Stimată doamnă Administratoare Power, dragă Samantha, bine ați revenit la Chișinău.
De această dată ne revedem într-un context foarte dramatic pentru Ucraina, dar și pentru noi toți.
Ceea ce se întâmplă acum în orașele și satele ucrainene este îngrozitor. Imaginile cu atrocitățile comise pe străzile distruse ale orașului Bucea ne-au lăsat fără cuvinte. Sunt crime împotriva umanității. Autoritățile ucrainene și organizațiile internaționale raportează crime grave împotriva civililor în Irpen și Borodeanka.
Milioane de oameni au fost nevoiți să fugă de-acasă din cauza războiului. Mulți dintre ei au rămas fără adăpost. Mii de oameni nevinovați, inclusiv copii, au fost uciși.
E greu de crezut că aceste orori se întâmplă în secolul XXI. Și se întâmplă chiar la frontiera noastră. Ucraina, țara noastră vecină și prietenă, trăiește azi o tragedie greu de pus în cuvinte. O tragedie care ne vizează pe toți. Acest război trebuie oprit.
Din prima zi a agresiunii militare, Republica Moldova a chemat la pace. Am condamnat ferm războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Ne-am implicat în sprijinirea ucrainenilor ce s-au refugiat în țara noastră.
Moldovenii s-au solidarizat cu ucrainenii din primele zile de război. Zeci de mii de oameni - voluntari, polițiști, funcționari publici, medici, primari, oameni de afaceri, cetățeni - s-au mobilizat pentru a ajuta refugiații din Ucraina.
Astăzi Moldova găzduiește 96 de mii de refugiați din țara vecină, jumătate din ei fiind copii. Peste 80 de mii sunt cazați în casele cetățenilor noștri. E un număr foarte mare pentru noi. Practic, în aceste șase săptămâni, populația țării a crescut cu 4%. Avem nevoie de ajutor.
Suntem recunoscători pentru anunțul recent al Ambasadorului Logsdon că Statele Unite vor sprijini refugiații din Moldova, în următoarele luni, cu 30 de milioane de dolari.
Apreciem și decizia Guvernului american de a finanța suplimentar programele Ambasadei SUA pentru combaterea consecințelor războiului asupra economiei Moldovei.
Stimată doamnă Power,
Este clar că țara noastră va resimți consecințele acestui război mult timp înainte. Deja suntem afectați puternic de creșterea prețurilor la carburanți și surse energetice, iar acum ne confruntăm și cu întreruperea importurilor și exporturilor de pe piețele din Est. Căutăm acum soluții rapide pentru deschiderea altor piețe pentru produsele moldovenești.
Avem nevoie de susținerea partenerilor noștri pentru a consolida reziliența economică și independența energetică a Republicii Moldova.
După cum i-am spus și domnului Secretar de Stat Antony Blinken, noi vrem să continuăm planurile noastre pentru a schimba în bine Republica Moldova. În pofida tuturor greutăților și crizelor, vrem să reușim să construim o țară competitivă, inovatoare și rezilientă. O țară care prețuiește oamenii și investește în oamenii săi.
În acest context, suntem recunoscători pentru susținerea consecventă a Statelor Unite pentru procesul de transformare democratică a Republicii Moldova, pentru sprijinul în domeniul economic, inclusiv prin programele USAID - Agenția pentru Dezvoltare Internațională a SUA.
Timp de treizeci de ani, SUA au susținut mereu efortul nostru de consolidare a societății și a economiei și de construire a unui stat democratic.
Apreciem sprijinul Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei și pentru parcursul nostru european.
Dragă Samantha,
Consolidarea parteneriatului moldo-american ne va ajuta să rezistăm provocărilor curente și să ne dezvoltăm, în beneficiul cetățenilor noștri.
Dar pentru dezvoltare e nevoie de pace. Acum, trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a restabili pacea în Ucraina. Comunitatea internațională trebuie să depună toate eforturile pentru a opri agresiunea militară rusă, pentru a preveni alte pierderi de vieți omenești, alte crime de război și alte distrugeri.
Asta este datoria noastră, e datoria morală a tuturor țărilor din lumea liberă, a tuturor oamenilor de bună credință. Ca să redăm ucrainenilor speranța în ziua de mâine, pentru că pacea are prioritate.