CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

La Haga, șefa statului a discutat despre aderarea la UE, justiție și securitate

Luni, în timpul vizitei sale în Țările de Jos, Președinta Maia Sandu a discutat despre cooperarea bilaterală cu mai mulți reprezentanți ai legislativului olandez. La întrevederile cu Prim-Vicepreședintele Senatului, Mei Li Vos, cu Prim-Vice Speaker-ul Camerei Reprezentanților, Roelien Kamminga, dar și cu membrii comisiilor parlamentare de politică externă și afaceri europene, șefa statului a vorbit despre aspirațiile europene ale țării noastre, dar și despre amplul proces de reforme în derulare care vin să le susțină. Președinta a mulțumit pentru contribuția partenerilor olandezi la consolidarea bunei guvernări și a drepturilor omului în Moldova, subliniind că aderarea la UE, în contextul regional de securitate, este o investiție de durată în democrația noastră. 

Președinta Maia Sandu a vizitat sediul Eurojust - agenție a Uniunii Europene care se ocupă de cooperarea judiciară în materie penală între instituțiile de profil ale statelor membre. În dialogul cu Președintele Eurojust, Ladislav Hamran, șefa statului a menționat că Republica Moldova lucrează pentru a deveni un partener de securitate puternic și  de încredere pe continentul european. O mai bună cooperare cu agenția va permite combaterea mai eficientă a crimelor transfrontaliere complexe, ceea ce va contribui la o Europă mai sigură și mai unită împotriva grupărilor criminale organizate. 

Tot luni, Președinta Maia Sandu a participat la un panel de discuții, organizat de Asociația neerlandeză a Tratatului Atlantic în parteneriat cu Institutul Clingendael. La dialog au participat peste o sută de politicieni, diplomați, profesori universitari și studenți, reprezentanți ai societății civile și ai mass-media - toți interesați de evoluțiile din Republica Moldova. Șefa statului a subliniat că autoritățile de la Chișinău lucrează pentru a avansa hotărât pe agenda de reforme care trebuie, în primul rând, să îmbunătățească traiul cetățenilor noștri și să aducă Moldova mai aproape de standardele de viață din statele europene. Crizele și războiul de la hotar au arătat că nu avem altă cale pentru o democrație puternică decât să aderăm la Uniunea Europeană, unde vom găsi siguranță, bunăstare, iar cetățenii vor fi respectați pentru alegerile lor.