Stimate Domnule Președinte Nauseda,
Doamnelor și Domnilor,
Sunt onorată să fiu alături de dumneavoastră aici, la Vilnius, cu ocazia Zilei Statalității Lituaniei, care este sărbătorită astăzi, cu doar câteva zile înainte de celebrarea a 30 de ani de relații diplomatice între țările noastre.
Am avut plăcerea astăzi să particip la ceremonia de ridicare a drapelului național cu ocazia Zilei Statalității. Adresez felicitări tuturor lituanienilor cu această ocazie festivă. Tegyvuoja Lietuva!
Sunt, de asemenea, foarte onorată că am primit cea mai înaltă distincție de stat a Lituaniei, Ordinul Vytautas cel Mare, cu doar câteva minute în urmă. În numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova și al meu personal, vă mulțumesc! Sunt onorată de acest gest de prietenie și apreciere.
Aceasta este prima mea vizită în țara dumneavoastră frumoasă în calitate de Președinte al Republicii Moldova - dar nu este deloc prima noastră întâlnire. Îmi amintesc foarte bine una dintre vizitele mele anterioare la Vilnius, când am luat autobuzul de la aeroport spre oraș în direcția greșită. A fost o aventură, dar pot spune că acum vă cunosc țara mai bine.
De asemenea, am avut plăcerea să-l găzduiesc pe Domnul Președintele Gitanas Nauseda de două ori la Chișinău - în mai 2021 și, din nou, în mai 2022. Există un dialog bun între țările noastre și la nivel executiv și la cel parlamentar. Doamna Prim-ministru Ingrida Șimonytė a vizitat Republica Moldova în decembrie anul trecut, iar președintele Parlamentului dumneavoastră a vizitat țara mea în luna ianuarie a acestui an. Mă voi întâlni, de asemenea, cu ei astăzi, mai târziu.
Apreciem relațiile excelente dintre noi, precum și sprijinul ferm pe care Lituania l-a oferit, de-a lungul anilor, cetățenilor noștri, aspirațiilor lor europene și transformării democratice a țării noastre. Apreciem cooperarea noastră bilaterală și dorim să o consolidăm.
Avem o bună cooperare sectorială în domeniile siguranței publice, gestionării frontierelor, agriculturii, bunei guvernări și apărării. Ne dorim să lucrăm împreună în domeniul combaterii amenințărilor hibride și a dezinformării și să extindem contactele dintre comunitățile noastre locale.
Lituania a finanțat, în Republica Moldova, proiecte de dezvoltare în domeniul bunei guvernări și în cel legat de consolidarea capacităților societății civile. Suntem recunoscători pentru tot sprijinul oferit.
Ne dorim să continuăm schimbul de bune practici cu Lituania în domeniul modernizării sectoarelor noastre de securitate și de asigurare a respectării aplicării legii. Suntem recunoscători pentru faptul că personalul militar al Republicii Moldova are posibilitatea să se antreneze la Academia Militară din Vilnius.
Patruzeci și opt de companii lituaniene activează în prezent în Republica Moldova și avem un potențial bun de creștere a relațiilor economice și comerciale. Avem, însă, nevoie de pace pentru a realiza aceste obiective.
În urmă cu patru luni și jumătate, Rusia a atacat Ucraina în mod neprovocat și nejustificat. Această tragedie, care încă continuă, ne privește pe toți.
Republica Moldova a condamnat ferm, încă de la început, războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Cetățenii noștri și-au deschis inimile și casele pentru ucrainenii care își părăseau casele lor supuse atacurilor. Începând cu luna februarie, jumătate de milion de refugiați din Ucraina - femei, copii, bătrâni - au trecut prin Moldova. Peste 70.000 rămân încă la noi. Suntem recunoscători pentru sprijinul financiar pe care Lituania l-a oferit Moldovei pentru a ne ajuta să atenuăm amploarea crizei.
Războiul din Ucraina a avut un impact major asupra Republicii Moldova, deoarece țara mea era deja afectată de consecințele pandemiei, de inflație și de creșterea prețurilor la energie.
În acest context, suntem recunoscători Lituaniei și celorlalți parteneri europeni pentru că au admis mai multe exporturi pe piețele europene și au admis transportul de mărfuri fără permise din Moldova. Acest lucru îi ajută pe producătorii noștri, care au pierdut piețele tradiționale din est și le oferă o mână de ajutor, totodată, și exportatorilor ucraineni. Într-adevăr, suntem mai puternici împreună.
În pofida numeroaselor crize cu care ne confruntăm, Republica Moldova este pe calea dezvoltării și integrării europene. Ne dorim să consolidăm instituțiile și statul de drept, să ne dezvoltăm economia și să transformăm Moldova într-o țară mai bună pentru cetățenii săi.
Aspirațiile noastre sunt clare: dorim să oferim cetățenilor noștri șansa unei vieți mai bune, pașnice și prospere acasă, în Moldova. În acest scop, pe 4 martie, Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar pe 23 iunie, am primit statutul de țară candidată.
Domnule Președinte, vă mulțumesc pentru contribuția personală la această decizie comună. Statutul de țară candidată oferă Moldovei speranța că, în ciuda provocărilor fără precedent, ne putem transforma și moderniza țara, și avem sprijinul comunității europene.
Uniunea Europeană este cel mai de succes proiect de pace din istoria noastră de până acum. Statele mici sunt în mai mare în siguranță, făcând parte din această familie pașnică și prosperă de state europene.
Domnule Președintele Nauseda, dragă Gitanas,
Lituania a fost alături de Republica Moldova timp de 30 de ani. Vă mulțumim pentru solidaritate. Doresc țărilor noastre încă mulți ani de relații de bună vecinătate și parteneriate de succes, și să reușim să lucrăm și să creștem împreună ca parte a Europei.
Dar, pentru aceasta, avem nevoie de pace. Trebuie să lucrăm împreună pentru a opri agresiunea Rusiei și pentru a ajuta Ucraina să restabilească pacea și să-și reconstruiască țara. Trebuie să ne unim eforturile pentru salvarea vieților și pentru a le oferi ucrainenilor șansa de a se întoarce acasă, într-o țară care face parte din lumea liberă. Trebuie să ne asigurăm că o astfel de agresiune lipsită de sens nu se va mai repeta în Europa sau în lume.
Vă mulțumesc!