Chișinău, 29 septembrie 2021
Domnule președinte Frank-Walter Steinmeier, bine ați venit la Chișinău!
Mă bucur să vă salut în Republica Moldova la doar patru luni după vizita mea la Berlin, la sfârșitul primăverii. Vizita dumneavoastră ne oferă prilejul să reconfirmăm importanța pe care țara noastră o acordă relației cu Republica Federală Germană și să dezvoltăm această relație, în interesul cetățenilor ambelor țări.
Vizita are loc într-un moment important pentru țara dumneavoastră, după alegerile parlamentare care au avut loc în weekendul trecut. După alegeri, urmează o perioadă de negocieri și de formare a coaliției de guvernare, perioadă pe care o vom urmări cu interes. Contăm, totodată, domnule președinte, pe continuitatea acțiunilor și proiectelor inițiate cu sprijinul Germaniei.
Germania a fost întotdeauna un partener de încredere pentru noi. Asistența oferită prin intermediul Ministerului Federal al Cooperării Economice și Dezvoltării, al Ministerului Afacerilor Externe și al altor fundații și organizații germane a sprijinit în acești ani programe de infrastructură, eficiență energetică și dezvoltare locală și regională în comunitățile din Republica Moldova, a promovat democrația, statul de drept și dezvoltarea economică și continuă să sprijine programe importante în economie, sectorul sănătății și în alte domenii. Volumul total al asistenței germane oferite Republicii Moldova în ultimele două decenii a depășit suma de 290 de milioane de euro.
Am discutat astăzi, cu domnul președinte, despre evoluțiile politice din țara noastră, despre alegerile din 11 iulie, care au rezultat într-un nou Parlament și un nou Guvern, dar și despre agenda de reforme. Prioritățile noastre sunt curățarea instituțiilor publice de corupție, reformarea justiției, dar și măsuri imediate, cum ar fi majorarea pensiei minime, susținerea agenților economici afectați de pandemie - măsuri care să-i ajute pe cetățeni să treacă mai ușor peste problemele de moment. Configurarea deplină a Puterii la Chișinău ne va permite să diversificăm și mai mult domeniile de cooperare dintre țările noastre.
În calitate de președinte, îmi doresc să consolidăm relațiile economice dintre Republica Moldova și Germania. Germania este unul dintre partenerii comerciali principali ai țării noastre. Investițiile germane oferă mii de locuri de muncă în peste 400 de întreprinderi din industrie și agricultură. Iar Republica Moldova este pregătită și pentru alte investiții germane, în diverse domenii.
Mă bucur că vom avea ocazia să discutăm astăzi cu oameni de afaceri din Germania și din Republica Moldova, în cadrul Forumului economic moldo-german, care se va desfășura în această după-amiază, la Chișinău. În cadrul acestuia, oamenii de afaceri și reprezentanții asociațiilor de business din cele două țări vor avea posibilitatea să stabilească noi contacte care, sper, vor fi valorificate pe deplin în perioada următoare.
În acest context, vreau să menționez Acordul privind angajarea cetățenilor Republicii Moldova la munci sezoniere în agricultură în Germania, semnat recent cu noul Guvern de la Chișinău. Începând cu anul 2022, cetățenii noștri se vor putea angaja la asemenea munci în Germania în mod legal, cu protecția socială de rigoare.
Recunoașterea și conversiunea permiselor de conducere este un alt subiect important pentru cetățenii Republicii Moldova. Negocierile pentru semnarea unui Acord privind permisele vor demara în luna octombrie a acestui an. Apreciem în acest sens deschiderea autorităților germane de a renunța la susținerea examenului teoretic pentru conversiunea permisului moldovenesc pe unul german.
Vă mulțumesc, domnule președinte, pentru faptul că ne-ați fost și ne sunteți aproape în pandemie. De la începutul crizei sanitare, Germania a donat țării noastre echipamente de protecție și utilaje medicale și ne-a ajutat să accesăm rapid vaccinuri. Donațiile medicale și sanitare germane se ridică la mai bine de 11 milioane de euro.
Am discutat, în cadrul întrevederii cu domnul președinte, și despre provocările de securitate din regiunea noastră. Suntem îngrijorați de tensiunile și instabilitatea din regiunea Mării Negre. O vecinătate pașnică și stabilă este o precondiție importantă pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Totodată, liniștea în regiunea Mării Negre este importantă și pentru Uniunea Europeană, care își dorește stabilitate și pace la frontieră, păstrarea unui dialog activ și constructiv cu statele din cadrul Parteneriatului Estic. Suntem recunoscători pentru interesul arătat de Germania față de acest subiect și pentru sprijinul oferit pentru asigurarea stabilității în regiune.
Contăm, totodată, pe sprijinul Germaniei în contextul realizării agendei europene a Republicii Moldova. Țara noastră este pregătită să avanseze în îndeplinirea angajamentelor sale față de Bruxelles și dorește să avanseze și în Agenda de Asociere și integrare cu Uniunea Europeană. Susținerea Berlinului în aceste procese este foarte importantă pentru noi.
Vrem să aprofundăm și colaborarea în cadrul Parteneriatului Estic, dar și pe alte platforme agreate de Bruxelles și Chișinău. Sper că Germania va fi alături de Republica Moldova și în acest demers.
Domnule președinte,
Țările noastre au o agendă bilaterală activă, dar și mai multe subiecte de interes comun în context regional și european. Iar schimbul de vizite oficiale la nivel înalt, pe care l-am realizat în ultimele luni, lansează un semnal puternic de consolidare a relațiilor noastre. Îmi doresc să valorificăm pe deplin acest potențial.
După cum v-am mai spus și în timpul vizitei mele la Berlin, domnule președinte, oamenii din Republica Moldova își doresc schimbări în bine în țara lor. Ei au confirmat acest lucru la alegerile prezidențiale din anul trecut, dar și la cele parlamentare din iulie 2021. Oamenii au ales calea dezvoltării și a democratizării. Ei doresc să trăiască în Republica Moldova așa cum se trăiește în Uniunea Europeană. Ne dorim un stat funcțional, care să muncească pentru cetățeni, o țară pașnică și prosperă, o oază de stabilitate în regiune și un partener de încredere pentru Germania și pentru Uniunea Europeană.
Pentru realizarea acestui program, avem nevoie de sprijinul partenerilor noștri, inclusiv de susținerea Germaniei. Deschiderea pe care ne-o arătați astăzi ne dă încredere că ceea ce facem este corect și ne ajută să mergem mai departe.
Vă mulțumesc.