăuză.

Câte grădinițe și școli care predau în limba găgăuză există astăzi în Găgăuzia? Câți oameni vorbesc găgăuza în autonomie? Câți tineri vorbesc găgăuza? De ce limba găgăuză se numără printre limbile aflate pe cale de dispariție, chiar dacă există autonomia găgăuză?  

Desigur, autoritățile centrale vor să vadă progrese atât în studierea limbii găgăuze, cât și în studierea limbii române în autonomie.

Dar pentru asta trebuie să vedem interes din partea autonomiei! Uneori se pare că sarcina de a dezvolta, păstra și ameliora limba, cultura și identitatea găgăuze a trecut practic pe planul doi! Iar în prim-plan au ieșit criminalii fugari care speră să folosească găgăuzii pentru a genera un conflict cu Chișinăul.

Mă bucur că tot mai mulți oameni din Găgăuzia doresc să învețe și să vorbească fluent limba română - Guvernul oferă un program gratuit de studiere a limbii în Găgăuzia în acest scop.

Există un interes enorm pentru acest program. Programul este finanțat de la bugetul de stat. Ar trebui să existe un program similar pentru studierea limbii găgăuze. Trei ani în urmă, autoritățile din autonomie s-au angajat să-l pregătească, deocamdată fără rezultat. 

În al treilea rând, aderarea Moldovei la Uniunea Europeană va aduce multe beneficii inclusiv autonomiei găgăuze. Uniunea Europeană reprezintă o garanție fermă că limba, cultura și tradițiile găgăuze vor fi protejate în mod fiabil și se vor dezvolta. Găgăuzia ar trebui să fie cea mai interesată regiune din țară de aderarea cât mai rapidă a Moldovei la Uniunea Europeană, deoarece UE a oferit întotdeauna protecție sigură minorităților etnice.

Calea europeană de dezvoltare este singura garanţie de încredere a menţinerii păcii în Moldova. Orice altă cale, de exemplu, menținerea statutului nostru anterior de zonă gri între Est și Vest, înseamnă haos și sărăcie.

Mă voi opri pe scurt asupra câtorva avantaje ale aderării Moldovei la UE.

  • În primul rând, așa cum am menționat, securitate pentru toți cetățenii țării, garanția dezvoltării pașnice, păstrarea statalității Republicii Moldova. 

Niciun stat membru UE nu a fost atacat militar și nu a avut lupte pe teritoriul său de când țara a aderat la UE. Țările UE au creat acest spațiu de securitate. Iar securitatea înseamnă dezvoltare economică. Investițiile nu vin în țări unde există amenințare de război sau tulburări. Prin urmare, Moldova trebuie să devină cât mai repede membră a UE pentru a câștiga securitate și a obține investiții;

  • Păstrarea și continuarea tradițiilor noastre minunate. 

În țările europene, diversitatea este încurajată și respectată. În UE toate naționalitățile trăiesc în armonie și nu contează ce limbă vorbiți.

În Uniunea Europeană sunt douăzeci și patru de limbi oficiale, tradițiile fiecărei comunități sunt respectate, iar drepturile acestora sunt pe deplin garantate;

  • Oportunități nelimitate pentru tineri, inclusiv pentru tinerii găgăuzi.

Voi probabil știți că Uniunea Europeană înseamnă libertate și democrație și cred că doriți să trăiți într-un stat liber și protejat;

  • Pentru școlarii și studenții din țările UE, educația din țările Uniunii Europene este mai accesibilă decât pentru elevii din țările non-UE, inclusiv prin diverse burse și programe.

Multe țări europene oferă educație universitară și tehnică gratuită. În 2022, rata de ocupare a absolvenților de colegii și universități a fost de 82,4 la sută în țările UE, comparativ cu 42,4 la sută în țara noastră;

  • Tinerii europeni pot călători, lucra, locui sau studia în orice țară din UE fără a avea nevoie de viză sau de permis de ședere;

  • Creșterea economică, investiții, locuri de muncă, creșterea nivelului de bunăstare a populației, inclusiv a părinților noștri, a pensionarilor.

UE este deja cel mai important partener comercial al țării noastre, unde pleacă 65% din exporturile moldovenești. Pentru comparație, în România salariul mediu este de 1670 euro, în Lituania este de cam 2000 euro, iar în Moldova – 603 euro. Pensia medie în România este de 420 de euro, în Lituania – 644 de euro, iar în Moldova – 190 de euro, iar doar doi ani în urmă era de 100 de euro;

  • În ţările UE speranţa de viaţă este mai mare decât în Moldova;

  • Accesul la fonduri care vor crește de mai multe ori volumul finanțării pentru țara noastră.

Am vorbit deja despre faptul că primim bani de la Uniunea Europeană pentru a îmbunătăți calitatea vieții, dar putem obține mult mai multe fonduri atunci când vom deveni stat membru al UE.

  • Mediu sănătos - un domeniu foarte important, sper că este important și pentru voi. UE este lider mondial în lupta împotriva schimbărilor climatice. În ultimii 20 de ani, numărul deceselor premature și al îmbolnăvirilor cauzate de poluarea aerului  în țările UE a scăzut cu 55%;


În pofida progresului constant în reducerea mortalității infantile, în Moldova aceasta este încă de 2-3 ori mai mare decât media UE.

Sunt multe lucruri despre care am putea vorbi și care arată cât de mai bine stau lucrurile în țările Uniunii Europene față de situația din țara noastră.

Știu că voi știți foarte bine aceste lucruri. Și cred că vreți ca voi și copiii voștri să trăiți într-o țară dezvoltată, într-o țară pașnică. Vreți să aveți condiții pentru dezvoltare, ca să puteți deschide o afacere sau să puteți face ceea ce vreți să faceți. Vreți să câștigați onest bani buni aici, în țara noastră, vreți să locuiți lângă părinți, vreți să vă creșteți copiii aici, pe pământul nostru, pe care îl iubim foarte mult cu toții.


Vă mulțumesc.