Astăzi, de Ziua Limbii Române, după 34 de ani de când sute de mii de oameni au cerut în Piața Marii Adunări Naționale declararea limbii române drept limbă de stat, precum și trecerea la grafia latină, ne sărbătorim limba în cel mai frumos mod.
„445 de oameni au scris azi în limba română în mod liber, cu respect față de scrierea corectă și cu dragoste față de limba neamului nostru, în cadrul evenimentului Marea Dictare Națională. Însă nu a fost mereu așa. În perioada sovietică, poporul nostru a fost privat de dreptul la auto-determinare, dar și de dreptul la limba română, cu scopul de a ne lipsi de identitate națională și de a ne mutila conștiința de neam”, a spus Președinta Maia Sandu.
Șefa statului a menționat că au fost perioade când oamenii de la noi puteau fi denigrați, amenințați, destituiți din funcție sau chiar să li se facă dosar penal pentru că vorbeau în limba maternă. „Cu toate acestea, studenți, scriitori, oameni de artă, matematicieni, profesori au avut curajul și au cerut cu voce tare dreptul la limbă, la viitor și demnitate de neam”, a punctat Președinta.
În mesajul său, de la Marea Dictare Națională, Președinta Maia Sandu a îndemnat să-i onorăm pe cei care au readus limba română pe pământul nostru - poeți, scriitori, compozitori, actori, cântăreți și profesori.
„Limba română are locul ei demn în rândul statelor lumii. În Uniunea Europeană, acolo unde vrem să ducem Republica Moldova, limba română are un loc respectat. Moldovenii își doresc să trăiască liber, în pace și înțelegere pe propriul pământ. Limba română trebuie să ne unească în acest deziderat”, a conchis șefa statului.