Stimată doamnă Prim-Ministră Mette Frederiksen, bine ați venit în Republica Moldova!
Apreciez vizita dumneavoastră, prima vizită a unui șef al Guvernului danez în țara noastră. Sunt sigură că vizita dvs. va da un impuls nou colaborării dintre țările noastre.
Trecem cu toții printr-o perioadă grea, marcată de războiul rus în Ucraina, de consecințele economice ale războiului și de criza energetică.
În pofida greutăților, Moldova continuă să meargă pe calea consolidării democrației. Anul trecut, țara noastră a fost apreciată în Raportul Global privind Starea Democrației ca “un punct luminos pe harta Europei” și a urcat cu 49 de poziții, pe locul 40 în lume, în Clasamentul Libertății Presei.
Moldova luptă acum pentru a-și apăra pacea, democrația și libertatea, pentru consolidarea instituțiilor și îmbunătățirea condițiilor de trai ale populației. Dar, un stat democratic nu poate rezista de sine stătător în regiunea noastră, dominată de război și de interesele Rusiei. Putem supraviețui aici ca o țară democratică doar aderând la Uniunea Europeană.
Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022. Apreciem votul unanim al statelor membre - inclusiv al Danemarcei - în iunie 2022, care au oferit Moldovei și Ucrainei statutul de țări candidate pentru aderare. Vă mulțumim!
Aderarea la UE ne va ancora într-o comunitate a statelor democratice, în care cetățenii trăiesc în pace și prosperitate. Asta dorim să construim în Moldova: să încurajăm antreprenoriatul și economia, să dezvoltăm comunitățile, să creăm servicii și condiții de trai mai bune pentru oameni aici, acasă. Lucrăm acum la implementarea condițiilor formulate în opinia Comisiei Europene în iunie 2022 pentru a avansa în parcursul nostru european.
Păstrarea păcii și siguranța cetățenilor este prioritatea noastră acum, când avem războiul la hotar. Lucrăm la consolidarea capacității de apărare a țării și cooperăm cu agențiile europene specializate pentru a crește eficiența instituțiilor de menținere a ordinii publice. Astăzi, frontiera moldo-ucraineană este protejată de misiuni comune ale poliției de frontieră și Agenției europene Frontex. La Chișinău, a fost deschis un hub european de securitate internă. Vrem să consolidăm reziliența instituțiilor noastre și să contribuim mai mult la securitatea în regiune.
Din prima zi a războiului, Moldova a condamnat ferm agresiunea rusă. Cetățenii noștri și-au deschis casele pentru refugiații din Ucraina. Ne-am alăturat inițiativei europene “Culoarele Solidarității”, punând la dispoziție infrastructura noastră de transport pentru exportul mărfurilor ucrainene și livrarea materialelor umanitare către Ucraina.
Moldovenii au arătat lumii că sunt europeni adevărați, părtași ai valorilor omenești, solidarității, grijii pentru aproape. Dar Moldova a venit în ajutorul Ucrainei și pentru că știm - pacea în țara noastră depinde de rezistența ucrainenilor. Suntem recunoscători vecinilor și prietenilor noștri ucraineni pentru curajul și sacrificiul cu care își apără patria. Făcând acest lucru, ei ne apără și pe noi. Ei apără întreaga Europă.
Mulțumim, în acest context, țării Dumneavoastră pentru ajutorul oferit Republicii Moldova pentru gestionarea crizei refugiaților - prima criză de asemenea anvergură, cu care s-a confruntat țara noastră. Suntem, de asemenea, recunoscători pentru sprijinul anunțat în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova. Acesta va finanța proiecte de tranziție energetică și de sprijin pentru presa locală.
Sper, în acest context, că Republica Moldova va relua cooperarea cu DANIDA, Agenția daneză de dezvoltare internațională, iar țările noastre vor intensifica cooperarea bilaterală în diverse domenii.
Am vrea să cooperăm în domeniul energiei regenerabile. Criza energetică prin care trecem acum ne-a determinat să punem accent pe independența energetică a țării, în special pe resursele regenerabile sau verzi. Apreciem vizitele de prospecție ale reprezentanților unor companii daneze în Republica Moldova, în acest sector.
Danemarca este un lider european recunoscut în domeniul gestionării deșeurilor. Proiectele de transformare a deșeurilor menajere municipale în energie și căldură, dar și inițiativele de reducere a emisiilor de carbon, anunțate de țara dumneavoastră, sunt exemple din care vrem să învățăm.
Anul acesta, țara noastră va începe realizarea unui program național de gestionare a deșeurilor solide. De asemenea, ne-am asumat un angajament ambițios de decarbonizare pentru următoarele decenii. Dorim să cooperăm cu Danemarca în aceste sectoare.
Suntem, de asemenea, interesați de intensificarea schimburilor economice și creșterea investițiilor daneze în Republica Moldova. În Moldova activează, în prezent, 36 de companii cu capital danez. Cu siguranță, acest număr poate să crească.
Creșterea economică, comerțul, cooperarea între țări - asta aduce bunăstare oamenilor. Suntem determinați să continuăm dezvoltarea Republicii Moldova și să oferim cetățenilor o viață mai bună. Dar, pentru dezvoltare, e nevoie de pace.
Ucraina trebuie să învingă în acest război existențial, iar comunitatea internațională trebuie să facă totul pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Pacea trebuie să revină în Europa.