Discursul Președintelui Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, la recepția oferită de Ambasada României, de Ziua Națională a României

Excelențe,

Domnule Ambasador,

Stimați reprezentanți ai Corpului Diplomatic,

Onorată asistență,

Astăzi, România modernă sărbătorește cea de-a 98-a aniversare de la actul istoric din 1 decembrie 1918. Cu acest frumos prilej, permiteți-mi să adresez felicitări cetățenilor și etnicilor români, autorităților de la București și tuturor celor care sărbătoresc, cunosc și înțeleg conținutul profund al evenimentului.

La 1 decembrie 1918, se înfăptuia România Mare, prin revenirea Basarabiei, a Bucovinei și a Transilvaniei la România. Este momentul în care românii au înțeles rolul și importanța unității lor în contextul marilor provocări de pe continent.

Suntem acum două state independente, dar cu o relație cu totul specială, pe care numai noi – cei de pe malurile Prutului - o putem înțelege și păstra în spiritul înțelepciunii înaintașilor noștri.

Salut și apreciez sprijinul consistent acordat de frații noștri de peste Prut spre realizarea visului european al cetățenilor Republicii Moldova.

România este, cu siguranță, cel mai devotat prieten și avocat al aspirațiilor noastre pro-europene, inclusiv în perioade de crize.

În acest context, apreciez adoptarea la București, recent, a unei Strategii privind relația cu Republica Moldova. Dialogul moldo-român trebuie tratat cu mai multă atenție și deschidere. Apropierea pe care am simțit-o pe parcursul mandatului meu nu este punctul final, ci mai degrabă un început care necesită aprofundat.

În acest sens, aș dori să văd mai multă prezență media românească în Republica Moldova: filme, cărți audio în limba română, evenimente cu participarea personalităților din România, aici, la Chișinău.

De asemenea, sper să existe mai multă comunicare pe dimensiunea educațională, inclusiv prin delegarea unor profesori în școlile și universitățile din Republica Moldova, dar și alte acțiuni care ar contribui la fortificarea dimensiunii culturale românești.

Sigur, prin aceasta, nu exclud alte proiecte comune la fel de importante precum: investițiile și conectările în domeniul economiei, energiei și transporturilor.

Am observat pe cele două maluri ale Prutului un fenomen pe care îl apreciez foarte mult și îi încurajez evoluția – înfrățirea localităților din Republica Moldova și România.

Prin astfel de acțiuni, localitățile noastre au șansa să devină mai prospere, să aplice experiența proiectelor europene acasă și să se conecteze mai ușor la spațiul vestic spre care aspirăm.

Onorată asistență,

Comunitatea de valori, limbă și cultură comune, fortificate milenar - sunt convins de aceasta - va da consistență relațiilor și dialogului nostru, indiferent de complexitatea provocărilor.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Sângele apă nu se face.

La Mulți Ani, România!