Dragi cetățeni,
Azi vreau să anunț două lucruri importante pentru dezvoltarea și europenizarea Moldovei - finalizarea a 100 de proiecte din Programul Național „Satul European” și lansarea proiectelor „Satul european expres”.
Am spus în Parlamentul Republicii Moldova că vom munci, disciplinat și coordonat, pentru modernizarea infrastructurii și îmbunătățirea calității vieții în localitățile din Moldova. Acest lucru înseamnă să aducem Uniunea Europeană acasă - condiții bune de trai pentru fiecare cetățean, oriunde ar locui - într-un oraș mare sau într-un sat din Nordul sau Sudul Moldovei. Lucrurile firești de care au fost privați oamenii zeci de ani la rând - apă potabilă în casă, canalizare, drumuri europene, grădinițe și spitale moderne - înseamnă Moldova europeană.
Cu ceva timp în urmă, am venit cu inițiativa de a crea Programul Național „Satul European”, prin care guvernul a acordat finanțare pentru proiecte de dezvoltare în jumătate din localitățile din țară. Astăzi vreau să vă anunț că primele 100 de proiecte au fost finalizate deja. Drept rezultat, aproape 100 de mii de oameni se bucură, zi de zi, de efectele programului „Satul European”.
Peste 20 de mii de oameni au obținut acces la apă potabilă, iar în jur de 34 mii se bucură de iluminat public. Sunt lucruri concrete care îmbunătățesc viața cetățenilor. Fiecare proiect finalizat în cadrul programului „Satul European” înseamnă schimbări concrete, schimbări care fac mai bună viața multor oameni - tineri care învață în condiții mai bune, oportunități economice pentru cei care vor să muncească, vârstnici care au condiții normale de trai, familii care se simt bine acolo unde locuiesc și nu mai simt nevoia să plece de-acasă.
În satul Hîrbovăț, Anenii Noi, s-au construit peste 11 km de rețea de iluminat public, iar satele Șirăuți din raionul Briceni și Bușila din raionul Ungheni beneficiază acum de stații fotovoltaice. Au fost renovate sau dotate 14 grădinițe în doar un an pentru aproape 3000 de copii din sate și orașe. Am modernizat 9 gimnazii și 3 licee, așa încât elevii noștri să beneficieze de condiții mai bune de învățare.
Au fost renovate și modernizate 18 centre culturale. Au fost construite 9 terenuri de joacă, 3 terenuri sportive și un parc public, pentru ca tinerii să-și petreacă timpul liber într-un mod sănătos.
Toate aceste proiecte reprezintă mai mult decât simple cifre - kilometri de rețele, metri pătrați de acoperiș sau număr de becuri. Ele înseamnă, de fapt, localități și oameni care au parte de condiții mai bune de trai.
Vorbim de oamenii din Drepcăuți și Larga, raionul Briceni, de cei din Ochiul Alb, raionul Drochia, de cei din Cașunca, Florești, și Grinăuți-Moldova, Ocnița. Vorbim despre locuitorii din Frumoasa, raionul Călărași, Holercani, raionul Dubăsari, Ordășei și Căzănești, raionul Telenești, de cei din Roșcani, raionului Anenii Noi, și Cornești, raionul Ungheni.
Acești oameni au acum acces la apă potabilă, iar cei din orașul Drochia sau din Coșcalia, raionul Căușeni au obținut acces la rețele de canalizare moderne. Toți cetățenii noștri merită să aibă teren de sport în localitate, așa cum a reușit în acest an să se construiască în Tartaul, Cantemir, sau o casă de cultură renovată, așa cum s-a făcut în Alexeevca, Edineț. Așa cum astăzi locuitorii din Criva, raionul Briceni, Ocolina, raionul Soroca, Hîrbovăț, raionul Anenii Noi, Păpăuți, raionul Rezina, Zagarancea, raionul Ungheni, Mândrești, raionul Telenești, Ursoaia, raionul Căușeni, Cupcui, raionul Leova, beneficiază de iluminat public pe străzile lor, așa vrem să continuăm în toată țara.
Copiii noștri merită să meargă la grădinițe și școli moderne, așa cum deja o fac, datorită programului „Satul European”, copiii din Cotiujeni, raionul Briceni, Dominteni, raionul Drochia, Lopatnic, raionul Edineț, Vărvăreuca, raionul Florești, orașul Glodeni, Chetrosu, raionul Anenii Noi, Peresecina, raionul Orhei, Coropceni, raionul Telenești, Filipeni, raionul Leova.
Aceste proiecte înseamnă și o muncă enormă din partea instituțiilor noastre, în special Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală și autorităților publice locale. Le mulțumesc tuturor celor care continuă să muncească pentru ca standardele de viața în localitățile noastre să se apropie de cele europene. Numai împreună putem aduce Europa în satele și orașele noastre.
Totodată, în toate vizitele și discuțiile în raioane, oamenii îmi vorbesc despre necesități imediate de îmbunătățire a infrastructurii, care ar putea fi făcute în regim expres și cu mai puține resurse financiare decât proiectele de anvergură. Am solicitat Guvernului, ca în perioada imediat următoare, să deschidă apelul pentru un nou concurs de proiecte - „Satul european expres”, care să îndeplinească următoarele condiții:
să permită localităților să implementeze proiecte rapide, cu termen de finalizare de maximum 6 luni, și să rezolve necesități urgente în satele noastre;
să fie simplificată procedura de înscriere a proiectelor în concurs.
Oamenii din Moldova sunt primitori și gospodari, noi știm cum să ne îngrijim casa și să ne dezvoltăm localitatea, dar avem nevoie de resurse ca să o facem cât mai bine. Prin crearea Programului Național „Satul European” și lansarea programului „Satul european expres”, vom contribui la construirea Moldovei europene. Vom construi Europa aici, în Moldova.
Am promis că voi fi Președintele tuturor, pentru oameni, indiferent de partidul primarului ales și așa am făcut. Cele 100 de proiecte finalizate în doar un an demonstrează angajamentul nostru de a îmbunătăți condițiile în care trăiesc moldovenii de la un capăt la altul al Moldovei. Sat cu sat, Europa va ajunge în casele noastre.