CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Declarația comună a Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu și a Președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron

(Elysée, 7 martie 2024)

Președinta Republicii Moldova și Președintele Republicii Franceze s-au întâlnit astăzi pentru a discuta despre contextul internațional, securitatea regională, integrare europeană, precum și intensificarea cooperării bilaterale dintre țările noastre.

De doi ani, de la începutul războiului ilegal de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei, Franța este alături de Republica Moldova pentru a o ajuta să facă față multiplelor provocări cauzate de acest conflict desfășurat la granițele sale și pentru a sprijini reformele curajoase întreprinse în perspectiva aderării la Uniunea Europeană.

Statele noastre își reafirmă hotărârea fermă de a sprijini Ucraina în fața războiului de agresiune al Rusiei. Hotărârea noastră este de neclintit și nu va slăbi pentru că este în joc stabilitatea și securitatea întregului continent.

În pofida amenințărilor, presiunilor și intimidărilor, Republica Moldova a ales

libertatea, independența și Europa. Franța susține această alegere oferind sprijinul deplin reformelor lansate pentru a pregăti Republica Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană. Referendumul pe acest subiect, care va avea loc în toamna anului curent, este un exercițiu democratic crucial pentru viitorul țării și al populației sale. După decizia istorică a Consiliului European din 14 decembrie 2023 privind deschiderea negocierile de aderare, Franța intenționează să susțină în continuare Republica Moldova în parcursul său european, ajutând-o să facă următorii pași. În acest context, continuarea reformei justiției și lupta împotriva corupției este de o importanță deosebită pentru a garanta buna funcționare a economiei țării și a instituțiilor democratice, ceea ce este în interesul întregii societăți moldovenești.

Franța, co-fondatoare a platformei de sprijin pentru Republica Moldova, contribuie la consolidarea rezilienței și capacităților Republicii Moldova, în toate domeniile.

Republica Moldova trebuie să fie capabilă să-și protejeze neutralitatea, să-și apere teritoriul și populația și să aducă o contribuție la securitatea regională și internațională, în cooperare cu principalii săi parteneri, inclusiv Franța. Republica Moldova are un rol valoros de jucat în acest sens, după cum o indică succesul Summit-ului Comunității Politice Europene organizat la Bulboaca la 1 iunie 2023.

În cadrul conferinței din 26 februarie 2024 privind sprijinul pentru Ucraina, Franța a lansat inițiativa de a mobiliza partenerii internaționali în sprijinul suveranității, rezilienței și securității Republicii Moldova. Eforturile vor continua în acest domeniu și semnarea de astăzi a acordului de cooperare în domeniul apărării contribuie de asemenea la obiectivul în cauză.

Republica Moldova se confruntă cu o intensificare a atacurilor hibride. Franța, care este și ea vizată de aceste amenințări, este pregătită să consolideze cooperarea cu instituțiile competente moldovenești pentru a le face față, complementar acțiunilor Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene (EUPM).  Franța își reafirmă sprijinul de neclintit pentru independența, suveranitatea și  integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și salută eforturile depuse pentru reintegrare graduală a regiunii transnistrene într-un spațiu juridic, economic, fiscal și vamal unic. Franța își confirmă disponibilitatea de a contribui, la momentul cuvenit, la o soluționare durabilă și pașnică a acestui conflict, inclusiv prin asistență tehnică în vederea distrugerii stocurilor de muniții situate la Cobasna, care reprezintă un pericol pentru populația din întreaga regiune. Franța și Republica Moldova reamintesc că Federația Rusă trebuie să își respecte angajamentele internaționale asumate în special în cadrul OSCE și să își retragă forțele staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. 

Consolidarea securității Republicii Moldova este o condiție necesară pentru dezvoltarea sa economică. Stabilitatea țării este de asemenea legată de capacitatea acesteia de a îmbunătăți calitatea infrastructurii și a mediului de afaceri, dar și a nivelului de trai al locuitorilor săi. În ultimii trei ani s-au făcut investiții semnificative și eforturile depuse trebuie continuate în beneficiul întregii populații a Republicii Moldova. Franța contribuie la aceasta prin proiecte finanțate de Agenția Franceză de Dezvoltare în sectoarele energetic, cel al gestionării resurselor naturale, irigației și transportului feroviar. Astăzi, semnarea unei foi de parcurs economic bilateral marchează determinarea noastră comună de a dinamiza schimburile comerciale, de a diversifica cooperarea și de a crește investițiile private franceze în Republica Moldova. Intrarea în vigoare în zilele următoare a Convenției fiscale, semnată la 15 iunie 2022 la Chișinău, va contribui la acest proces prin evitarea dublei impuneri. De asemenea, este esențial să se facă progrese rapide în ceea ce privește încheierea unui acord privind recunoașterea permiselor de conducere și protecția socială.  Președinta Republicii Moldova și Președintele Republicii Franceze salută calitatea inegalabilă a parteneriatului moldo-francez și consemnează, că Francofonia, de asemenea, este una dintre numeroasele legături de prietenie care unește cele două țări ale noastre. Următorul Summit al Francofoniei de la Villers-Cotterêts va fi o oportunitate de a face bilanțul cooperării în materie de predare a limbii franceze în școlile și universitățile din Republica Moldova, dar și avansare a noilor parteneriate educaționale și culturale.